Ovo je tradicionalni recept za klipiče koji je, zahvaljujući Udruzi kuhara Varaždinske županije, zaštićeno intelektualno vlasništvo. Varaždinski klipiči su nenadmašni, nevjerojatno meki, a jednostavni, izdašni... Kod pripreme klipiča važno je da tijesto temeljito i dobro umjesite, ovako stoji uputa u originalnom receptu: 'kad ga jako natiskavamo i prehitavamo po tabli, dobro je misliti na nekaj kaj nas muči i pregranja'. Nanese li vas put u Varaždin, obavezno probajte original i usporedite ga s onima koje ste sami napravili u kućnoj radinosti!
Varaždinski klipiči
Sastojci (za 25 komada):
1 kg brašna
6 dl mlijeka
2,5 dl ulja
8 dag svježeg kvasca
malo soli
2,5 g kumina
2 dag šećera
Priprema:
Kvasac malo izmrvite i stavite s malo mlijeka, brašna i šećera da se aktivira. Brašno prosijte, dodajte sol, ulje, kvasac i s mlijekom zamijesite mekano tijesto. Tijesto se mora temeljito i dugo mijesiti tako da bude rahlo. Kad ste tijesto umijesili ostavite ga da se digne. Kad se tijesto diglo, razdijelite ga na 25 klipiča i opet ih ostavite da se dignu. Svaki klipič razvaljajte da bude dužine 20 cm. Tijesto motajte od dna prema vrhu i usput ga rastežite u dužinu, tako da klipiči na kraju budu dugački 25 cm. Složite ih na lim za pečenje i pustite da se još jednom dignu. Premažite klipiče žumanjkom i pospite kuminom. Pecite ih na 220 °C 10-12 minuta.