njeguju okuse tradicije

Ekološko imanje Višnjica: 'Specijalitet kuće su nam kremšnite od batata, a gosti obožavaju mlince s koprivom'

Foto: Dubravka Petrić/Pixsell
Ekološko imanje Višnjica: 'Specijalitet kuće su nam kremšnite od batata, a gosti obožavaju mlince s koprivom'
19.07.2022.
u 16:30
U jednom sam mandatu bila gradonačelnica Slatine i vidjela mrtve kapitale kojih je Hrvatska imala bezbroj. Vjerovala sam kako mogu pridonijeti da se to promijeni, kaže Ksenija Plantak
Pogledaj originalni članak

Rijetko bi tko raspoznao što se sve skriva u njihovoj juhi intenzivne zelene boje. Iako izgledom na prvu vuče na pasirani špinat, s njime nema veze. Riječ je, naime, o ljekovitoj juhi od sedam vrsta trava, a sve ih uberu na svome imanju. Trputac, sljez, kopriva..., a podloga za svu tu zelen je kokošji ili goveđi temeljac. Prava je to delicija koju itekako rado naručuju gosti restorana Višnjica na istoimenom imanju – pustari nedaleko od Slatine.

Riječ je o agroturističkom imanju, u vlasništvu dviju obitelji, Plantak i Perković. Višnjica odiše bogatom ruralnom baštinom čiji korijeni sežu dva stoljeća unatrag.

Uređeno u skladu s tradicijom nekadašnjih naselja bezemljaša, tzv. "pusta" predstavlja jedinstven primjer obnove gospodarske baštine prošlih stoljeća u Slavoniji. Smješteno u pitomoj ravnici između obronaka Papuka i rijeke Drave, pruža oazu mira za sve one željne opuštanja i rekreacije. Obnova nekadašnje pustare počela je još 2008. godine, a danas je to popularno turističko odredište i, sve više, svadbena destinacija.

– Ekološko smo imanje, njegujemo okuse tradicije, a jela pripremamo od vlastitih namirnica te onima nabavljenima kod lokalnih proizvođača. Jelovnik nam slijedi godišnja doba, a podosta jela baziramo na batatu. Specijalitet su nam, tako, kremšnite od batata, bezglutenske, po vlastitoj recepturi – započinje Ksenija Plantak, pokretač projekta i većinski vlasnik u turizmu.

Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći: Ovo želite znati....

Foto: Thinkstock
Kuhanje
Foto: Thinkstock
janjeće pečenje
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Shutterstock
Kuhinja
Foto: Thinkstock
Mikrovalna pećnica, hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Getty Images
Tjestenina
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Hotel Dunav
Foto: Thinkstock
Brokula
Foto: Shutterstock

Foto: Igor Miličić

Nakon ručka – jahanje

Ističe se, navodi naša sugovornica, i "višnjička plata", s različitim vrstama mesa. Jelenji gulaš i paprikaš ili čobanac gosti rado pripremaju s njihovim kuharima na gastroradionicama, pa i "pokupe" recepte. Sami mijese zelene mlince, peku kruh s raznim dodacima... Traženi su im i mlinci s koprivom, rolada od tikvica, odležan ramstek u umaku od vina iz njihova kraja...

Ksenija Plantak farmaceut je po struci, pokrenula je privatnu ljekarnu, koju danas vodi njezina kći, a ona se posvetila razvijanju turističkog potencijala Višnjice.

– U jednom sam mandatu bila gradonačelnica Slatine, kao volonter, i nekako su mi uvijek bili pred očima mrtvi kapitali, kojih je Hrvatska nakon rata imala bezbroj, i to propadanje činilo me nesretnom pa sam uvijek vjerovala kako mogu pridonijeti da se to promijeni. Pustare su nekada bile naselja i predstavljale oblik života bezemljaša. Nastale su s veleposjedničkih imanja, a na Višnjici su se izmijenile tri poznate obitelji: Pejačević, Schaumburg-Lippe i Drašković, koji su u Slavoniji imali na stotine takvih imanja. Pustare su naša gospodarska baština – iznosi Ksenija Plantak.

Pustara Višnjica, dodaje, jedina je koja se obnavlja izvornim sadržajima, ratarstvom i stočarstvom, čemu je pridodan ruralni turizam po europskom, konkretnije austrijskome modelu, kojim se željelo zadržati mlade u seoskim krajevima, a regije učiniti vidljivijima i uređenijima te otvoriti nove perspektive. I obnovljena je dijelom europskim novcem.

Velik je to kompleks – nekadašnje naselje obuhvaćalo je tridesetak hektara građevinskog zemljišta, mnoge od tih zgrada više ne postoje, no one što su ostale nastoje obnoviti i udahnuti im novi život, sačuvavši pri tome baštinsku vrijednost.

