Žene su radile u poljima, uz posude s hranom dičili su se ukrašeni pehari puni vina uvezenog iz Kolhide te ponajviše piva, kojeg su toliko voljeli da su njime čak pojili i svoje ratne konje. Svi njihovi gradovi bili su opkoljeni zidinama, a život je u njima tekao mirno, sve dok ne bi provalila iz hetitske duše njihova krvožedna ćud, pa budući da su teško podnosili život, nasrtali su jedni na druge i borili se u međusobnim, iscrpljujućim dinastičkim sukobima. No u jednom povijesnom trenutku nestali su s povijesne scene. Kako govore grčki i mezopotamski kroničari, kad je umro posljednji od velikih hetitskih kraljeva Htušvili II., a Asirci su tijekom godina spalili sve gradove i naselja, ostatak se Hetita stopio s Egipćanima, Asircima i s narodima na obalama Male Azije postavši tako dio sredozemne kulture koja im nakon stoljetnih sukoba, ali i trgovine nije bila strana.
Pa ipak, unatoč mnoštvu povijesnih podataka i zapisa o Hetitima, organizaciji njihova društva, bogovima i vladarima, jedno se arheološko otkriće izdvaja. Naime, u Beycesultanu, jednom od njihovih gradova, oslonjeni o glavnu ulicu iskopani su ostaci dućana s tavernom u stražnjem dijelu. I dok je prednji dio bio prava trgovina s velikim posudama sa žitaricama i mahunarkama, uljem, vinom i začinima, u stražnjem dijelu, uz zidani šank, uz mnoštvo keramičkih plitica za piće pronađeno je i točno sedamdeset sedam junećih, telećih i svinjskih koljenica koje su, nakon što je meso pojedeno, jednostavno bacane na pod i vlasnik ih je zatrpavao zemljom, na licu mjesta. Opijali su se svakodnevno na tom mjestu Hetiti i nakon što bi pojeli po posudu svoje guste juhe od leće, rukama i zubima otkidali su slasne mišiće s pečenih koljenica i potezali omiljena pića.
I ne bi ova krčma bila jedinstveni izuzetak iz tog davnog I. tisućljeća pr. Krista, da uz sam zid na suprotnoj strani gdje su se nalazile od zemlje i blata zidane klupe nisu pronađeni kosturi osam muškaraca koji su umrli nasilnom smrću. Lubanje su im bile razbijene toljagama i onim oglodanim koljeničnim kostima, dok smrvljene posude za piće govore o pradavnom krvavom sukobu. Naime kosturima zatučenih nisu bile skrhane samo lubanje, već su u žaru borbe neki prije smrti ostali prebijenih ruku i nogu, a nekima su njihovi pobješnjeli neprijatelji slomili rebra i kralježnicu.
Tek gozba, pijanstvo i osam ubojstava na istom mjestu, a sukobili su se vjerojatno pripadnici zaraćenih strana u ratu za prijestolje, koji su tako gotovo nenadano dokrajčili moć hetitske države i kraljevstva. Pa premda ima nekoliko pretpostavki što je moglo dovesti do ovog strašnog čina, po tragovima paljevine koji su vidljivi na dijelovima iskopane trgovine i taverne, očito da su napadači nakon strašnog ubojstva osmorice gostiju zapalili krčmu.
U mašti još u plamenu možemo čuti glasove ratnika i krikove ranjenih i pobijenih dok se miris kuhane leće i povrća, pečenog mesa, vina, piva i krvi još umiljava u zraku vremena. Sve dok ga ne otpuše vjetar sa sjevernog gorja, a krčma užasa opet postane popaljena ruševina, zanimljiva samo istraživačima u plamenu poharane hetitske povijesti.
Teleća koljenica iz pećnice
U 1 l crnog vina i 1 dl prošeka, koje ste začinili s po 1 grančicom ružmarina i lovora te 2-3 klinčića, marinirajte preko noći teleću koljenicu od oko 1 ½ kg. Sutradan ocijedite meso, nabodite slaninom i bijelim lukom, pa pecite okrećući na namašćenom limu u pećnici, s 1 kg krumpira u komadu. Prvo pokriveno folijom, a poslije na otvorenoj vatri dok koljenica i povrće posve ne omekšaju, podlijevajući stalno goveđim temeljcem. Kad je sve gotovo, posolite, popaprite, pa iznesite na stol. Uobičajeni sredozemni recept.
Teleća koljenica s povrćem
Na maslinovim uljem namašćen lim za pečenje stavite 3 razrezana patlidžana ili balancane, 2 paprike, 5 pomidora ili rajčica, 5 kapula, 6 češnjeva češnjaka, sve sječeno u krupno. Promiješajte i na povrće položite dvije teleće koljenice od po 1 ½ kg. Posolite i popaprite, ubacite grančicu ružmarina i pecite u pećnici pokriveno folijom, podlijevajući bijelim vinom. Kad sve omekša, skinite foliju i koljenice s povrćem do kraja zapecite u pećnici. Inačica tradicionalnog mediteranskog recepta.