od vege jaja do sejtan šunke

RECEPT DANA Veganski uskršnji recepti: Ove godine isprobajte nešto novo

Prijatelji životinja
28.03.2024.
u 09:30

Ne moramo se odreći tradicije, već okrutnosti koja ne treba ići uz tradiciju, kažu Prijatelji životinja

Baš svako jelo, odnosno njegovu teksturu i okus, lako je "veganizirati" uz pomoć dobrog odabira sastojaka i začina, tvrde iz Udruge Prijatelji životinja. Kažu kako će njihovi veganski uskrsni recepti zadovoljiti i najizbirljivije sladokusce, koji su puno bolja opcija za okoliš i naše zdravlje, a zbog njih nije patila nijedna životinja. Ne moramo se odreći tradicije, već okrutnosti koja ne treba ići uz tradiciju, poručuju Prijatelji životinja. Za tradicionalno obiteljsko druženje za punim stolom preporučuju suosjećajnu opciju poput proljetne krem-juhe s graškom i špinatom, sejtan šunkice u kruhu poslužene s mladim lukom i umakom od hrena, vegansko jaje, pincu, uskrsne slane, palačinke, pašticadu od sejtana, integralnu pletenicu s kaduljom i sjemenkama... Donosimo neke od recepata.

Proljetna juha od mladoga graška i tjestenine

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 4 mlade mrkvice
  • 1 korijen peršina
  • 1 manji poriluk
  • 1 šalica graška (svježeg ili iz staklenke)
  • ½ šalice sitne tjestenine
  • maslinovo ulje
  • 1 kocka za juhu od povrća
  • 1 l vode
  • peršin, vlasac, sol, papar

Priprema: Povrće nasjeckate. Pirjajte poriluk na maslinovom ulju, dodajte mrkvu, korijen peršina i kocku za juhu, pa pirjajte još nekoliko minuta. Dodajte grašak i vodu. Kada provri, dodajte tjesteninu i začinite. Kuhajte dok tjestenina ne omekša, a na kraju pospite juhu sjeckanim peršinom i vlascem.

VEZANI ČLANCI: 

Umak od hrena

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1/2 korijena hrena
  • 1 sojino vrhnje od 250 ml
  • sok pola limuna
  • mažuran, vlasac, sol, papar

Priprema: Hren naribajte pa pomiješajte s ostalim sastojcima. Ostavite da odstoji nekoliko sati. Može se poslužiti s pečenkom od sejtana, odrescima od sejtana i slično.

Sejtan šunkica u kruhu

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 400 g integralnog pšeničnog brašna
  • 400 g glatkog brašna tip 550
  • 2 žličice morske soli
  • 2 vrećice kvasca
  • 1 žličica šećera
  • malo manje od 4 dl tople vode
  • maslinovo ulje
  • sjemenke suncokreta, lana i sezama

Priprema: Kvasac, šećer i decilitar tople vode pomiješajte i pričekajte da se kvasac digne. Integralno brašno uspite u zdjelu u kojoj ćete raditi kruh. Dodajte dignuti kvas, 3 – 4 žlice maslinova ulja, sjemenke suncokreta, lana i sezama te možda još decilitar tople vode. Tijesto zamijesite i pritom pazite da ne bude tvrdo, već mekano i lagano ljepljivo. Ostavite ga da se diže jedan sat, poklopljeno alufolijom i zamotano u krpu. Nakon toga, dodajte bijelo brašno i malo manje od dva decilitra tople vode. Tijesto dobro izradite rukama pa ga opet pokrijte i ostavite da se diže. Nakon pola sata do sat vremena, ovisno o tome koliko se tijesto dignulo, premijesite ga na radnoj plohi. Razvaljate ga kao kada radite pizzu. U sredinu stavite dimljeni sejtan ili kupovnu sejtan šunkicu i omotajte tijesto oko nje te sve dobro spojite rukama. Kruh premažite po vrhu maslinovim uljem i pospite sjemenkama. Pecite u pećnici na 180 °C s ventilatorom (odnosno na 200 °C, bez ventilatora) otprilike 45 minuta i još 15 minuta na 150 °C.

