Slano&Slatko recepti

Iskušajte brzi kolač od kruha bez pečenja koji će vas oduševiti!

Foto: Shutterstock
Iskušajte brzi kolač od kruha bez pečenja koji će vas oduševiti!
29.10.2015.
u 12:00
Brzi kolač od kruha, pinjola i ‘pijanih’ grožđica, specijalitet je iz Južnog Tirola poznat kao - Latte di neve zbog nježne pjenaste glazure od bjelanjaka.
Pogledaj originalni članak

Gotovo da nema dana kada vam kod kuće ne ostane kruha. Evo jednostavnog recepta kako ga iskoristiti za fini i sočni kolač koji ćete napraviti vrlo brzo, a pritom nećete uključivati pećnicu.

Odaberite bijeli kruh ili, još bolje, mliječno pecivo ili kiflu, ali bez kore. Ne smeta što je presušen, star, recimo 2-3 dana.

Sastojci za 5 osoba

150 g starog bijelog kruha (bez kore), mahuna vanilije, 200 ml mlijeka, 20 g grožđica, 4 žlice rakije, rum, jabuka, šaka pinjola, korica limuna, 3 žlice šećera, krušne mrvice (ako je potrebno), 100 g vrhnja, cimet, voće po izboru, 5 jaja (samo bjelanjci), 100 g bijelog šećera (za snijeg)

Vrijeme pripreme: 20 minuta, bez hlađenja

Priprema:

1. Izrežite ga na kockice otprilike iste veličine i stavite u plitku posudu u kojoj ćete miješati smjesu.

2. Operite grožđice pod mlakom vodom pa ih prelijte nekim alkoholom poput amareta, domaće rakije medovače, likera od mandarine ili slično. Oprezno s rumom da aroma ne bude prejaka. Kada grožđice dobro upiju alkohol, pomiješajte ih s kruhom  koji ste poprskali s malo mlakog mlijeka.

3. Dodajte i malo slatkog vrhnja, najviše žlicu kako ne bi bilo premekano. Jednu veću jabuku ogulite i narežite na sitnije kockice. Pinjole prepržite i dodajte ih smjesi.

4. Pošećerite smeđim šećerom i sve izmiješajte u jednoličnu smjesu.

5. Ostavite da se hladi u hladnjaku barem sat vremena, u kalupu po izboru. Birajte plići, a širi kalup kako bi se smjesa bolje stisnula. Kada se baza kolača od kruha i aromatiziranih grožđica stisne i ohladi, od bjelanjaka i šećera istucite čvrst snijeg. Neka bude toliko čvrst da ne ispada iz zdjele kada je okrenete. Premažite debeli sloj preko baze.

6. Oblikujte špatulom valove koji će se lijepo stvrdnuti i prosušiti u hladnjaku. Prije posluživanja pospite mješavinom cimeta i kakaa. Uz komadiće narezanog kolača obilno poslužite šumsko ili sezonsko voće. U nedostatku, može i kompot. Ako želite varijantu bez voća, naribajte strugotine čokolade. 

>>Njegova kuhinja nadmašuje sva očekivanja, a svaki slijed doživljaj je koji časti oči i nepce

>>I kad imamo sve, tuđe je slađe...

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
09:15 31.10.2015.

385 kn i iskorišteno dvije šnitice kruha.. .....ili osušiti I napraviti krušne mrvice uključujući koricu.