s kuhačom oko svijeta

RECEPT DANA Isprobajte najbolje uskršnje delicije iz cijelog svijeta

Foto: shutterstock
RECEPT DANA Isprobajte najbolje uskršnje delicije iz cijelog svijeta
29.03.2024.
u 09:30
Jeste li čuli za gubanu, žurek, fanescu, bacalhoadu, pizzu Chienu, capirotadu, babku...? Evo i nekih recepata.
Pogledaj originalni članak

Svako selo ima svoju tradiciju, a ako znamo da je svijet globalno selo, pregršt je zanimljivih običaja i recepata koji se njeguju i žive baš u uskrsno vrijeme kad se oko stola okupljaju obitelj i prijatelji. Puno je različitosti u svakom zalogaju, a simbolika zapravo ista – slavljenje proljeća, novog života i Isusova uskrsnuća. Vjeruje se kako engleski hot cross buns štite kuću i od zlih duhova, a 1592. kraljica Elizabeta čak ih je proglasila toliko posebnima da su se smjela prodavati samo na Veliki petak i Božić. Na Siciliji se jede tradicionalna uskrsna pita od janjetine s cijelom janjećom nogom, a Francuzi pripremaju le gigot d ́agneau pascal – janjeći but koji poslužuju s krumpirom i graškom ili grahom. Gubana, žurek, fanesca, bacalhoada, pizza Chiena, capirotada, cassata, babka... samo su neka od jela koja spremaju diljem svijeta. O nekima više u nastavku.

Folares (Portugal)

Foto: shutterstock

Sastojci:

  • 1 kg oštrog brašna
  • 500 g smeđeg šećera
  • 100 g omekšalog maslaca
  • 100 g masti
  • 50 g svježeg kvasca
  • 1 žlica cimeta
  • 1 žlica sjemenki anisa
  • 2 žlice meda
  • 1-2 jaja korica 1 limuna (iz organskog uzgoja)
  • 250 ml mlijeka
  • prstohvat soli
  • maslinovo ulje

VEZANI ČLANCI: 

Priprema: Rastopite svježi kvasac u mlakom mlijeku i čekajte da se uzdigne. Ako koristite suhi kvasac, njega je moguće odmah dodati u tijesto. U većoj zdjeli pomiješajte brašno, cimet, med, anis, šećer, maslac, mast, sol, koricu limuna, kvasac i mlijeko i dobro miješajte dok ne dobijete kompaktno i glatko tijesto. Pokriti krpom ili folijom i ostaviti neka se diže oko sat vremena ili dulje. Zagrijati pećnicu na 180°C. Okruglu posudu srednje veličine (ili formu za tortu) dobro namastiti maslinovim uljem i lagano posuti brašnom. Dodati tijesto u posudu. Dobro oprano jaje staviti u sredinu tijesta i lagano utisnuti. Peći oko sat vremena.

Torta pasqualina (Argentina)

Foto: shutterstock

Sastojci:

  • 2 paketa kupovnog (razvaljanog i zarolanog) lisnatog tijesta
  • 600 g svježeg špinata
  • 500 g kravlje skute ili ricotte
  • 2 mlada luka
  • 3 jušne žlice ribanog parmezana
  • 3 jaja za nadjev + još 4 jaja
  • 1 umućeno jaje za premazivanje torte
  • malo naribanog muškatnog oraščića
  • papar po ukusu sol po okusu
  • malo maslaca