GALERIJA: Uskrs uz ukusna veganska jela i bez kupnje životinja

1/12

Uskrsne slane palačinke

Foto: Shutterstock

Sastojci (za 10 palačinki):

  • 1,5 šalica sojinog mlijeka
  • 1/2 šalice obične ili mineralne vode
  • 2 šalice brašna T-850
  • 1/4 žličice soli
  • korica limuna
  • 3 žličice praška za pecivo
  • ulje za prženje

Za namaz:

  • 300 g svježeg tofua
  • 1/2 sojinog vrhnja
  • 2-3 režnja češnjaka
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 2 žlice sitno nasjeckanog mladog luka
  • 1 žlica limuna
  • 1/2 žlice suhe slatke i/li ljute paprike
  • 1/4 žličice soli

Priprema: Pomiješajte mlijeko i vodu, prašak za pecivo i sol, pa postupno dodajite brašno i na kraju naribanu koricu limuna. Smjesa treba biti malo gušća nego kod palačinki s jajima. Prije pečenja smjesu ostavite da odstoji barem 20 munuta. Ispecite palačinke. Na malo maslinova ulja kratko propirjajte češnjak i mladi luk. Dodajte izmrvljeni tofu i kratko pirjajte. Ostavite da se ohladi. Pomiješajte limunov sok, papriku i sojino vrhnje. Po želji dodajte sol, sve sastojke dobro izmiksajte i premažite palačinke.

VEZANI ČLANCI:

Pašticada od sejtana

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 200 g sejtana
  • 100 g suhih šljiva
  • 50 g suhih marelica
  • 200 g sjeckanih pelata
  • 2 dl umaka od rajčice
  • 1 poriluk
  • vlasac, origano, bosiljak, kurkuma
  • sol
  • ulje za prženje

Priprema: Sejtan izrežite na kockice i popržite. Suho voće prelijte vodom i kuhajte dok ne ostane 1/4 vode. Sameljite ga štapnim mikserom. U drugoj posudi zagrijte maslinovo ulje, popržite poriluk, dodajte pelate i umak od rajčice te mljeveno voće i začine. Pustite da se malo kuha i na kraju dodajte prženi sejtan. Gotovu pašticadu prelijte preko kuhane tjestenine, naravno – bez jaja.

Vege pinca

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 40 g svježeg kvasca
  • 200 g margarina
  • 220 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 1/2 žličice kurkume
  • 5 dl sojinog mlijeka
  • korica 1 naranče
  • 1 čašica ruma
  • pola šalice grožđica
  • 3 žlice jabučnog sirupa

Priprema: U zdjelici izmrvite kvasac, dodajte pola žličice šećera i 1 dl mlakog sojinog mlijeka. Ostavite na toplome 15-ak minuta da se diže i zapjeni. Prosijte brašno, dodajte šećer, vanilin šećer, sol, kurkumu, narančinu koru. U to dodajte kvasac, otopljeni margarin i ostatak toplog mlijeka. Smjesu dobro izmijesite sve dok površina ne postane glatka. Prebacite ga u pobrašnjenu posudu, pokrijte krpom i ostavite da se diže najmanje 8-10 sati ili preko noći. Grožđice stavite u maslo posoljene vode da omekšaju.

Nakon dizanja, u tijesto dodajte ocijeđene grožđice, razdijelite ga na tri jednaka dijela i oblikujte kugle. Svaki komad posebno stavite na papir za pečenje i ponovno ostavite dizati. Nakon nekoliko sati na svakoj lopti tijesta napravite tri duboka reza s gornje strane od sredine prema dolje u tri smjera i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180°C, oko 45 minuta. Kad su pince gotove, još vruće ih prelijte jabučnim sirupom.

GALERIJA: Popečci prema receptu veganke koja je u 65. svladala Kilimandžaro

1/34

Integralna pletenica s kaduljom i sjemenkama

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 400 g integralnog pšeničnog brašna
  • 400 g glatkog brašna tip 550
  • 2 žličice morske soli
  • 2 vrećice kvasca
  • 1 žličica šećera
  • malo manje od 4 dl tople vode
  • maslinovo ulje
  • 15-tak listića kadulje
  • sjemenke suncokreta, lana i sezama

Priprema: U šalicu stavite 2 žličice šećera, izmrvite kvasac, prelitjte ga toplim mlijekom i ostavite da se diže na toplome mjestu. Umiješajte dobivenu smjesu u brašno. Dodajte sol, šećer, ulje, limunovu koricu i sojino mlijeko prema potrebi, pa zamijesite glatko tijesto. Ostavite ga da se ponovno diže. Kad se tijesto udvostruči, razvaljajte ga u pravokutnik pa izrežite i male pravokutnike. Na svaki stavite žličicu gustog pekmeza i zavijte u buhtlu. Pritom dobro pritisnite krajeve da se ne otvore prilikom pečenja pa složite buhtle u nauljeni lim. Pustite da se dižu još oko 30 minuta. Pecite ih 30 minuta na 200°C. Kad se ohlade, pospite ih šećerom u prahu.

Viralni veganski recept: Ispečete kore od banane i dobijete - slaninu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije