Svako selo ima svoju tradiciju, a ako znamo da je svijet globalno selo, pregršt je zanimljivih običaja i recepata koji se njeguju i žive baš u uskrsno vrijeme kad se oko stola okupljaju obitelj i prijatelji. Puno je različitosti u svakom zalogaju, a simbolika zapravo ista – slavljenje proljeća, novog života i Isusova uskrsnuća. Vjeruje se kako engleski hot cross buns štite kuću i od zlih duhova, a 1592. kraljica Elizabeta čak ih je proglasila toliko posebnima da su se smjela prodavati samo na Veliki petak i Božić. Na Siciliji se jede tradicionalna uskrsna pita od janjetine s cijelom janjećom nogom, a Francuzi pripremaju le gigot d ́agneau pascal – janjeći but koji poslužuju s krumpirom i graškom ili grahom. Gubana, žurek, fanesca, bacalhoada, pizza Chiena, capirotada, cassata, babka... samo su neka od jela koja spremaju diljem svijeta. O nekima više u nastavku.
Folares (Portugal)
Sastojci:
- 1 kg oštrog brašna
- 500 g smeđeg šećera
- 100 g omekšalog maslaca
- 100 g masti
- 50 g svježeg kvasca
- 1 žlica cimeta
- 1 žlica sjemenki anisa
- 2 žlice meda
- 1-2 jaja korica 1 limuna (iz organskog uzgoja)
- 250 ml mlijeka
- prstohvat soli
- maslinovo ulje
VEZANI ČLANCI:
Priprema: Rastopite svježi kvasac u mlakom mlijeku i čekajte da se uzdigne. Ako koristite suhi kvasac, njega je moguće odmah dodati u tijesto. U većoj zdjeli pomiješajte brašno, cimet, med, anis, šećer, maslac, mast, sol, koricu limuna, kvasac i mlijeko i dobro miješajte dok ne dobijete kompaktno i glatko tijesto. Pokriti krpom ili folijom i ostaviti neka se diže oko sat vremena ili dulje. Zagrijati pećnicu na 180°C. Okruglu posudu srednje veličine (ili formu za tortu) dobro namastiti maslinovim uljem i lagano posuti brašnom. Dodati tijesto u posudu. Dobro oprano jaje staviti u sredinu tijesta i lagano utisnuti. Peći oko sat vremena.
Torta pasqualina (Argentina)
Sastojci:
- 2 paketa kupovnog (razvaljanog i zarolanog) lisnatog tijesta
- 600 g svježeg špinata
- 500 g kravlje skute ili ricotte
- 2 mlada luka
- 3 jušne žlice ribanog parmezana
- 3 jaja za nadjev + još 4 jaja
- 1 umućeno jaje za premazivanje torte
- malo naribanog muškatnog oraščića
- papar po ukusu sol po okusu
- malo maslaca
Priprema: Špinat očistite i dobro operite u hladnoj vodi. Potom ga kratko blanširajte u posoljenoj vodi. Dobro ga ocijedite i ohladite, a zatim ga nožem sitno nasjeckajte. U zdjeli pomiješajte skutu ili ricottu i 3 jaja. Dodajte nasjeckani špinat, parmezan, dva sitno nasjeckana mlada luka te začine po ukusu. U nadjev, ako želite, možete dodati i komadiće kuhane šunke. Kalup za torte premažite maslacem i obložite papirom za pečenje. Lisnato tijesto rasprostrite po kalupu, višak odrežite nožem, ali ostavite malo ruba kojim ćete naknadno zatvoriti tortu. Pripremljeni nadjev ravnomjerno rasporedite po tijestu, a na četiri mjesta žlicom napravite male udubine. Četiri jaja, jedno po jedno pažljivo razbijte u šalicu i stavite ih u pripremljene udubine. Ta će se jaja peći zajedno s tortom i prekrasno će izgledati kada tortu razrežete. Drugo lisnato tijesto izrežite u obliku kruga i njime pažljivo i nježno poklopite tortu. Rub koji ste ostavili od donjeg dijela tijesta sada lagano povucite i prevucite preko gornjeg tijesta kako biste 'zatvorili' tortu. Tijesto lagano izbodite vilicom (pazite da ne probušite žumanjke), premažite tučenim jajem i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko pola sata, odnosno dok ne dobije zlatnu boju. Kada je pečena, tortu ostavite da se prohladi i servirajte je kao dio uskrsnog doručka ili kao zaseban obrok uz lisnate salate.