Priprema: Špinat očistite i dobro operite u hladnoj vodi. Potom ga kratko blanširajte u posoljenoj vodi. Dobro ga ocijedite i ohladite, a zatim ga nožem sitno nasjeckajte. U zdjeli pomiješajte skutu ili ricottu i 3 jaja. Dodajte nasjeckani špinat, parmezan, dva sitno nasjeckana mlada luka te začine po ukusu. U nadjev, ako želite, možete dodati i komadiće kuhane šunke. Kalup za torte premažite maslacem i obložite papirom za pečenje. Lisnato tijesto rasprostrite po kalupu, višak odrežite nožem, ali ostavite malo ruba kojim ćete naknadno zatvoriti tortu. Pripremljeni nadjev ravnomjerno rasporedite po tijestu, a na četiri mjesta žlicom napravite male udubine. Četiri jaja, jedno po jedno pažljivo razbijte u šalicu i stavite ih u pripremljene udubine. Ta će se jaja peći zajedno s tortom i prekrasno će izgledati kada tortu razrežete. Drugo lisnato tijesto izrežite u obliku kruga i njime pažljivo i nježno poklopite tortu. Rub koji ste ostavili od donjeg dijela tijesta sada lagano povucite i prevucite preko gornjeg tijesta kako biste 'zatvorili' tortu. Tijesto lagano izbodite vilicom (pazite da ne probušite žumanjke), premažite tučenim jajem i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko pola sata, odnosno dok ne dobije zlatnu boju. Kada je pečena, tortu ostavite da se prohladi i servirajte je kao dio uskrsnog doručka ili kao zaseban obrok uz lisnate salate.

GALERIJA: Što je jestivo i nakon roka trajanja: Donosimo veliki vodič koliko doista traju jogurti, kava, kruh…

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Kruh s kiselim tijestom
Foto: Igor Soban/PIXSELL
"Najbolje upotrijebiti do" na proizvodima
Foto: Igor Soban/PIXSELL
"Najbolje upotrijebiti do" na proizvodima
Foto: Igor Soban/PIXSELL
"Najbolje upotrijebiti do" na proizvodima
Foto: Matko Begovic/PIXSELL
Krvavica: Vjetrosolana Ramova u vlasništvu Ivana Šimića
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Što raditi u kući tijekom trajanja pandemije koronavirusa
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Zbog svinjske kuge uzgajivači svinja primorani na svinjokolju već početkom jeseni, arhivske snimke
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Rijeka: Ponuda riba i rakova na gradskoj ribarnici

Fanesca (Ekvador)

Foto: shutterstock

Sastojci:

  • 200 g bundeve
  • 100 g kupusa
  • 150 g graška
  • 100 g kukuruza
  • 200 g graha
  • 100 g leće
  • 100 g kuhane riže
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 glavice luka
  • 2 žlice maslaca
  • 1 žlica ulja
  • 500 ml mlijeka
  • sol
  • mljeveni crni papar
  • 1 mali filet usoljenog bakalara
  • 20 g kikirikija
  • 3 tvrdo kuhana jaja
  • kruščići od prženog tijesta

Priprema: Bakalar potopite u vodu i mijenjajte je nekoliko puta tijekom tri dana. Zadnji dan zamijenite vodu mlijekom. Bundevu skuhajte u posoljenoj vodi, a zatim je zgnječite u pire. Narezani kupus skuhajte i dodajte bundevi. Grahorice skuhajte svaku zasebno u posoljenoj vodi. U tavi zagrijte ulje i maslac, dodajte nasjeckani luk i pržite. Zatim dodajte češnjak, sol, papar, prethodno skuhanu rižu i leću. Dodajte bundevu, kupus, kuhani grašak, kukuruz, grah i mlijeko. Bakalar skuhajte u mlijeku, izvadite, izrežite na kockice i dodajte ostatku juhe. Na kraju dodajte zdrobljeni kikiriki i u zdjelicama poslužite gustu juhu s narezanim jajima te prženim tijestom (kruščićima).

VEZANI ČLANCI: 

Babka (Poljska)

Foto: shutterstock

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 8 žumanjaka
  • 50 g svježeg kvasca
  • 200 g otopljenog maslaca
  • 150 g šećera
  • 180 ml toplog mlijeka
  • 100 g kandirane korice naranče
  • masnoća (za premazati kalup)
  • krušne mrvice

Priprema: U manjoj posudi pomiješajte 65 g glatkog brašna, žlicu šećera, kvasac i mlijeko. Ostavite na toplome mjestu kako bi se kvasac aktivirao i kako bi smjesa narasla. U posebnoj posudi srednje veličine miksajte žumanjke i ostatak šećera dok ne dobijete pjenastu smjesu. U žumanjke umiješajte smjesu s kvascem i ostatak brašna, zatim miksajte dok tijesto ne postane prozračno. Dodajte kandiranu koricu naranče i otopljeni maslac, i to žlicu po žlicu, pa sve dobro promiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Maslacem ili uljem premažite kalup za kuglof te ga posipajte krušnim mrvicama. Tijesto prebacite u kalup i pecite u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva otprilike 30 minuta.

