vjerovanja i običaji

Donosi li nam svinja sreću u novoj godini i kako pripremiti najslasnije blagdansko svinjsko pečenje?

Donosi li nam svinja sreću u novoj godini i kako pripremiti najslasnije blagdansko svinjsko pečenje?
31.12.2022.
u 07:00
U narodu oduvijek vlada vjerovanje da će nam svinja koja ide prema naprijed dok jede osigurati napredak na svim životnim poljima. Također, svinja je debela i masna, zbog čega bi se i naš novčanik trebao 'udebljati'. Ako ste dosad živjeli u blaženom neznanju i na Silvestrovo jeli drugo meso ili ribu vrijeme je testirate ima li u ovome istine. Mi vam možemo garantirati da će vas jelo za koje vam donosimo recept sigurno usrećiti, makar na jednu noć.
Pogledaj originalni članak

Glavna zvijezda ovog recepta je svinjska lopatica s kožicom koja se puni posebnim nadjevom od čvaraka, masti i vina, sve dobro začinjeno i lagano pečeno u pećnici oko 4 sata. Rezultat je meso toliko mekano da će se topiti u ustima, a kožica hrskava kao da je tek skinuta s ražnja. Dodatak mesu je krumpir koji se peče oko sat vremena. Još jedan izvrstan blagdanski recept s bloga MyTastyPot

Pikantna svinjska lopatica

Sastojci:

Svinjska lopatica težine 3,5-4 kg (s kožicom)

200 ml bijelog vina

dosta šarenog papra

200 g čvaraka

200 g masti

mala glavica češnjaka

sol

Priprema:

Čvarke, šareni papar, češnjak, mast i vino dobro sjedinite, najbolje sa štapnim mikserom. Lopaticu posolite, zarežite ispod kože i napravite džepove na više mjesta. Premažite je nadjevom sa svih strana, džepove dobro napunite i pospite šareni papar preko svega. Nadjeveno meso prekrijte folijom i ostavite u hladnjaku preko noći (ako morate pripremati meso isti dan ostavite da se odmara barem nekoliko sati).  Ujutro sve dobro posolite i stavite u pećnicu na 230 °C oko 15 minuta. Zatim prekrijte folijom, smanjite temperaturu na 160 °C i pecite oko 3,5 h. Maknite foliju, dodajte krumpir i pecite još sat i pol na 200 °C. Po želji možete zapeći na grill programu još 5 minuta. Odmah poslužite, a ukoliko vam preostane mesa, možete ga drugi dan staviti u baget i napraviti pikante sendviče ili njime puniti tortilje koje ćete zagrijati na tavici.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.