GALERIJA: Što je jestivo i nakon roka trajanja: Donosimo veliki vodič koliko doista traju jogurti, kava, kruh…
Fanesca (Ekvador)
Sastojci:
- 200 g bundeve
- 100 g kupusa
- 150 g graška
- 100 g kukuruza
- 200 g graha
- 100 g leće
- 100 g kuhane riže
- 2 češnja češnjaka
- 2 glavice luka
- 2 žlice maslaca
- 1 žlica ulja
- 500 ml mlijeka
- sol
- mljeveni crni papar
- 1 mali filet usoljenog bakalara
- 20 g kikirikija
- 3 tvrdo kuhana jaja
- kruščići od prženog tijesta
Priprema: Bakalar potopite u vodu i mijenjajte je nekoliko puta tijekom tri dana. Zadnji dan zamijenite vodu mlijekom. Bundevu skuhajte u posoljenoj vodi, a zatim je zgnječite u pire. Narezani kupus skuhajte i dodajte bundevi. Grahorice skuhajte svaku zasebno u posoljenoj vodi. U tavi zagrijte ulje i maslac, dodajte nasjeckani luk i pržite. Zatim dodajte češnjak, sol, papar, prethodno skuhanu rižu i leću. Dodajte bundevu, kupus, kuhani grašak, kukuruz, grah i mlijeko. Bakalar skuhajte u mlijeku, izvadite, izrežite na kockice i dodajte ostatku juhe. Na kraju dodajte zdrobljeni kikiriki i u zdjelicama poslužite gustu juhu s narezanim jajima te prženim tijestom (kruščićima).
VEZANI ČLANCI:
Babka (Poljska)
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 8 žumanjaka
- 50 g svježeg kvasca
- 200 g otopljenog maslaca
- 150 g šećera
- 180 ml toplog mlijeka
- 100 g kandirane korice naranče
- masnoća (za premazati kalup)
- krušne mrvice
Priprema: U manjoj posudi pomiješajte 65 g glatkog brašna, žlicu šećera, kvasac i mlijeko. Ostavite na toplome mjestu kako bi se kvasac aktivirao i kako bi smjesa narasla. U posebnoj posudi srednje veličine miksajte žumanjke i ostatak šećera dok ne dobijete pjenastu smjesu. U žumanjke umiješajte smjesu s kvascem i ostatak brašna, zatim miksajte dok tijesto ne postane prozračno. Dodajte kandiranu koricu naranče i otopljeni maslac, i to žlicu po žlicu, pa sve dobro promiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Maslacem ili uljem premažite kalup za kuglof te ga posipajte krušnim mrvicama. Tijesto prebacite u kalup i pecite u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva otprilike 30 minuta.
Pizza Chiena (Italija)
Za tijesto:
- 1 paketić suhog kvasca
- 3 šalice mlake vode
- 6 šalica brašna
- 1 žličica soli
- 3 žlice maslinovog ulja
Za nadjev:
- 400 g mozzarelle
- 200 g kozjeg sira
- 2 pečene crvene paprike
- 6 velikih jaja
- 1/2 šalice parmezana
- 1/2 šalice svježeg peršina
- 600 g šunke po izboru
- 1 žličica suhog vlasca
GALERIJA: FOTO Prekrasni prizori s Tomislavca: Pogledajte kako je Zagreb prigodno ukrašen za Uskrs
Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 °C. Pomiješajte kvasac i postupno dodajte vodu dok se ne pojave mjehurići. U drugoj posudi pomiješajte brašno i sol te napravite rupu u sredini u koju ćete potom staviti smjesu vode i kvasca zajedno s dvije žličice ulja. Zamijesite tijesto da bude elastično, premažite ostatkom ulja te omotajte folijom i ostavite da odstoji. Podijelite tijesto napola, zatim razvaljajte jednu kuglu u krug i položite je u nauljeni kalup. Dodajte šunku, mozzarellu i na trakice narezanu papriku. U tanjuru istucite jaja, parmezan i začine pa sve ulijte na tijesto. Razvaljajte drugu polovicu tijesta i njome prekrijte smjesu, spajajući gornji s donjim slojem. Tijesto premažite smjesom od jednog jaja s jednom žličicom vode te pecite 40 minuta.
