VEČERNJAKOVE ZVJEZDICE: Restoran Degenija

Gulaš od ličke buše, teletina ispod peke, pastrva s palentom

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Turistička patrola iz Općine Rakovica
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Turistička patrola iz Općine Rakovica
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Turistička patrola iz Općine Rakovica
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Turistička patrola iz Općine Rakovica
09.05.2023.
u 09:00
Restoran je na staroj cesti prema Jadranu u Rakovici otvoren još 1997. godine, a 2019. ušao je u obnovu.
Pogledaj originalni članak

Restoran Degenija u Rakovici obiteljski je restoran s istoimenim hotelom koji je otvoren čitavu godinu i gostima nudi doista bogat izbor hrane i pića. Nude vrhunski chardonnay lokalnog vinara iz Slunja koji je osvojio nagrade, no na vinskoj je karti dug popis vinara i vinskih sorti s područja čitave Hrvatske. Sami pripremaju kolače, ali i desetak vrsta koktela. Jelovnik je napisan na četiri jezika, što dovoljno govori u prilog činjenici da u restoranu tijekom godine imaju goste doslovno iz čitavog svijeta.

– Iako imamo bogatu ponudu menija doista za svakoga, najpopularnija su nam autohtona jela, tradicionalna i lokalna koja radimo svakodnevno: teletina i krumpir ispod peke te juneći gulaš od ličkog goveda buše koje uzimamo od OPG-ova s područja Gospića, a njoke za prilog radimo sami. Popularna je i pastrva, koju kupujemo u Korenici, s palentom s grilla i blitvom. Uzimamo namirnice lokalnih proizvođača: sireve, posebno sir glavan i skutu iz sirane Turkalj te OPG-a Novković koji radi odlični Koranski sir od mješavine kravljeg i kozjeg mlijeka. Sami radimo svoju basu, a imamo i mesnicu. Kupujemo i domaći med i džem od lokalnih OPG-ova, kao i sve vrste domaćih rakija od proizvođača Stilanova Lika – govori nam Ivan Lončar, jedan od vlasnika obiteljskog restorana i hotela Degenija.

Restoran je na staroj cesti prema Jadranu u Rakovici otvoren još 1997. godine, a 2019. ušao je u obnovu.

– Napravili smo potpunu renovaciju, htjeli smo se istaknuti, dati neki novi duh i prepoznatljivost našem restoranu i time smo privukli i neke nove goste koji žele uživati u domaćim jelima i autohtonim lokalnim proizvodima pa od nas često odlaze na OPG-ove od kojih uzimamo namirnice – dodaje nam Ivan Lončar. Kušali smo bruskete s pestom od medvjeđeg luka i lokalnim škripavcem te gulaš od buše i teletinu ispod peke i uvjerili se u iznimnu kvalitetu gastronomske ponude restorana.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Turistička patrola iz Općine Rakovica

Izbor i kvaliteta jela (do 50 bodova)       48

Izbor i ponuda pića (do 15 bodova)       14

Usluga i ljubaznost (do 10 bodova)       10

Dojmovi i prostor (do 20 bodova)       20

Ukupnost ponude (do 5 bodova)       4

Ukupno:       96

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.