zdrava i štetna hrana

I hrvatske kobasice i sir mogli bi dobiti oznaku – nezdravo?!

Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
I hrvatske kobasice i sir mogli bi dobiti oznaku – nezdravo?!
17.12.2013.
u 12:00
Italija i još deset zemalja EU, među kojima je i Hrvatska, protive se britanskom prijedlogu jer smatraju da bi se odredba mogla proširiti i na ostale.
Pogledaj originalni članak

Slavonske kobasice, paški sir, drniški pršut, zagorski med i mnogi drugi kvalitetni hrvatski proizvodi mogli bi u budućnosti nositi crvenu boju kao oznaku “štetnosti za zdravlje” ako se prihvati prijedlog Velike Britanije koja semaforskim bojama želi označavati prehrambene proizvode. Britanci to dobrovoljno žele uvesti samo na svome teritoriju, no unutar Europske unije Italija i još deset zemalja, među njima i Hrvatska, protive se takvoj britanskoj ideji.

Tek u pripremi

Crvenom bi se označavala količina masnoća, soli ili šećera koja je “štetna za zdravlje”, žutom “manje štetna”, a zelenom količina koja je “dobra za zdravlje”, no Talijani obrazlažu da bi u tom slučaju čitava mediteranska dijeta, sastavljena od balansiranog miješanja različitih proizvoda, koju UNESCO prepoznaje kao nematerijalnu kulturnu baštinu, bila označena nezdravom! Mnogi potrošači bili bi obeshrabreni u kupnji proizvoda koji nose crvenu oznaku iako su informacije koje nudi takav “semafor” vrlo pojednostavljene i ne uzimaju u obzir način na koji se različiti proizvodi kombiniraju u jednoj zdravoj dijeti, navode Talijani u svojoj pritužbi. Jučer je u Bruxellesu o ovome raspravljalo i Vijeće ministara poljoprivrede Unije.

– To je uredba koja se tek priprema i na njoj će se još puno raditi. No, nismo skloni označavanju u bojama semafora, ne mislimo da bi to bilo najbolje rješenje. Puno je bolje da proizvodi budu označeni oznakama izvornosti i zemljopisnog podrijetla – rekao je ministar Tihomir Jakovina u pauzi sastanka Vijeća.

Lančani efekt

Prema britanskom prijedlogu neki bi proizvod mogao imati tri različite boje: crvenu za, primjerice, masnoće, žutu za soli, zelenu za šećer. Proizvođači bi dobrovoljno sudjelovali u označavanju, no svi vodeći britanski lanci trgovina odabrali su sudjelovati, što stvara pritisak na sve proizvođače. Talijani obrazlažu da bi takva shema mogla izazvati lančani efekt i proširiti se na druge zemlje. Pobornici prijedloga pak tvrde da bi on olakšao kupcima donošenje odluke koja je hrana dobra za njihovo zdravlje.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 34

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
13:40 17.12.2013.

Vojnik o skracenju, kurva o postenju a Velika Britanija o zdravoj hrani.

DU
Deleted user
14:25 17.12.2013.

Nema nezdrave hrane ako je proizvedena od prirodnih sirovina, bez konzervansa i aditiva. Nezdrav može biti samo način potrošnje energije iz te hrane. Ako se energija troši na ležanje i sjedenje i zelena salata može biti opasna po zdravlje.

Avatar Pero2013
Pero2013
12:36 17.12.2013.

Ovo je super prijedlog od Britanaca! Kakav je to med kad u njemu ima i do 15% šećera, kakva je to šljivovica u kojoj isto ima 15% šećera, kakav je to sir u kojem ima 10% soli, kakav je to kulen u kojem ima 10% soli, kakve su to kobasice koje imaju 10% i više soli? E to je produkt napravljeni od "shit" sirovine kojoj treba tako puno šećera i soli da bi popravilo ukus! Svakog liječnika (sa normalnom kilžaom) da pitate što misli o tome rekao bi kakve crvene etikete to treba odma zabraniti prodavati! Mi smo ove godine kulene. kulenove seke, kobasice itd. pravili od najboljeg mesa sa 1% soli i super su ukusa, imali smo manje ali nismo puno solili!