mljac!

Iz kuhinje Roberta Hromalića: Ljetne (po)slastice

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Iz kuhinje Roberta Hromalića: Ljetne (po)slastice
25.07.2023.
u 08:09
Tek otvoreni Le Kolač jednog od vodećih hrvatskih pastry chefova mlađe generacije već ima novi meni. Hit su krafnice punjene sladoledom – “ice donut” – koje zahtijevaju posebnu aparaturu, ali i slastičarske tehnike.
Pogledaj originalni članak

Sendvič s pečenim lososom, šparogama i kremastom kozjom skutom, slatka iznenađenja nazvana “ice donut”, hladni lava cake te osvježavajući kokteli samo su dio ponude u kojoj će se ovog ljeta guštati na skrovitoj terasi zagrebačkog bistroa Le kolač u Parku kneževa u Branimirovoj 41. Ručno rađene kolače, kao i ostale gastro delicije ondje potpisuje mladi chef Robert Hromalić koji je zanat izučio u prestižnoj francuskoj kulinarskoj školi u Parizu, “Ferrandi”, za što je čak dignuo i kredit, jer mu, kaže, nikada nije bio problem uložiti u sebe.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Zagreb: Slastičar Robert Hromalić predstavlja novu ljetnu terasu u Le Kolaču

Danas 33-godišnji Zagrepčanin u gastro vode uplivao je još s 15 godina te se ubrzo specijalizirao za slatke delicije, čiji se noviteti u ponudi Le Kolača, otvorenog početkom svibnja, nađu svaka dva tjedna, a inspiraciju, kaže, pronalazi u sebi samom. 'Smatram da sam individualan, ne volim kopirati tuđe ideje, a vlastite mi dolaze same od sebe. Poznajem tržište, osluškujem želje svojih gostiju i upravo zbog njih svako malo mijenjam ponudu u bistrou. Tako sam siguran da im nikada neće dosaditi jer uvijek imaju prilike kušati nešto novo i inovativno', kaže Hromalić čija se tajna krije u ručnoj izradi slastica, bez korištenja strojeva, tehnikama koje je svladao u inozemstvu.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Zagreb: Slastičar Robert Hromalić predstavlja novu ljetnu terasu u Le Kolaču

Male tajne velikih majstora u izradi slastica, ne kriju se, kaže, u omjerima već su bitnije temperature. 'Neće se ništa znamenito promijeniti ako stavite gram više ili manje nekog sastojka. Veću ulogu imaju temperature, odnosno koji segment dodajete u određenom koraku recepta', ističe. Uz slatku ponudu, Hromalić je vruće ljetne dane odlučio osvježiti i slanim specijalitetima pa će se u hladovini Parka Kneževa moći uživati i u kreativnim sendvičima. Kušati se može onaj sa sočnom, kremastom piletinom, stracciatella sirom te salatom, kojemu posebnu aromu daje pasta od pistacija.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Zagreb: Slastičar Robert Hromalić predstavlja novu ljetnu terasu u Le Kolaču

“Roast beef” sendvič zadovoljit će i ona najistančanija nepca, a odlikuju ga pečeni ramstek, mlada salata, pikantna majoneza i topljeni sir u hrskavoj focaccia pogači. Ljubitelje morskih plodova oduševit će onaj s kozicama, kremastim surimijem i rimskom salatom, a možete kušati i sendvič s pečenim lososom, šparogama, kremastom kozjom skutom i ukiseljenom bijelom rotkvom, znanom i kao daikon. 

