Kada govorimo o zdravom čipsu prva je asocijacija da se ne radi o klasičnoj verziji s krumpirom, no krumpir sam po sebi nije loša namirnica stoga je i s njim moguće napraviti zdravu verziju čipsa. Osim krumpira tu su naravno alternativne namirnice poput batata, kelja, tikvice, mrkve za koje vam donosimo jednostavne recepte kojima ćete zadiviti svoje društvo ako ga poslužite umjesto klasičnog masnog čipsa. Ovakav čips možete jesti bez grižnje savijesti.
1. Čips od batata
Sastojci za 4 osobe:
1 veći batat
maslinovo ulje
sol
papar
začini po želji (češnja, čili, mljevena crvena paprika)
Priprema:
1. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a batat narežite na tanke ploškice ili štapiće, po mogućnosti iste debljine kako tanji ne bi zagorili.
2. Ploškice batata složite na papir za pečenje, pokapajte maslinovim uljem te stavite osnovne začine, plus one po želji.
3. Smanjite temperaturu pećnice na 160 stupnjeva i stavite čips u pećnicu.
4. Čips pecite 30-40 minuta, ali stalno provjeravajte kako čips ne bi izgorio.
2. Čips od kelja
Sastojci:
1 komad kelja
1 žlica maslinovog ulja
1 žličica soli
začini po želji (češnjak, papar, parmezan)
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva, a na lim za pečenje postavite papir za pečenje.
2. Pažljivo odvojite listove kelja te od njih napravite komadiće veličine čipsa. Dobro operite i osušite kelj, polijte ga s maslinovim uljem i začinite s malo soli i začinima po želji. Npr. posipajte kelj parmezanom.
3. Pecite dok ne dobijete smeđe rubove, otprilike oko 10-15 minuta.
3. Čips od tikvice
Sastojci:
2 tikvice
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica himalajske soli
začini po želji (preporučamo crvenu papriku, kurkumu, papar i češnjak)
Priprema:
1. Prethodno zagrijte pećnicu na 110 stupnjeva, a tikvice narežite na tanke ploške.
2. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje te poslažite tikvice, premažite ih maslinovim uljem, posolite i začinite po želji.
3. Pecite 40 do 45 minuta, a poslužite kada se u potpunosti ohladi.
4. Čips od mrkve
Sastojci:
željena količina mrkve
kokosovo ulje
himalajska sol
kajenski papar
kurkuma
ružmarin
Priprema:
1. U posudu stavite kokosovo ulje koje će se rastopiti pri temperaturi višoj od 24 stupnja i dodajte razne začine po želji.
2. Mrkvu narežite na tanke ploškice i uvaljajte u tu smjesu te ih postavite na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje.
3. Ravnomjerno raspoređene mrkve stavite peći na 200 stupnjeva, 10-20 minuta.
Po namirnice za zdrave verzije čipsa možete odšetati do trešnjevačkog placa.