Foto: Dubravka Petrić/Pixsell

– Kad uđu u izvorno obnovljene štale za krave, Slavoncima se sigurno razgali duša. S te strane, jako smo sretni što nam se turisti vraćaju, što znači da prepoznaju trud i golemo ulaganje, koje se mjeri u milijunima kuna. Obnova traje jako dugo, počela je još 2008. godine – dodaje vlasnica.

Trude se sačuvati radnike iz svoga okruženja, nemaju u turizmu strance, no nekolicina ih je u stočarskim poslovima jer isti suvlasnici istodobno obnavljaju i obližnju pustaru Zidina, gdje su dvije farme s oko 2000 grla stoke.

Višnjica je, pak, dom za trenutačno 18 konja različitih pasmina, koji privlače pozornost posjetitelja. Nekada je to bila ergela arapskih konja.

Uzgajali su prije i jelene lopatare, no park koji ih okružuje vrlo je star, a sve češći olujni vjetrovi u nekoliko su navrata porušili ograde pa bi se stado razbježalo.

Mirna zelena oaza na osami sve je poželjnija destinacija za vjenčanja na otvorenom, u stoljetnom perivoju, punom stabala lipa, javora, borova, dudova, kestena, raznih egzota i cvijeća. U bračnu luku upravo je na Višnjici nedavno uplovila novinarka i urednica na N1 televiziji Mirela Bačić, koja je tako okrunila dugogodišnju vezu s povjesničarom i knjižničarom Ivanom Jelićem. Stotinjak uzvanika provelo je na tom imanju cijeli vikend. Sudbonosno "da" na istoj lokaciji izrekle su čak i mladenke iz SAD-a i Etiopije, a isto uskoro planira i jedna Meksikanka. I njih kuhari na Višnjici očaraju domaćim specijalitetima, no trude se prirediti im i jela bliska njihovoj nacionalnoj kuhinji.

Za boravka na imanju gosti mogu timariti konje, jahati, raditi u štali, hraniti jelene, biciklirati obilježenim cikloturističkim stazama uz rijeku Dravu i planinu Papuk, voziti se kočijom, vrtlariti u tematskom vrtu, pohađati gastronomsku, slikarsku i mnoge druge radionice, obilaziti tematske putove...

Foto: Dubravka Petrić/Pixsell

Naslonjen na stoljetni park i obnovljene štale s koralima za konje, na ovom je imanju i hotel Višnjica, kapaciteta 36 ležajeva, od kojih su četiri sobe prilagođene osobama s posebnim potrebama.

Pustara Višnjica prvi se put spominje sredinom 19. stoljeća kao poljoprivredno dobro. U doba njegova gospodarskog i demografskog procvata imanjem su gospodarile dvije plemenitaške obitelji: njemačka kneževska obitelj Schaumburg-Lippe, poznata i po tome što su u Slatini pokrenuli prvu proizvodnju pjenušca na hrvatskim prostorima, te grofovska obitelj Drašković, koja je vrlo brzo od njega stvorila jedno od najrazvijenijih imanja te vrste u Slavoniji.

Zahvaljujući tim vlasnicima, Višnjica se kontinuirano razvija pa tako početkom 20. stoljeća broji kao naselje 200 stanovnika i prototip je održivog razvoja. S odličnim prirodnim uvjetima, bila je jedno od najbogatijih i najrazvijenijih dobara u ovome dijelu Slavonije. U sklopu imanja djelovala je područna osnovna škola, trgovina, ambulanta, organizirani su razni društveno-kulturni te sportski sadržaji, kao što su kino i kazališne priredbe, kuglana, igrališta... Zanimljivo je da se električna energija potrebna za tvornicu i kućanstva u to vrijeme proizvodila od obnovljivih energenata. Sagrađena je i tvornica žeste koja je radila sve do 60-ih godina prošloga stoljeća.

Imaju velike planove

Drugu polovinu 20. stoljeća obilježila je konvencionalna poljoprivreda pod upravom IPK Osijek i značajno iseljavanje stanovništva. Početkom 2005., s ciljem spašavanja i revitalizacije jedinstvene ergele arapskih konja u ovom dijelu Europe, imanje Višnjica nakon stečaja tvrtke Viagro d.o.o. Slatina dobiva privatnog vlasnika. Počinje, potom, obnova i revitalizacija.

Pustara Višnjica osvojila je 2011. prestižnu nagradu Europske komisije EDEN – European Destinations of Excellence ili, u prijevodu, Europske destinacije izvrsnosti, koja promovira umrežavanje, regionalnu raznolikost, kvalitetu sadržaja i usluga te nastoji izbalansirati vremenske i destinacijske turističke tokove.

– Imamo još puno planova, nastavljamo obnovu, čekamo natječaje i čuvamo svoju baštinu – zaključuje današnja suvlasnica Ksenija Plantak.

Foto: Dubravka Petrić/Pixsell

Ovih 10 namirnica ljeti treba češće jesti: Mrkva, mladi sir, crno vino...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.