pokazuju istraživanja

Isplati se jesti klice: Proces klijanja biljkama podiže udio proteina, vitamina i minerala

Foto: Instagram/@sproutsmarket
Isplati se jesti klice: Proces klijanja biljkama podiže udio proteina, vitamina i minerala
18.10.2022.
u 07:00
Nekoliko je studija tijekom godina pokazalo da klijanje povećava udio proteina, a klice imaju i veću razinu esencijalnih aminokiselina i mnogih vitamina
Pogledaj originalni članak

Iako sadrže jako malo kalorija, klice su jako bogat izvor hranjivih tvari. Sjemenke, mahunarke i žitarice se obično koriste za klijanje.

Proces klijanja naime razinu hranjivih tvari, čineći klice bogatijim proteinima, folatima, magnezijem, fosforom, manganom i vitaminima C i K u odnosu na iste biljke u ostalim oblicima. Osim toga, oni koji ih jedu redovito kažu da većina klica ima i sjaja okus; hrskavi, pomalo slatkast ili ljutkast. Klice su izvrsne kao dodatak salatama, sendvičima i još mnogo čemu.

Znate li po čemu je poseban ghee maslac i zašto biste ga trebali konzumirati umjesto običnog?

Foto: Getty Images
ghee
Foto: Getty Images
ghee
Foto: Getty Images
ghee
Foto: Getty Images
ghee
Foto: Getty Images
ghee

Nekoliko je studija tijekom godina pokazalo da klijanje povećava udio proteina. Klice također imaju veću razinu esencijalnih aminokiselina, pri čemu se određene pojedinačne aminokiseline povećavaju za čak 30%.

Uz to, proteini klica su također lakše probavljivi. To je tako zbog procesa klijanja, koji smanjuje količinu antinutrijenata - spojeva koji smanjuju sposobnost tvog tijela da apsorbira hranjive tvari iz biljke - i to do 87%.

Klice su također sjajni izvori antioksidansa i drugih korisnih biljnih spojeva.

 Studije pokazuju da kada sjeme proklije, količina vlakana koje sadrži se poveća i postane dostupnija.

Na primjer, u jednoj studiji, zrno koje je klijalo pet dana sadržavalo je čak 133% više vlakana od zrna koja nisu proklijala.

Čini se da klijanje konkretno povećava količinu netopivih vlakana, vrstu vlakana koja pomažu u formiranju stolice i prolasku stolice kroz crijeva, smanjujući vjerojatnost zatvora (opstipacije). 

Konačno, proklijali grah, žitarice i sjemenke sadrže niže količine tzv. antinutrijenata od neproklijalih sjemenki, što tijelu olakšava apsorpciju hranjivih sastojaka tijekom probave.

Jedna šalica klica graha sadrži tako oko 31 kaloriju, a što se tiče hranjivih tvari, sadrži:

  • 6 grama ugljikohidrata
  • 3 grama proteina
  • 2 grama vlakana
  • 0 grama masti

Studija iz 2014. objavljena u NCBI-u istraživala je dobrobiti proklijalog crnog graha i otkrila da se sadržaj proteina nakon klijanja na 25 °C tijekom 24 sata povećao za 9-12 posto. Zajedno s proteinima povećao se i udio C vitamina za čak 38 puta.

Druga studija iz 2017. objavljena je u IJRMS, a otkrila je da je sadržaj proteina najveći u proklijalim mahunarkama. Među proučavanim mahunarkama, maksimalnu nutritivnu korist je imao slanutak, zbog svog visokog sadržaja proteina.

U studiji iz 2014. objavljenoj u International Journal of Recent Biotechnology znanstvenici su dokazali i promjene u prehrambenom statusu graha nakon klijanja; primijetili su tako da klijanje povećava antioksidacijsku aktivnost fenola ili fitonutrijenata koji se nalaze u grahu, što tim spojevima omogućuje učinkovitije uklanjanje slobodnih radikala - molekula koje mogu oštetiti zdrave stanice i koje se smatraju glavnim krivcima za proces starenja i za mnoge bolesti, uključujući i neke karcinome. Nama dovoljno!

OPG Danijela Šajkunić iz Peroja proizvode domaće voće i povrće

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.