KRAJ POTRAGE ZA SAVRŠENIM TENISICAMA

Isprobali smo pomoću AI-a pronaći savršenu tenisicu za svako stopalo, rezultati su iznenađujući!

Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
07.10.2024.
u 11:00
Safesize scan stopala otkriva koje tenisice su idealne za svaki tip noge i sporta.
Pogledaj originalni članak

Odlučio sam napokon riješiti problem koji me muči već godinama – pronaći savršene tenisice za trčanje. Pri tome ne mislim na boju, marku ili neki estetski element već savršene za mene i moja istrošena stopala. Kao netko tko trči već duži niz godina barem 50 km tjedno, dobro znam koliko je važna odgovarajuća obuća. Ipak, uvijek bih se iznova našao u istoj situaciji – kupim tenisice koje izgledaju sjajno, ali nakon par tjedana korištenja uvijek se javi nekakav problem koji uglavnom rezultira boli koja postaje nepodnošljiva. 

A bilo je svega, od krvavih žuljeva na prstima do bolova u leđima i koljenu zbog neravnomjernog gaženja desnom nogom i uništavanja đona. Od svih problema, rekao bi da sam najčešće imao problema s bolnim žuljevima na prstima i petama, posebno tijekom dužih treninga. Žuljevi su se najčešće pojavljivali zbog trenja između mog stopala i tenisica, što je najčešće bio rezultat biranja tenisica koje dobro izgledaju, a ne koje dobro pristaju. Svaki novi trening bio je pravi izazov dok koža nije očvrsnula, a bol zbog žuljeva nije samo smanjivala moj užitak u trčanju, već je utjecala i na tehniku trčanja. Nesvjesno bih mijenjao način trčanja kako bih izbjegao bol, što bi dodatno opterećivalo zglobove, koljena i mišiće. 

Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Prije sam birao tenisice po principu izgleda i on line reviewa. Tako sam jednom na on line shopu izabrao Vaporfly samo zato što su bile na sniženju i zato što je Eliud Kipchoge trčao u njima. Problem je što Eliud i ja dijelimo jedino godinu rođenja te strast prema trčanju i tu otprilike staju naše sličnosti, pa sam tako završio sa skupim tenisicama koje su mi dobro izgledale i bile dobre dužinom, ali preuske i imao sam osjećaj kao da mi stopalo gori nakon pola sata trčanja.

Trčanje u neodgovarajućim tenisicama može uzrokovati ozbiljne ozljede, a ja sam to osjetio na vlastitoj koži, od upale ahilove tetive do ITB sindroma. Srećom, saznao sam preko pametnijih trkača od sebe za SafeSize uslugu, koja koristi najnovije tehnologije za analizu stopala i preporuku idealnih tenisica. Brzinskim “guglanjem” sam shvatio o čemu se radi i odlučio isprobati. Ispostavilo se da Intersport poslovnica u Areni, kraj koje prolazim svaki dan, nudi tu uslugu, ionako je besplatno pa sam odlučio vidjeti što će mi preporučiti. 

Kada sam stigao, ljubazno osoblje me uputilo do SafeSize skenera, uređaja veličine trake za trčanje koji stoji otprilike na sredini prodavaonice. Usluga koristi naprednu tehnologiju 3D skeniranja i umjetne inteligencije kako bi detaljno analizirala oblik i strukturu stopala. Proces je bio jednostavan, nakon upisivanja par osnovnih podataka, stao sam na platformu u čarapama pažljivo sakrivši rupu na prstima da prodavačica ne primijeti, a skener je u par sekundi zabilježio točne dimenzije mojih stopala. Nakon toga, dobio sam detaljan izvještaj koji je uključivao ne samo veličinu, već i širinu, visinu luka i sve druge bitne parametre na mail. Nakon toga je slijedilo hodanje po nekakvoj podlozi sa senzorima koja mi je na ekranu pokazala kako gazim i slijedio je odabir sporta kako bi Safesize predložio model tenisica koje mi odgovaraju. 

Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Bilo je čudno vidjeti da preporuka nije bila samo bazirana na veličini, već na stvarnim potrebama mojih stopala. Odlučio sam probati 3 modela od 20 koje mi je preporučio, Nike, Hooka i Adidas. Teško je prenijeti osjećaj, ali sve tri su bile, kao što bi Ace Ventura rekao, like a glove. Nije samo stvar u dužini tenisice, već načinu kako stoje na nozi, kako drže petu i kako obujmljuju dio oko zgloba. Ok, možda bi ih i sam odabrao, ali za to bi trebao 2 dana isprobavati svaki model i uspoređivati s prethodnim.

Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Tenisice koje sam odabrao ne samo da su bile udobne, već sam odmah osjetio razliku u potpori i stabilnosti nakon prvih laganih 5K. Trčanje u njima postalo je lakše i prirodnije, a bolovi su se značajno smanjili već nakon prvih nekoliko treninga.

SafeSize tehnologija je revolucija u svijetu obuće jer omogućuje svakom trkaču da pronađe obuću koja će mu pružiti najbolju podršku i udobnost, a pritom smanjiti rizik od ozljeda, tako kaže njihov web, a ja se slažem i preporučujem svim “nevjernim Tomama” koji se bave trčanje, (ili bilo kojim sportom) da isprobaju ovu uslugu jer je investicija u prave tenisice ulaganje u vlastito zdravlje.

Foto: Igor Šoban/PIXSELL


Sadržaj nastao u suradnji s Intersportom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr