Gotovo da nema dana kada vam kod kuće ne ostane kruha. Evo jednostavnog recepta kako ga iskoristiti za fini i sočni kolač koji ćete napraviti vrlo brzo, a pritom nećete uključivati pećnicu.
Odaberite bijeli kruh ili, još bolje, mliječno pecivo ili kiflu, ali bez kore. Ne smeta što je presušen, star, recimo 2-3 dana.
Sastojci za 5 osoba
150 g starog bijelog kruha (bez kore), mahuna vanilije, 200 ml mlijeka, 20 g grožđica, 4 žlice rakije, rum, jabuka, šaka pinjola, korica limuna, 3 žlice šećera, krušne mrvice (ako je potrebno), 100 g vrhnja, cimet, voće po izboru, 5 jaja (samo bjelanjci), 100 g bijelog šećera (za snijeg)
Vrijeme pripreme: 20 minuta, bez hlađenja
Priprema:
1. Izrežite ga na kockice otprilike iste veličine i stavite u plitku posudu u kojoj ćete miješati smjesu.
2. Operite grožđice pod mlakom vodom pa ih prelijte nekim alkoholom poput amareta, domaće rakije medovače, likera od mandarine ili slično. Oprezno s rumom da aroma ne bude prejaka. Kada grožđice dobro upiju alkohol, pomiješajte ih s kruhom koji ste poprskali s malo mlakog mlijeka.
3. Dodajte i malo slatkog vrhnja, najviše žlicu kako ne bi bilo premekano. Jednu veću jabuku ogulite i narežite na sitnije kockice. Pinjole prepržite i dodajte ih smjesi.
4. Pošećerite smeđim šećerom i sve izmiješajte u jednoličnu smjesu.
5. Ostavite da se hladi u hladnjaku barem sat vremena, u kalupu po izboru. Birajte plići, a širi kalup kako bi se smjesa bolje stisnula. Kada se baza kolača od kruha i aromatiziranih grožđica stisne i ohladi, od bjelanjaka i šećera istucite čvrst snijeg. Neka bude toliko čvrst da ne ispada iz zdjele kada je okrenete. Premažite debeli sloj preko baze.
6. Oblikujte špatulom valove koji će se lijepo stvrdnuti i prosušiti u hladnjaku. Prije posluživanja pospite mješavinom cimeta i kakaa. Uz komadiće narezanog kolača obilno poslužite šumsko ili sezonsko voće. U nedostatku, može i kompot. Ako želite varijantu bez voća, naribajte strugotine čokolade.
>>Njegova kuhinja nadmašuje sva očekivanja, a svaki slijed doživljaj je koji časti oči i nepce
385 kn i iskorišteno dvije šnitice kruha.. .....ili osušiti I napraviti krušne mrvice uključujući koricu.