Blitva je niskokalorična namirnica, još jedna od namirnica za održavanje tjelesne težine stoga ju možete konzumirati u većim količinama. Sadrži vitamine B, C, beta karoten, minerale magnezij, kalcij, kalij i željezo te obiluje ugljikohidratima i proteinima. Djeluje na niz zdravstvenih poteškoća; čuva kosti, oči, mozak i srce, te pomaže u prevenciji dijabetesa i raka. Osim što služi kao dodatak raznim jelima u ovom receptu blitva služi kao pljeskavica za hamburger te je definitivno nešto novo i fino za isprobati.
Popečki od blitve
Sastojci za 6 komada:
500 g blitve
1 žličica suhih biljnih začina
4 žlice maslinovog ulja
1 jaje
250 g punomasnog trapist sira
6 režnja češnjaka
papar
2 žlice krušnih mrvica
sol
malo maslinovog ulja za prženje
Za paniranje:
malo brašna
malo krušnih mrvica
malo mlijeka
1 jaje
Priprema:
1. Blitvu operite i i kratko prokuhajte u vreloj slanoj vodi maksimalno 5 minuta pa zatim dobro ocijedite. Kada se ohladi sitno ju nasjeckajte i dlanovima istisnite višak vode.
2. Nasjeckanoj blitvi dodajte suhe biljne začine, papar, češnjak, naribani sir, maslinovo ulje, sol, jaje i krušne mrvice.
3. Nauljite ruke te dlanovima oblikujte pljeskavice (po željenoj veličini).
4. Uvaljajte ih u brašno, jaje umućeno s malo mlijeka i krušne mrvice.
5. Pržite na maslinovom ulju oko 10 minuta uz okretanje.
6. Poslužite ih kao pljeskavice od mesa u hamburgeru i imate vegetarijanski hamburger.
Ako blitvu nemate u vlastitom vrtu navratite do trešnjevačkog placa.
cudo kulinarstva! ovo jos nitko nije izmislio😝