Volite li jednostavne biskvite bez puno nadjeva ovaj domaći kolač oduševit će vas. Možete ga poslužiti za doručak, kao desert, užinu ili uz popodnevni čaj. Jednostavno, idealan je u svim prigodama.
Domaći biskvit od naranče i maka
Sastojci:
110 g rastopljenog maslaca
210 g brašna
2 žlice praška za pecivo
4 velika jaja
190 g šećera
1 žlica naribane korice naranče
2 žlice maka
2 žličice ekstrakta vanilije ili, po želji, manje
180 ml vrhnja za šlag
Za glazuru:
240 g šećera u prahu
1 žlica maslaca, rastopljenog
1 žlica soka od naranče
1 žličica sjemenki maka
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva, a kalup za pečenje premažite maslacem ili stavite papir za pečenje. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol. U drugoj posudi miksajte šećer i jaja dok se sve dobro ne poveže. Dodajte brašno i nastavite miješati. Zatim dodajte maslac, koricu naranče, mak i vaniliju pa još malo miješajte. Na kraju dodajte vrhnje za šlag i tucite dok smjesa ne postane glatka. Smjesu prebacite u pripremljeni kalup i poravnajte. Pecite 30-35 minuta pa izvadite i pustite da se prohladi. Za glazuru pomiješajte šećer, maslac i sok od naranče, prelijte je preko kolača te ukrasite makom. Ostavite dvadesetak minuta da stoji prije posluživanja.