Tsoureki (Grčka)
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 paketić suhog kvasca
- 1 žličica soli
- 60 g maslaca
- 30 g šećera
- 1/2 žličice cimeta
- 1/2 praška za pecivo
- 1 korica naranče
- 1/2 šalice blanširanih badema
- 150 ml tople vode
- 100 ml mlijeka
- 50 ml jogurta
- 1 šalica grožđica
- 2 jaja
Priprema: Brašno, kvasac, maslac i mlijeko sjedinite u posudi kuhačom pa dodajte cimet i narančinu koru. Postupno dodajte mlijeko, jogurt i vodu te mijesite dok ne dobijete kuglu. Zamotajte je u foliju te ostavite na toplom dok se ne udvostruči. Dodajte grožđice pa tijesto podijelite na tri dijela i ispletite pletenicu. Premažite je jednim jajetom, posipajte bademima i pecite 40 minuta na 200 °C.
Hot Cross Buns (Velika Britanija)
Glazura:
- 100 ml vode
- sok 1 naranče
- 60 g šećera
- 1-2 žlice meda
- 1 štapić cimeta (ili 1/4 žličice mljevenog cimeta)
- 5 klinčića
Smjesa za križiće:
- 3 žlice brašna
- 6 žlica vode
- 2 žlice ulja
Tijesto:
- 7 g suhog kvasca
- 250 ml tople vode
- 60 g šećera
- 250 g glatkog brašna
- još 250 g glatkog brašna
- 1⁄2 žličice soli
- 100 g maslaca
- 200 g grožđica
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1⁄2 žličice mljevenih klinčića
- 1⁄2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- naribana korica 2 limuna
- naribana korica 1 naranče
- 1 jaje
GALERIJA: Uskrs uz ukusna veganska jela i bez kupnje životinja
Priprema: Sastojke za glazuru stavite u posudu i na laganoj vatri kuhajte pet minuta, uz povremeno miješanje. Ostavite da se ohladi. Sastojke za križiće pomiješajte u gustu, glatku smjesu bez grudica. Stavite je u slastičarsku vrećicu i ostavite u hladnjaku. U većoj posudi pomiješajte suhi kvasac, toplu vodu i šećer. Miješajte dok se kvasac ne rastopi. Dodajte 250 g glatkog brašna i sve dobro promiješajte da se sastojci sjedine. Pokrijte i ostavite na sobnoj temperaturi dok se tijesto ne udvostruči. U drugu posudu stavite preostalih 250 g glatkog brašna, dodajte sol i mljevene začine te sve dobro pomiješajte. Dodajte maslac i utrljajte ga u brašno da dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte jaje i odstajalo, naraslo tijesto i sve skupa rukama umijesite dok ne dobijetem glatko tijesto. Pokrijte i ostavite 30 minuta na toplom mjestu.
Tijestu sada dodajte grožđice i naribanu koricu limuna i naranče, sve premijesite, pokrijte i ostavite još 30 minuta. Potom na brašnom posutoj plohi lagano premijesite tijesto i podijelite ga na 20-ak manjih loptica. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i na njega složite pripremljena peciva (ostavite mali razmak). Pokrijte ih i ostavite da se dižu dok se ne udvostruče. Zagrijte pećnicu na 180-200 °C. Sada na svako pecivo pažljivo nanesite smjesu koju ste čuvali u hladnjaku u obliku križa i stavite ih peći u zagrijanu pećnicu 15-20 minuta dok ne dobiju finu zlatnosmeđu boju. Vruća peciva premažite hladnom glazurom i poslužite.
Capirotada (Meksiko)
Sastojci:
- 3 kukuruzne tortilje
- 12 šnita kruha
- 200 g grožđica
- 200 g oraha
- 3 žlice maslinovog ulja
- 3 banane
- 2 žlice meda
Sastojci za umak:
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 400 ml mlijeka
- 50 ml slatkog vrhnja
- 3 jaja
Priprema: U kalup složite tortilje, a na njih kruh premazan s maslinovim uljem i pecite 15 minuta na 200 °C. Banane karamelizirajte s medom. Dodajte grožđice i orahe u slojevima s umakom na kruh pa posipajte bananama. Pecite još 15 minuta pa umiješajte jaja i sve skupa vilicom sjedinite te ostavite u pećnici još 5 minuta.
Znate li zašto se na Uskrs jedu jaja? Iza toga je dugogodišnja tradicija: