VEČER NASLIJEPO ODABRANIH MASLINOVIH ULJA

Hvarska vina i ulja uz pomno odabrane zalogaje užitak su za nepce

Foto: Julio Frangen
Hvarska vina i ulja uz pomno odabrane zalogaje užitak su za nepce
24.09.2024.
u 08:00
Posadili smo ukupno 13 različitih sorti maslina. Proizvodnja je često vrlo zahtjevna, ali ipak mediteranska klima na kamenom oskudnom tlu daje vrhunska rezultate, ističe Eva Marija Čurin.
Pogledaj originalni članak

Sva su čula uživala u nedjeljnoj večeri u kušaonici maslinovih ulja Seca Eva Marija u Gdinju na otoku Hvaru, gdje je održano drugo
sljubljivanje naslijepo maslinovih ulja i hvarskih vina uz pomno osmišljene sljedove mediteranske večere. Prvo takvo sljubljivanje bilo je u ljeto 2023., kada su posjetitelji bili doista impresionirani – i događaj se ponovio i ove godine!

Foto: Julio Frangen

Mjesto radnje podno Gdinja, slikovitog mjestašca na istočnom djelu otoka Hvara do kojeg je lakše doći preko Sućurja nego Starog Grada. Krenete li vijugavom, uskom i pomalo opasnom cestom prema uvali Pokrvenik, nalazi se imanje Seca, vlasnice Eve Marija Čurin, domaćice ovoga događanja. Ona se, nakon diplome na hortikulturi u Zagrebu odlučila vratiti kući. Dobivši na poklon 500 maslina na zemlji naslijeđenoj od svojih predaka, Eva je počela stvarati svoj mali raj, okružena prirodom koju beskrajno voli i cijeni.

Foto: Facebook/SECA Eva Marija

Sada ima ukupno 1000 stabala, proizvodi 7 vrsta ekstradjevičanskih ulja. Uz ulja ima limune, smokve, lavandu, smilje, sezonsko povrće... sve što treba da ostvari samoodrživu priča usred “ničega”. Da, mnogima bi se na prvi pogled učinilo usred ničega, jer uokolo je samo zelenilo. Kada se autom od maslinika krene prema moru, uvala Pokrivenik skriva tirkizno plavetnilo, stijene pod hladom čempresa i nekoliko kuća uokolo, nastanjenih ljeti – većinom turistima. Zimi je ondje mirno, a kad zapuše jugo ili bura – rijetke stanovnike uveseljava ples i pjesma valova i mora. Zašto usred ničega, gdje je računica? Kad srce kaže da, onda – nema računice.

Foto: Facebook/SECA Eva Marija

Kušaonica maslinovih ulja Seca Eva Marija otvorena je 2022. za ljubitelje maslinovih ulja i hedoniste koji uživaju u doživljajima koji ostaju duboko urezani u sjećanja. Nalazi se usred maslinika površine 5 ha, što je prava rijetkost na otoku Hvaru, na 250m nv na položaju Seca po kojemu je i dobila ime. – Na Seci smo posadili ukupno 13 različitih sorti maslina. Najzastupljenije su oblica, levantinka, lastovka i leccino, od njih proizvodimo nekoliko vrsta ekstra djevičanskoga ulja. Uz monosortna ulja levantinke i leccina, imamo i aromatizirana ulja s limunom, bosiljkom i čilijem te ulja Selekcija i Premium. Proizvodnja se odvija pod certificiranim ekološkim nadzorom i često je vrlo zahtjevna, ali ipak mediteranska klima s dužim sušnim razdobljima na kamenom oskudnom tlu daje vrhunska rezultate, što se vidi po osvojenim nagradama na policama kušaonice – ponosno ističe Eva.

Foto: Facebook/SECA Eva Marija

Za goste željne doživljaja koji uključuje ispreplitanje svih čula, Eva Marija Čurin nudi degustacije ulja i vina prema najavi cijele godine, ali posebna je bila ova večer u kojoj se sve to dogodilo – naslijepo! Na početku večeri, goste je pozdravila domaćica, pokazavši im kako se pravilno kuša maslinovo ulje u plavoj staklenoj čašici, na sortnom ulju levantinki, te opisala karakteristike svih ulja koja će se kasnije kušati naslijepo. Gosti su upoznati i s vinskim sortama i vinima Hvara, a najavljene su autohtone hvarske
sorte, kako bi pogađanje i otkrivanje bilo (nešto) lakše... Nakon uvoda, krenula je degustacija.

Foto: Facebook/SECA Eva Marija

Za početak večeri poslužena je “aperitivna maslina” s domaćom pogačom, kao uvod u priču o maslinama i ekstradjevičanskim uljima. Aperitivnu maslinu osmislila je Eva – to je maslina sorte leccino u salamuri s ekstradjevičanskim maslinovim uljem Selekcija Seca uz dodatak cvijeta soli i mediteranskih začina – kadulje, ružmarina, timijana i origano.

