recept za čuvanje

Dok dugo i temeljito mijesite tijesto za varaždinske klipiče, dobro je misliti na 'nekaj kaj vas muči i pregranja'

Foto: Varaždinska županija
Dok dugo i temeljito mijesite tijesto za varaždinske klipiče, dobro je misliti na 'nekaj kaj vas muči i pregranja'
06.12.2022.
u 15:24
Varaždinski klipiči izrađuju se ručno od glatkog pšeničnog brašna, mlijeka, suncokretovog ili biljnog ulja, kvasca, šećera i soli. Tanko tijesto se razvlači, reže na trake i mota u oblik prutića dužine najmanje 25 centimetara, koji s obje strane moraju imati po četiri nabora. Površina prutića premazuje se jajem i posipa sjemenkama kumina.
Pogledaj originalni članak

Ovo je tradicionalni recept za klipiče koji je, zahvaljujući Udruzi kuhara Varaždinske županije, zaštićeno intelektualno vlasništvo. Varaždinski klipiči su nenadmašni, nevjerojatno meki, a jednostavni, izdašni... Kod pripreme klipiča važno je da tijesto temeljito i dobro umjesite, ovako stoji uputa u originalnom receptu: 'kad ga jako natiskavamo i prehitavamo po tabli, dobro je misliti na nekaj kaj nas muči i pregranja'. Nanese li vas put u Varaždin, obavezno probajte original i usporedite ga s onima koje ste sami napravili u kućnoj radinosti!

Foto: Varaždinska županija

Varaždinski klipiči

Sastojci (za 25 komada):

1 kg brašna

6 dl mlijeka

2,5 dl ulja

8 dag svježeg kvasca

malo soli

2,5 g kumina

2 dag šećera

Foto: Varaždinska županija

Priprema:

Kvasac malo izmrvite i stavite s malo mlijeka, brašna i šećera da se aktivira. Brašno prosijte, dodajte sol, ulje, kvasac i s mlijekom zamijesite mekano tijesto. Tijesto se mora temeljito i dugo mijesiti tako da bude rahlo. Kad ste tijesto umijesili ostavite ga da se digne. Kad se tijesto diglo, razdijelite ga na 25 klipiča i opet ih ostavite da se dignu. Svaki klipič razvaljajte da bude dužine 20 cm. Tijesto motajte od dna prema vrhu i usput ga rastežite u dužinu, tako da klipiči na kraju budu dugački 25 cm. Složite ih na lim za pečenje i pustite da se još jednom dignu. Premažite klipiče žumanjkom i pospite kuminom. Pecite ih na 220 °C 10-12 minuta.

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.