Korisno

Hrana vam se stalno lijepi za tave, čak i one neprianjajuće? Evo rješenja

Foto: Shutterstock
Hrana vam se stalno lijepi za tave, čak i one neprianjajuće? Evo rješenja
04.02.2021.
u 10:30
Stručnjaci su objasnili zašto dolazi do ove pojave i kako riješiti problem.
Pogledaj originalni članak

Aleksandra Fedorčenko i Jan Hruby, članovi Češke akademije znanosti i stručnjaci za dinamiku fluida i termofiziku, proveli su istraživanje o ponašanju ulja na vrućim, ravnim površinama i došli do odgovora zašto se hrana lijepi za tave, čak i one kvalitetne. 

Ovaj par testirao je dvije tave s dnom dizajniranim da se hrana ne lijepi – jedna je presvučena keramičkim česticama, druga ima teflonski premaz. Na tave su stavili malo suncokretova ulja, a zatim su snimili i izmjerili brzinu kojom se tava sušila.

Nismo znali da postoji "pravi" način za nošenje kućnog ogrtača! Pogledajte ovo!

Kako je objavljeno u časopisu Physics of Fluids, dolazi do termokapilarne konvekcije – pojave u kojoj gradijent površinskog napona utječe na tekućinu, u ovom slučaju ulje, da migrira prema van. Jednom kad se to dogodi, hrana se počinje lijepiti za središte posude.

Da biste izbjegli ovu situaciju, stručnjaci savjetuju da povećate količinu ulja na kojoj pripremate hranu tako da cijela tava bude premazana uljem, zagrijavajte je umjereno – nemojte odmah na početku staviti na najjači plamen, i koristite se posudama s debljim dnom. Također, hranu treba miješati često dok se priprema, prenosi Gizmodo.

Chef podijelio savjete za kuhanje koji će svima dobro doći:

Foto: Thinkstock
Kuhanje
Foto: Thinkstock
janjeće pečenje
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Shutterstock
Kuhinja
Foto: Thinkstock
Mikrovalna pećnica, hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Getty Images
Tjestenina
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Hotel Dunav
Foto: Thinkstock
Brokula
Foto: Shutterstock

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.