a, bolje ne može

Ipak ćemo se morati odreći pržene slanine i jaja?

Foto: John Enoc/NI Syndication/PIXSELL
Ipak ćemo se morati odreći pržene slanine i jaja?
27.02.2014.
u 09:05
Znanstvenici upozoravaju da bi prehrana bogata prženom slaninom, kobasicom pa čak i prženim jajima mogla biti preduvjet za gubitak pamćenja
Pogledaj originalni članak

Nema ništa bolje od domaće slanine, no kad se (Hrvatima) omiljena namirnica susretne s vrućim uljem, stvar postane "opasna" po zdravlje.

Općenito, meso i svaka druga hrana pržena u vrućem ulju nije najzdraviji odabir, no ključ je u umjerenosti pa tu i tamo takva nam prehrana neće pretjerano naškoditi.

No, znanstvenici sada upozoravaju da bi prehrana bogata prženom slaninom, kobasicom pa čak i prženim jajima mogla biti preduvjet za gubitak pamćenja. Problematična je u toj hrani komponenta ZPG, odnosno završni proizvodi glikolizacije.

Foto: Thinkstock

Riječ je o kemijskoj reakciji do koje dolazi vezivanjem šećera i bjelančevina, a ZPG sadrže sve vrste hrane pripremljene na visokim temperaturama, nagorjelo meso, hrana koja se priprema na slabijoj vatri i dulje vrijeme bez dodavanja tekućine..

Posebno visoke razne ZPG-a nastaju u namirnicama poput pržene slanine, kobasica, pizze i odrezaka, ali i pri prženju jaja.

Znanstvenici iz New Yorka usredotočili su se upravo na tu komponentu i povezali je s demencijom, odnosno razvojem Alzheimerove bolesti, piše Daily Mail.

Utvrdili su da umirovljenici čija je prehrana bogata prženom hranom brže gube pamćenje. Ranije su proveli testiranje na miševima koje su hranili namirnicama punim ZPG-om te onima s manjim udjelom. Ustanovili su da su miševi koji su jeli hranu koja je sadržavala ZPG u količini kao i prosječna prehrana stanovnika zapadne sfere imaju probleme s pamćenjem, učenjem i koordinacijom, povećavali su se proporcionalno sa starošću miševa.

Prva je pomoć, dok se ne provedu dodatna istraživanja, prebaciti se na kuhana ili poširana jaja, kuhane kobasice ili slasnu domaću slaninu bez prženja u vrućem ulju.

– Riječ je o prilično kompleksnoj bolesti i istraživanja su tek u povojima, ali nastavak testiranja nužan je kako bismo osvijestili koliko su ovi rezultati zapravo bitni, kazao je dr. Simon Ridley iz centra za istraživanje Alzheimerove bolesti u Velikoj Britaniji. Navodi kako rizik od te bolesti ovisi o nizu genetskih predispozicija, ali jednako tako i životnih navika i okoline.

Uravnotežena prehrana, redovita tjelovježba, prestanak pušenja i krvni tlak pod kontrolom svakako će smanjiti rizik od pojave Alzheimerove bolesti, zaključio je liječnik.

>>Znamo, ukusna je. Ali evo zašto biste trebali izbjegavati jesti slaninu

>>Ovo je 5 namirnica koje jedemo na pogrešan način

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

ME
meph
10:12 27.02.2014.

Pa koja budala peče slaninu na ulju? Domaća slanina za koju se zna odakle je došla + isto tako domaća mast, i onda gašenje večernjeg s ovakvim glupostima. Normalno da ćemo krepati od industrijskog mesa, forsirane i GMO proizvodnje, kad je za to i napravljeno...nabavite si negdje izvorne proizvode, od živine koja se hrani na pašnjacima/šumama, i onda nećete morati razmišljati o ovakvim glupostima

DE
dexking
09:37 27.02.2014.

Ah.. da,studije su pokazale da oni od 85 godina pa naviše, ukoliko jedu ovu hranu će još brže izgubiti pamćenje...

GA
gari2
10:23 27.02.2014.

prije cemo pokrepivati od pustih ljekova sto locemo