Majstorica za vučena tijesta

Doris Pinčić i njezin recept za burek za početnike najviše ste čitali, a jeste li ga isprobali? Stvarno je dobar!

Foto: Doris Pinčić/Instagram
Doris Pinčić i njezin recept za burek za početnike najviše ste čitali, a jeste li ga isprobali? Stvarno je dobar!
19.03.2023.
u 07:06
Prvo treba stoički podnijeti desetak propalih pokušaja dok ne savladate vještinu razvlačenja tijesta, a kad se to dogodi, neće vam trebati više od pet minuta, tvrdi vješta kuharica Doris Pinčić.
Pogledaj originalni članak

Razvlačenje kora za pite vještina je za koju većina smatra da ju je nemoguće savladati, prije svega jer ćete teško dobiti recept s precizno navedenim količinama – glavni sastojci su upornost i strpljenje! Prošle godine ovo je bio jedan od najčitanijih tekstova s uputama za razvlačenje tijesta jer ako to radi Doris Pinčić, mora biti dobro! Zabavite se ponovo u kuhinji uz recept svima omiljene voditeljice.

Foto: Doris Pinčić/Instagram

Burek sa sirom

Sastojci za tijesto:

  • 500 g brašna za burek
  • malo mlake vode
  • malo soli
  • malo ulja
  • 1 žlica octa (mene je moja baka naučila da tako kore manje pucaju)

Za nadjev:

  • svježi sir
  • domaće vrhnje
  • sol

Priprema:

Sastojke za tijesto dobro umijesite, natopite uljem i ostavite da se tijesto odmori (ovo je jako važan korak: neka stoji barem pola sata, i to prekriveno plastičnom folijom da se ne napravi korica jer onda ništa od razvlačenja). Stol prekrijte dobrim stolnjakom, malo ga pobrašnite i počnite se igrati s tijestom. Od sredine prema van malo-pomalo razvlačite kore. Ako i nastane koja rupica, ništa strašno. Ovdje igra metoda pokušaja, pogrešaka i strpljenja. I ja sam barem 10 puta bacila dok nisam napravila savršeno tanke kore. Jednom kad savladate, trebat će vam pet minuta za cijeli stol. Kad ste gotovi s tijestom, pomiješajte sir, vrhnje i sol za nadjev pa ga rasporedite po korama. Uz pomoć stolnjaka motate duge zmijice koje onda rolate u krug i slažete jednu pored druge u pleh. Kad je pleh pun, sve ide na pečenje, temperatura ovisi o tome kakva vam je pećnica. Kod mene se peče 30-ak minuta na 200 stupnjeva.

Foto: Doris Pinčić/Instagram
Foto: Doris Pinčić/Instagram
Foto: Doris Pinčić/Instagram

Glavna zvijezda stola tisućama godina

Sočna teleća koljenica: Gozba u 2 tradicionalna mediteranska recepta i arheološki artefakt o propasti jedne kulture

U južnoj Anadoliji na sjevernoj granici Mezopotamije živjeli su moćni i divlji ratnici Hetiti. U doba najvećeg procvata njihova kraljevstva čak su osvojili dijelove Mezopotamije, Levanta i Egipta, a stoljećima su prijetili svim svojim susjedima, ognjem i mačem prisvajajući njihove domove i zemlje, posebno od na obalama Crnog mora i Sredozemlja. Pa ipak, u vremenima mira uzgajali su svinje, po zapisima još prije 5000 godina, kao i ovce, koze i goveda, a posebno konje, taj ponos svih ratnika.

bez glutena i bez laktoze

Gladušin recept za 'bezgrešan' cheesecake ima dva trika koji poništavaju najčešće pogreške u pripremi

Želite cheesecake lijepe, kremaste strukture, a koji se pritom neće presušiti? Ključ je u pari koja se stvara u pećnici prilikom pečenja. Uz klasičan postupak oblaganja kalupa aluminijskom folijom i uranjanjem u lim napunjen vodom, voda će uvijek pronaći put i smočiti kekse u podlozi kolača. Radije stavite posudu punu vode na dno pećnice, a rešetku s kolačem iznad nje. Tako ćete dobiti željeni rezultat.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

DU
Deleted user
17:36 19.03.2023.

Burek je sa mesom ,ovo je sirnica . Za ovakav propust u Bosni reagira Visoki predstavnik i oglasi se američka ambasada.

Avatar Ginomo1878
Ginomo1878
17:35 19.03.2023.

Reklama za "brašno za burek".

Avatar ucjena
ucjena
17:17 19.03.2023.

Ovo je zvrk, a da ti napraviš burek, malo sutra, i bure je sa mesom,,