Top recepti

U poznatom rovinjskom restoranu otkrili su nam recept za crne pljukance s vongolama – odlična ideja za ručak

Danijel Berković/Pixsell
17.03.2023.
u 08:35

Konoba Kantinon nalazi se u samom centru Rovinja, a poznata je po tome da gosti u njoj mogu uživati u starim, gotovo zaboravljenim receptima. Ovo fantastično jelo odmah će u vama probuditi čežnju za morem i suncem, a uz čašu dobrog bijelog vina u njemu ćete uživati svim osjetilima.

Vongole ili kućice žive u pijesku pa ih je poželjno prije pripreme dobro očistiti. Znalci predlažu da ih ostavite nekoliko sati potopljene u vodi. U proljeće je meso vongola najbogatije okusima pa se tada mogu jesti i sirove začinjene samo s kap limuna što je za istinske ljubitelje morskih plodova praznik za nepce.

Foto: Žarko Bašić/Pixsell

Crni pljukanci s vongolama (za 4 osobe)

Sastojci za pljukance:

  • 1/2 kg brašna
  • 2 jaja
  • malo sitne soli
  • mlaka voda
  • malo maslinova ulja
  • žlica sipina crnila

Sastojci za umak:

  • 500 g školjaka
  • 200 g mladog boba (mi smo van sezone iskoristili smrznuti)
  • timijan
  • domaće kobasice
  • maslac
  • istarska malvazija

Foto: Danijel Berković/Pixsell

Priprema:

Tijesto za pljukance umijesite tako da umiješate posoljeno brašno i jaja, obojjite ga sipinim crnilom pa izradite u fino elastično tijesto uz dodavanje maslinova ulja i mlake vode. Ostavite da kratko odstoji. Čupkajte komadiće i među dlanovima oblikujte pljukance. Pobrašnite ih i nakon 10-15 minuta skuhajte u posoljenoj vodi. Kad isplivaju, cca 4 minute, pokupite ih. Za to vrijeme u dubljoj tavi na maslinovu ulju kratko prepržite domaće kobasice narezane na kolutiće. Dodajte vongole, podlijte s 1 dl bijelog vina pa poklopite. Za par minuta školjke ce se otvoriti. Neotvorene izvadite. Dodajte ocijeđene pljukance i blanširani bob bez opne. Zasjajite maslinovim uljem i servirajte toplo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije