S makom, orasima, grožđicama, jabukama... ovisno u kojim se krajevima Lijepe Naše spravljaju, uskrsni kolači, kruh i peciva važan su dio blagdanskog stola. Iako je samo jedna kraljica – pinca, sirnica, maslenka, slatki kruh, turta ili pogača – mirisna, slatka i jake žute boje zbog velikog broja jaja, kojima su naši stari nadoknađivali činjenicu da se nisu jela u korizmi. U Dalmaciji su u nju stavljali i šafran kako bi bila žuća, a obično se mijesi na Veliku subotu, čvrsta, ali ne pretvrda, premazana žumanjkom prije pečenja i zarezana u križ po sredini, nakon čega će se odnijeti na uskrsni blagoslov. U našim krajevima Uskrsa nema ni bez orehnjače, makovnjače, rožate, kuglofa, prhkih keksića, kiflica, jajarice ili pletenice, dok noviji trendovi nameću neke nove, ali isto slasne recepte. Ni s jednim nećete pogriješiti.
Za tijesto:
- 400 g glatkog brašna
- 200 ml mlijeka
- 60 g šećera
- 2 žutanjka
- 80 g maslaca
- 1 svježi kvasac
- naribana korica 1/2 limuna
- prstohvat soli
VEZANI ČLANCI:
Za nadjev:
- 500 g mljevenih oraha
- 200 ml mlijeka
- 150 g šećera
- naribana korica 1/2 limuna
- 1 žlica ruma
- 1 jaje za premazivanje
Priprema: stavite u malu zdjelicu razlomljeni kvasac, žlicu brašna, žlicu šećera i malo mlakog mlijeka. Ostavite tako 10-ak minuta dok se ne zapjeni. U velikoj zdjeli miksajte maslac sobne temperature sa šećerom dok ne postane pjenast pa naizmjenice dodajte brašno i mlijeko, a na kraju i kvasac. Tijesto treba biti mekanije, ako je tvrdo, dodajte još malo mlijeka. Izrađeno tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplome sat vremena da se digne. Mlijeko zakuhajte sa šećerom pa prelijte preko mljevenih oraha. U smjesu dodajte naribanu limunovu koricu i rum, po želji i malo grožđica. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, razvaljajte ih i premažite nadjevom. Zarolajte obje orehnjače i složite u nauljen i pobrašnjen lim za pečenje. Premažite ih razmućenim jajetom i pecite sat vremena na temperaturi od 160 °C.
Uskrsna torta Napoleon
Sastojci:
- 2 paketa zamrznutog lisnatog tijesta
Za kremu:
- 3 jaja
- 100 g šećera
- 100 + 400 ml mlijeka
- 40 g brašna
- 1 žlica gustina
- 2 paketa vanilin šećera
- 250 ml vrhnja za šlag
Dodatno: sladoled od burbon vanilije ili limuna, badem, indijski oraščić, bobičasto voće
GALERIJA: Što je jestivo i nakon roka trajanja: Donosimo veliki vodič koliko doista traju jogurti, kava, kruh…
Priprema: zamrznuto lisnato tijesto ostavite preko noći da se odmrzne. Svaku koru (ukupno četiri) tanko razvaljajte, obrežite krajeve ukrug po kalupu torte i stavite na papir za pečenje. Izbockajte ih vilicom po cijeloj dužini. Svaku pecite na 200 °C oko 20 minuta. Jednu pečenu koru izmrvite rukama na sitne komadiće – ona će služiti kao završni sloj. Kremu pripremite od 400 ml mlijeka i šećera. Uspite ih u lonac i miješajte dok smjesa ne zakuha. U međuvremenu pomiješajte jaja, 100 ml mlijeka, brašno i vanilin šećer. Kad je mlijeko zakuhalo, skinite ga s vatre, umiješajte smjesu s jajima pa vratite na vatru dok se sve ne zgusne. Kremu pokrijte folijom i ostavite da se potpuno ohladi. Izradite vrhnje za šlag pa ga dodajte ohlađenoj kremi. Složite tortu Napoleon. Na dno plitkog okruglog pladnja stavite jednu koru, na nju rasporedite kremu pa ponovno koru i kremu. Slažite dok ne potrošite sve kore i kremu. Zadnji sloj neka bude krema posipana mrvicama iskidane kore lisnatog tijesta. Ostavite tortu u hladnjaku preko noći. Servirajte je s bobičastim voćem ili s kuglicom sladoleda i orašastim plodovima.
Dubrovačka rožata
Sastojci:
- 500 ml mlijeka
- 6 jaja
- 6 žlica šećera
- 2 vrećice vanilin šećera
- limunova korica
- liker od latica ruže
- 200 g šećera za karamel
Priprema: šećer i vanilin šećer pomiješajte s mlijekom, prokuhajte pa ostavite da se smjesa ohladi. Izmiksajte jaja i pomiješajte ih s ohlađenim mlijekom, naribajte koricu limuna i dodajte nekoliko kapi likera od ruže. Rastopite šećer (200 g) do faze karameliziranja. Pažljivo ga razlijte po stranama posude u kojoj će se rožata peći i pustite da se ohladi. Smjesu ulijte u posudu s karamelom, stavite je u veći protvan s vodom, tj. vodenu kupelj. Pecite je u zagrijanoj pećnici 45 minuta na 150°C. Dobro ohlađenu rožatu odvojite od stijenke posude u kojoj se pekla, na posudu stavite tanjur, pritisnite i okrenite. Za kraj pokapajte je s još nekoliko kapi likera.
VEZANI ČLANCI:
Puding od ostatka pince
Sastojci:
- oko 400 g ostataka pince
- 250 ml vrhnja za šlag
- 500 ml mlijeka
- 3 jaja
- 3 žlice šećera
- mahuna vanilije ili 1 bourbon vanilin šećer
- naribana korica limuna ili naranče
- šaka brusnica (usitnjenih i natopljenih u malo ruma)
- 100 g maslaca
Priprema: pincu izrežite na kockice i stavite u zdjelu. Uključite pećnicu na 180 °C. U dubljoj zdjeli izmiješajte jaja te im dodajte mlijeko i vrhnje za šlag. Dodajte šećer, ribanu koricu agruma, brusnice i sjemenke mahune vanilije ili vanilin šećer. Dobro promiješajte. S malo više od polovice pripremljene smjese prelijte izrezane kockice kruha i ostavite da se natope. Ostatak smjese ostavite sa strane. U međuvremenu manje kalupe ili jedan veći premažite s malo maslaca. Natopljenu pincu rasporedite po dnu kalupa, kockice nemojte utiskivati u kalup kako bi ostalo prostora koji će popuniti ostatak smjese koja će se pretvoriti u puding. Ostatak smjese, onaj u kojem se nije namakala pinca, dolijte skoro do vrha, a na vrh svakog pripremljenog "pudinga" dodajte komadiće maslaca. Pecite u zagrijanoj pećnici dok se tekućina ne pretvori u puding i vrh ne potamni (oko 25 minuta). Najbolje poslužite još mlako, posuto šećerom u prahu ili uz kuglicu sladoleda.
Čokoladni keksi od samo pet sastojaka pravi su hit na internetu!