Novi hrvatski članovi

Humanitarna večera chefova udruženja Jeunes Restaurateurs u Muzeju prekinutih veza

JRE
JRE
JRE
JRE
JRE
JRE
JRE
23.02.2016.
u 18:06
Iako je JRE prvih godina ostajao samo u sklopu Istre, koja je nesumnjivo predvodnica promjena u gastronomiji, broj chefova prilično je narastao, a granice su pomaknute. Obećavajuće!
Pogledaj originalni članak

Kako napisati dobru vijest, a ne upasti u zamku kopiranja još jednog od bezbrojnih dosadnih promotivnih tekstova kada je riječ o gastronomiji? Lako :) I ne samo lako, već s posebnim zadovoljstvom jer je riječ o mladim i kreativnim kuharima, chefovima, kreativcima kojima je pogon znatiželja, alat dobra namirnica,  a inspiracija i motivacija zadovoljan gost.

Jedan je od takvih i Goran Kočiš. Kada za Gorana kažemo da je chef, onda je to, hm, pa tek djelomična istina. Prije bi se reklo da mu je kuhinja poligon za igru, laboratorij za eksperimente, mjesto na kojem ispucava sve ideje koje mu se svakodnevno roje u čupavoj glavi. Dati mu Lego kocke bila bi – kazna. On je od onih koji će i Lego ''šesticu'' svinuti, naribati, rastaviti ...

Upravo su Goran  i njegov tim u Bistrou Apetiti bili domaćini okupljanja majstora od zanata u povodu ulaska novih hrvatskih članova u udruženje Jeunes Restaurateurs (JRE). Naime i zagrebački Bistro Apetit  na čelu s chefom Goranom Kočišem postao je dijelom međunarodne gastronomske obitelji koju povezuju talent i strast s kojom pristupaju kuhanju. 

Novi kulinarski standardi 

– Izuzetna mi je čast pridružiti se europskim kolegama u ovom uglednom udruženju koje je prepoznalo naš rad i uvrstilo Bistro Apetit na gastronomsku kartu Europe. To je izniman uspjeh ne samo za Bistro već i za Zagreb i Hrvatsku općenito jer je gastronomski aspekt turizma oduvijek vrlo bitan. Pritom ne zaboravljamo naše stalne goste za koje gotovo svakodnevno kreiramo nove sljedove i tako postavljamo nove kulinarske standarde – poručuje Goran. Inače, udruga mladih chefova Jeunes Restaurateurs, koja je proteklih godina u Hrvatskoj okupila desetak članova među mladim chefovima, osnovana je 1974. u Parizu. Cilj joj je čuvanje, razvijanje i jačanje kulinarskog naslijeđa između generacija. Zovu je i predvorje Michelina, a šesnaest europskih zemalja okuplja 340 chefova. Među njima je čak 180 onih koji su se prestižnim zvjezdicama i okitili. 

Osim Bistroa Apetit i Goranova tima iz Zagreba, na susretu chefova članova JRE-a kuhali su i predstavnici restorana Boškinac s Paga, Draga di Lovrana iz Lovrana, Dubravkina puta u Zagrebu, Foše u Zadru, Monte iz Rovinja, Paradigme iz Splita, Pelegrina iz Šibenika, Pergole i sjajnog Fabrizija Vežnavera iz Savudrije, Plavog podruma iz Voloskog, San Rocca obitelji Fernetich iz Brtonigla te Zigantea iz Livade. Svaki od njih posebna je priča, a njihove gurmanske kreacije su doživljaji. Prezenteri su sjajnih ideja i dostojni ambasadori hrvatskog novog vala visoke gastronomije.

I humanitarni zadatak 

Iako je Jeunes Restaurateurs prvih godina ostajao samo u sklopu Istre, a koja je nesumnjivo predvodnica promjena u gastronomiji, broj chefova prilično je narastao, a granice su pomaknute. Optimistično i obećavajuće! JRE ima i humanitarnu zadaću, a to je večera chefova JRE-a, koja će se održati 29. veljače u Muzeju prekinutih veza. Ideja je spojiti umjetnost  i gastronomiju kako bi se pomoglo potrebitima.

Na humanitarnoj večeri uz Gorana Kočiša kuhat će i ostali chefovi, a Goranu je to u samo tri mjeseca drugi veliki izazov. Naime, u bistrou Apetiti srušio je uoči Božića i svoj osobni rekord, ali i rekord hrvatskih chefova u broju sljedova koje će poslužiti na večeri za tridesetak gostiju. Naime, Goran je poslužio čak 32 slijeda, a da pritom nije dvaput upotrijebio nijednu namirnicu. 

– Sve je u doživljaju, smatra Goran koji u trenutku pronalazi inspiraciju za serviranje.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.