Pizza Chiena (Italija)

Foto: shutterstock

Za tijesto:

  • 1 paketić suhog kvasca
  • 3 šalice mlake vode
  • 6 šalica brašna
  • 1 žličica soli
  • 3 žlice maslinovog ulja

Za nadjev:

  • 400 g mozzarelle
  • 200 g kozjeg sira
  • 2 pečene crvene paprike
  • 6 velikih jaja
  • 1/2 šalice parmezana
  • 1/2 šalice svježeg peršina
  • 600 g šunke po izboru
  • 1 žličica suhog vlasca

GALERIJA: FOTO Prekrasni prizori s Tomislavca: Pogledajte kako je Zagreb prigodno ukrašen za Uskrs

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Tomislavac tradicionalno za Uskrs ukrašen cvjetnim pisanicama
Foto: Zagrebački holding
Foto: Zagrebački holding
Foto: Zagrebački holding
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Tomislavac tradicionalno za Uskrs ukrašen cvjetnim pisanicama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Tomislavac tradicionalno za Uskrs ukrašen cvjetnim pisanicama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Tomislavac tradicionalno za Uskrs ukrašen cvjetnim pisanicama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Tomislavac tradicionalno za Uskrs ukrašen cvjetnim pisanicama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Tomislavac tradicionalno za Uskrs ukrašen cvjetnim pisanicama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Pilići i pisanice na Kaptolu privlače pozornost prolaznika
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Tomislavac tradicionalno za Uskrs ukrašen cvjetnim pisanicama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Tomislavac tradicionalno za Uskrs ukrašen cvjetnim pisanicama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Tomislavac tradicionalno za Uskrs ukrašen cvjetnim pisanicama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Pilići i pisanice na Kaptolu privlače pozornost prolaznika
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Pilići i pisanice na Kaptolu privlače pozornost prolaznika
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Pilići i pisanice na Kaptolu privlače pozornost prolaznika
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Pilići i pisanice na Kaptolu privlače pozornost prolaznika

Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 °C. Pomiješajte kvasac i postupno dodajte vodu dok se ne pojave mjehurići. U drugoj posudi pomiješajte brašno i sol te napravite rupu u sredini u koju ćete potom staviti smjesu vode i kvasca zajedno s dvije žličice ulja. Zamijesite tijesto da bude elastično, premažite ostatkom ulja te omotajte folijom i ostavite da odstoji. Podijelite tijesto napola, zatim razvaljajte jednu kuglu u krug i položite je u nauljeni kalup. Dodajte šunku, mozzarellu i na trakice narezanu papriku. U tanjuru istucite jaja, parmezan i začine pa sve ulijte na tijesto. Razvaljajte drugu polovicu tijesta i njome prekrijte smjesu, spajajući gornji s donjim slojem. Tijesto premažite smjesom od jednog jaja s jednom žličicom vode te pecite 40 minuta.

Tsoureki (Grčka)

Foto: @thehungrybites

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 paketić suhog kvasca
  • 1 žličica soli
  • 60 g maslaca
  • 30 g šećera
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 korica naranče
  • 1/2 šalice blanširanih badema
  • 150 ml tople vode
  • 100 ml mlijeka
  • 50 ml jogurta
  • 1 šalica grožđica
  • 2 jaja

Priprema: Brašno, kvasac, maslac i mlijeko sjedinite u posudi kuhačom pa dodajte cimet i narančinu koru. Postupno dodajte mlijeko, jogurt i vodu te mijesite dok ne dobijete kuglu. Zamotajte je u foliju te ostavite na toplom dok se ne udvostruči. Dodajte grožđice pa tijesto podijelite na tri dijela i ispletite pletenicu. Premažite je jednim jajetom, posipajte bademima i pecite 40 minuta na 200 °C.

