Sigurno ste nekad čuli da jedna loša jabuka pokvari sve u blizini; a iako je to metafora za ponašanje, može se i doslovno odnositi na voće, odnosno povrće iz vašeg hladnjaka. Kad u ladici hladnjaka ugledate jedan pokvareni grozd ili jednu pljesnivu papriku, biste li trebali baciti sve?
Možete li pogoditi o kojim se plodovima radi? Evo kako voće i orašasti plodovi izgledaju dok su nezreli
"Iako jedna trula jabuka može pokvariti sve jabuke u njenoj blizini, za to treba vremena i nema potrebe da odmah sve bacite zbog jednog pokvarenog komada voća ili povrća; bacite samo proizvode koji dodiruju onaj pokvareni", savjetuje Matt Regusci iz tvrtke ASI za sigurnosti hrane.
- Također, obično je sigurno i jesti proizvode koji su dotakli pljesnivi, sve dok ih prvo operete i brzo pojedete - dodao je za Huff Post.
Mogu li pokvareni ili pljesnivi proizvodi kontaminirati ostale?
- Prema Ministarstvu poljoprivrede SAD-a, postoje na stotine tisuća vrsta plijesni, mikroskopskih gljivica koje žive na biljnoj i životinjskoj tvari, a obično se šire ispuštanjem spora u zrak - kaže Vanessa Coffman, direktorica Saveza za zaustavljanje bolesti izazvanih hranom. Također, mogu se širiti putem vode ili insekata.
"Dakle, plijesan lako migrira s jednog komada voća ili povrća na drugi koji ga dodiruje i najbolje je odmah baciti pljesnive proizvode, a pregledati proizvode koji ih dodiruju; ako na njima vidite plijesan ili osjetite da su kašasti i vidite promjene boje, također ih morate baciti", dodaje.
- I redovito čistite i brišite hladnjak, posebno ako ste u njemu imali pljesnive stvari, dodao je Regusci.
Evolucija je ljudima dala nevjerojatne instinkte da koristeći vid, dodir i miris utvrde je li hrana sigurna za jelo- kaže Regusci i savjetuje: "Prvo provjerite izgleda li dobro; odnosno da nema plijesni ni pukotina. Drugo, miriše li dobro (osim ako ga je namjerno fermentirano ili ukiseljeno) i treće, kakvo je na opip i je li kašasto. Ako je sve to u redu, nema razloga da namirnica nema i dobar okus".
Je li sigurno jesti proizvode među kojima je bio i jedan pljesnivi?
Obično ih možete oprati i pojesti kasnije, a USDA preporučuje pranje proizvoda pod tekućom vodom iz slavine i izbjegavanje upotrebe sapuna ili deterdženta.
- Vjerojatnost da se razbolite od neke svježe namirnice koja je bila u dodiru s pokvarenom jako je mala, posebno ako nemate ozbiljnih zdravstvenih problema - kaže Coffman. "Ipak, ljudi s alergijom na plijesan ili kompromitiranim imunološkim sustavom mogu biti više izloženi riziku od bolesti".
Čak i kad je neki proizvod zahvatila plijesan, kažu stručnjaci, može je se pažljivo odstraniti i pojesti ga; a iznimka je ipak mekano voće i povrće s visokim sadržajem vode poput npr. rajčica, breskvi i krastavaca koje tada treba odmah baciti plijesan jer ona na površini kod njih može značiti da i duboko unutra.
Pogledajte kako se lako riješiti plijesni koja se skuplja uz rub tuš kabine!