Drugi je slijed bio domaći raviol s punjenjem od račića i sira, uz nju su ponuđena dva ulja: levantinka i aromatično ulje s bosiljkom (dobiveno maceracijom dehidriranog bosiljka i iz vlastite proizvodnje). Iako je bosiljak osvojio mirisom, bolja kombinacija uz odabrano vino je bila – Levantinka ! Levantinka je vrhunsko monosortno ulje srednjeg intenziteta, s mirisima zelene trave i zelenog badema.

Foto: Facebook/SECA Eva Marija

Uz bruschettu poslužena je izvorna hvarska sorta, Bogdanuša 2023. vinarije Matković iz Vrboske, koja je na velikom hvarskom ocjenjivanju vina, 6. Jelsa Summer Wine Tastingu, osvojila 2. mjesto u kategoriji bogdanuša s visokih 90 bodova. Bogdanuša (bogdanjuša ili vrbanjka) sorta je lijepih citrusnih mirisa, daje vesela, mineralna, osvježavajuća vina koja se gotovo sva popiju ljeti.

Treći je slijed bio bakalar uz kremu od poriluka, poslužen uz ulja Selekciju i Leccino. Leccino (monosortno ulje pojačane gorčine i pikantnosti) jelu je dao egzotičnost, ali uz posluženo vino Selekcija je odnijela pobjedu. Selekcija je višesortno ulje od oblice, lastovke, levantinke i leccina. Ulje je slatko, srednjeg intenziteta, blage gorčine i pikantnosti, harmonično i ugodno. U čaši je bio prpošni mošusni Prč 2023 vinarije Vujnović iz Sućurja, još jedna izvorna sorta otoka Hvara koju (prč ili parč je naziv za jarca koji u doba parenja ispušta intenzivne i ne baš uvijek ugodne mirise), nazivaju afrodizijakom pa je time kombinacija bila još intrigantnija.

Foto: Facebook/SECA Eva Marija

Četvrti slijed – lungić i batat s umakom od suhih šljiva i crnog vina, dozvao je crno vino, Tomićev Illiricum 2021, uz ulja Selekciju i aromatično maslinovo ulje s čilijem. Čili je bio malo prejak za vino, ali onima koji vole ljuto – kombinacija se svidjela. U čaši je bio odlični cuvée cabernet sauvignona i plavca malog kultnoga hvarskog vinara Andre Tomića, poznatog, osim po sjajnim vinima i po izjavi “Vino se pije na ure, ne na litre!”

Peti slijed bio je desert – krostata od smokve sa sladoledom od vanilije i s nekoliko kapi aromatiziranog maslinovog ulja s limunom uz Prošek vinarije Duboković izmamio je uzdahe i profesionalcima potvrdivši idealnu “sommeliersku” kombinaciju. Ulje je dobiveno istodobnim hladnim prešanjem plodova maslina i limuna, izrazito je osvježavajuće, okusi i mirisi se savršeno nadopunjuju. Prošek je tradicionalno desertno vino Dalmacije, radi se od prosušenoga grožđa zadržavajući tako šećere, tj. slatkoću... Prošek Don Petar radi se od autohtonog hvarskog plavca malog, odležava u korištenoj drvenoj bačvi, opojan je, gust i nije presladak.

Foto: Facebook/SECA Eva Marija

Tijekom ljeta Eva organizira evente, radionice kušanja ulja, korištenja ulja u gastronomiji, kozmetici. Onamo možete doći ako joj se najavite mailom i dogovorite susret. Možete doći i izvan sezone, dobrodošli ste uvijek, uz najavu. A ako vas zanima još jedan poseban događaj sparivanja mediteranskih zalogaja s novim maslinovim uljima i vinima – zapišite datum: na Seci će se u subotu, 12.listopada održati manifestacija kojom se pozdravlja ljeto i želi dobrodošlica novim maslinovim uljima u suradnji s ostalim maslinarima i Turističkom zajedni- com općine Jelsa.

Foto: Julio Frangen

Potražite događaj “Goodbye Summer, Welcome olio nuovo” i na vrijeme rezervirajte mjesto. Poželite li pak doći u berbu maslina, Eva će vas s veseljem dočekati, jer svaka je pomoć dobrodošla? “Berba maslina kreće početkom listopada a trajanje ovisi o količini
maslina i o broju ljudi koji dolaze pomoći. Veselo je, zanimljivo i – radno! Emocije su neopisive, obitelj, prijatelji, svi na okupu, atmosfera odlična! A nakon berbe, party u masliniku. Ima li boljeg?” – najavljuje berbu Eva Marija iz Gdinja na Hvaru. Dobrodošli ste!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.