Hot Cross Buns (Velika Britanija)

Foto: Pexels

Glazura:

  • 100 ml vode
  • sok 1 naranče
  • 60 g šećera
  • 1-2 žlice meda
  • 1 štapić cimeta (ili 1/4 žličice mljevenog cimeta)
  • 5 klinčića

Smjesa za križiće:

  • 3 žlice brašna
  • 6 žlica vode
  • 2 žlice ulja

Tijesto:

  • 7 g suhog kvasca
  • 250 ml tople vode
  • 60 g šećera
  • 250 g glatkog brašna
  • još 250 g glatkog brašna
  • 1⁄2 žličice soli
  • 100 g maslaca
  • 200 g grožđica
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1⁄2 žličice mljevenih klinčića
  • 1⁄2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • naribana korica 2 limuna
  • naribana korica 1 naranče
  • 1 jaje

GALERIJA: Uskrs uz ukusna veganska jela i bez kupnje životinja

Foto: Prijatelji životinja
Foto: Prijatelji životinja
Foto: Prijatelji životinja
Foto: Prijatelji životinja
Foto: Prijatelji životinja
Foto: Prijatelji životinja
Foto: Prijatelji životinja
Foto: Prijatelji životinja
Foto: Prijatelji životinja
Foto: Prijatelji životinja
Foto: Prijatelji životinja
Foto: Prijatelji životinja

Priprema: Sastojke za glazuru stavite u posudu i na laganoj vatri kuhajte pet minuta, uz povremeno miješanje. Ostavite da se ohladi. Sastojke za križiće pomiješajte u gustu, glatku smjesu bez grudica. Stavite je u slastičarsku vrećicu i ostavite u hladnjaku. U većoj posudi pomiješajte suhi kvasac, toplu vodu i šećer. Miješajte dok se kvasac ne rastopi. Dodajte 250 g glatkog brašna i sve dobro promiješajte da se sastojci sjedine. Pokrijte i ostavite na sobnoj temperaturi dok se tijesto ne udvostruči. U drugu posudu stavite preostalih 250 g glatkog brašna, dodajte sol i mljevene začine te sve dobro pomiješajte. Dodajte maslac i utrljajte ga u brašno da dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte jaje i odstajalo, naraslo tijesto i sve skupa rukama umijesite dok ne dobijetem glatko tijesto. Pokrijte i ostavite 30 minuta na toplom mjestu.

Tijestu sada dodajte grožđice i naribanu koricu limuna i naranče, sve premijesite, pokrijte i ostavite još 30 minuta. Potom na brašnom posutoj plohi lagano premijesite tijesto i podijelite ga na 20-ak manjih loptica. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i na njega složite pripremljena peciva (ostavite mali razmak). Pokrijte ih i ostavite da se dižu dok se ne udvostruče. Zagrijte pećnicu na 180-200 °C. Sada na svako pecivo pažljivo nanesite smjesu koju ste čuvali u hladnjaku u obliku križa i stavite ih peći u zagrijanu pećnicu 15-20 minuta dok ne dobiju finu zlatnosmeđu boju. Vruća peciva premažite hladnom glazurom i poslužite.

Capirotada (Meksiko)

Foto: shutterstock

Sastojci:

  • 3 kukuruzne tortilje
  • 12 šnita kruha
  • 200 g grožđica
  • 200 g oraha
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 3 banane
  • 2 žlice meda

Sastojci za umak:

  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 400 ml mlijeka
  • 50 ml slatkog vrhnja
  • 3 jaja

Priprema: U kalup složite tortilje, a na njih kruh premazan s maslinovim uljem i pecite 15 minuta na 200 °C. Banane karamelizirajte s medom. Dodajte grožđice i orahe u slojevima s umakom na kruh pa posipajte bananama. Pecite još 15 minuta pa umiješajte jaja i sve skupa vilicom sjedinite te ostavite u pećnici još 5 minuta.

Znate li zašto se na Uskrs jedu jaja? Iza toga je dugogodišnja tradicija:

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.