Istarski mladi kuhari svoj su poluotok na krilima kulinarskog znanja, mašte i strasti uveli u Europu. Pločom s laskavom titulom elitne međunarodne strukovne asocijacije - Jeunes Restaurateurs d’ Europe - koja okuplja isključivo mlade kuhare, njih 350 iz deset zemalja EU, od ovog se tjedna diče četiri istarskih restorana. Kuharske kapute koje je donio predsjednik JRE-a Ramon Diaz ponosno su odjenuli Mateja Beletić, Marin Rendić, Teo Fernetich i Danijel Dekić. Ulazak u predvorje kluba najprestižnijih svjetskih restorana okrunjenih Michelinovim zvjezdicama u Brtonigli je objavio glavni tajnik JRE-a Hans van Manen, a u klubu su restorani Damir&Ornella i Pepenero iz Novigrada, San Rocco iz Brtonigle te Monte iz Rovinja.
- Ovo je presedan jer Hrvatska još nije članica EU, a čak su se četiri naša restorana našla u članstvu JRE-a. Ova asocijacija promiče strukovno zanimanje kuhara te je prvi korak k stjecanju Michelinovih zvjezdica - objašnjava Denis Ivošević, pročelnik upravnog odjela za turizam Istarske županije i pokretač projekta članstva u JRE-u.
Put do ove laskave titule nije bio nimalo lagan, a prošle godine skauti JRA u tajnosti su obilazili restorane, njih desetak, koji su ušli najuži krug za članstvo u JRE-u.
Ivošević članstvo u ovoj prestižnoj gastronomskoj udruzi vidi i kao iznimnu turističku promociju Istre. Naime, JRE ima iznimno visoke standarde, njihovi se vodiči smatraju kvalitetnom preporukom, a moto pod kojim se se dodjeljuju mjesta među članstvom jest talent i strast koje nude kuhari ne stariji od 34 godine koji kreiraju jela od autohtonih proizvoda. Članstvo prvih restorana u JRE-u prvi je korak u prepoznavanju Istre i Hrvatske kao enogastronomske destinacije.
- Istra ima potencijala jer njeguje mediteransku kuhinju - kaže predsjednik JRE-a Španjolac Ramon Diaz.
- To je važno jer, eto, lani je od 60 milijuna turista u Španjolskoj čak osam milijuna reklo da im je glavni motiv dolaska vrhunska gastronomija.
SVAKA CAST! Da i na Vas svijet pogleda!!