Na prvi spomen like, najčešća asocijacija nam je poznata Lička kuhinja. Uz Plitvička jezera, naša gorska županija poznata je i po vrhunskim specijalitetima koji su ambasador Hrvatske u svim kutevima svijeta. Mnogi recepti tako potječu iz tradicionalne, težačke seljačke kuhinje, te se i danas spremaju kao što su se nekada. Mnogi od nas prva sjećanja na posjet Plitvičkim jezerima vežu uz basu, pole s maslacem ili starije kako šute i gledaju janjetinu dok se polako okreće na ražnju.
Jednostavna priprema, tradicionalni recepti i lako dostupne namirnice su temelj ličke kuhinje. Tu ubrajamo hranu koju su stari Ličani kuhali svakodnevno i pri tome upotrebljavali sastojke koje su sami uzgajali ili nabavljali od susjeda i prijatelja, tako da su praktički sve namirnice potekle sa pretečama današnjih OPG-ova. Jedina razlika u okusu su male tajne koje su se prenosile s koljena na koljeno i ostajale u obitelji, kao i u umijeću kuharice ili kuhara.
U moru okusa, kruh i krumpir su osnova većine jela. Kruh pod pekom je tako s vremenom postao vrhunski lički specijalitet koji se nudi kao predjelo s raznim izvedenicama mlijeka – od base, sirnog namaza dobivenog kiseljenjem i cijeđenjem kravlje mlijeka, kiselog mlijeka i kajmaka, do čuvenog ličkog škripavca posluženog s malo meda. Krumpir se najčešće priprema kao pole (krumpir presječen po pola, pečen u pećnici i serviran sa šniticom maslaca ili špekom.
U gorskim dijelovima like se uglavnom priprema meso sučeno na dimu, poput raznih mesnih kobasica i veprovine, koje se kasnije dodaje jela s kupusom ili servira uz grah. Dijelovi uz rijeke i potoke obiluju specijalitetima od riba, najviše pastrvama iz bistrih brzih potoka.
Iako Lika nije sinonim za kolače, jednostavni recepti su sastavni dio lokalne kulture, pa tako svoj put do stola nalaze pite krumpiruše ili krumpirače, zeljanice, kuglof, razne savijače i poznati lički uštipci.
Najpoznatiji primjeri ličke kuhinje
Sadržaj donosimo u suradnji s NP Plitvička jezera.