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Zagreb: Slastičar Robert Hromalić predstavlja novu ljetnu terasu u Le Kolaču

Jutarnju kavu u Le Kolaču možete upotpuniti doručkom, koji se ondje poslužuje do 11.30 sati. Volite li slatke jutarnje zalogaje, počastiti se, primjerice, možete podatnim kroasanom s kremom od malina i pistacije, a preferirate li slane varijante, u ponudi je i kroasan s dimljenim lososom, krem-sirom i jajima. A na jelovniku su i tostovi, klasični sa šunkom i sirom te onaj s avokadom, pečenim paprikama, žumanjcima i stracciatella sirom, u kojem mogu guštati i vegetarijanci. Noviteti u ponudi su i osvježavajući kokteli koje potpisuje Dominik Bečvardi, koktel-majstor koji je lani proglašen najboljim barmenom u Hrvatskoj.

“Strawberry Vanilla” Batch

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Zagreb: Slastičar Robert Hromalić predstavlja novu ljetnu terasu u Le Kolaču

Sastojci:

  • Diplomatico Planas 1000ml
  • Monin Jagoda sirup 700ml
  • Limunska kiselina 40g
  • Vanilija mahuna 1kom
  • Voda 200ml

Izrada:

  1. Mahunu vanilije razrezati i odstraniti sjemenke
  2. U 1000ml ruma staviti mahunu i sjemenke vanilije te pustiti 24h na sobnoj temperaturi
  3. Nakon 24h procijediti (odvojiti) rum od mahune vanilije
  4. U 200ml vruce vode staviti 40g limunske kiseline te rastopiti
  5. Dobivenu mjesavinu vruce vode i kiseline pomijesati sa 700ml Monin jagoda sirupom
  6. U bocu pomijesati 400ml ruma infuziranog vanilijom i 300ml cordiala od jagode
  7. Bocu oznaciti i spremiti u hladnjak

Inspiriran ljetom, osmislio je pet laganih voćnih koktela, čiji koncept prati aktualnu paletu slastica, a među njima je i nesvakidašnji “Peaches & spice” s votkom, jogurtom, breskvom te sečuanskim paprom. Miješa se i “Yuzu & nut” s džinom, yuzuom te sirupom od prženog lješnjaka. A opustiti se možete i uz citrusne arome koktela “Berry & bitter” u koji se miksaju liker Campari, brusnica i tonik.  Slatka iznenađenja kriju se i u Hromalićevim jedinstvenim krafnicama punjenim sladoledom, a ovaj desert nazvan “ice donut” može se kušati samo u Le Kolaču. Meko je to karamelizirano tijesto čija priprema, kaže Hromalić, zahtijeva posebnu aparaturu i tehnike, a u ponudi su one punjene sladoledom od pistacije i maline, limuna, čokolade i karamele te vanilije.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Zagreb: Slastičar Robert Hromalić predstavlja novu ljetnu terasu u Le Kolaču

No ipak, kolači su ono što, kaže Hromalić, od prvog dana privlači sve veći broj gostiju, a u ljetnoj ponudi našli su se, među ostalim, “hladni lava cake”, idealan za ljubitelje čokolade jer upravo je ona glavni sastojak biskvita, moussea i karamela, a tu je i hrskavi crumble. Na meniju je i “choux”, odnosno kuhano tijesto s kremom od pistacija i svježim malinama, ne propustite kušati ni slasticu koju odlikuje biskvit, ganache te krema od lješnjaka s dodatkom slanog karamela. Za klasičare tu je i Pavlova s meringom, bijelom čokoladom, kremom od vanilije i svježim sezonskim voćem. Ljetni koncept uz koji se u Parku kneževa možete opustiti nakon napornog radnog dana ili pak u večernjem izlasku s prijateljima, bit će aktualan sve do rujna.

Foto: Paula Šantić

Recepti: 

Pavlova sa svježim voćem 

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Zagreb: Slastičar Robert Hromalić predstavlja novu ljetnu terasu u Le Kolaču

Meringa:

  • 100g bjelanjak 
  • 100g šećer  
  • 100g šećer u prahu 

Bjelanjak istući s kristal šećerom u snijeg zatim dodati šećer u prahu i lagano izmješati. Istučenu meringu staviti na sušenje 3 sata na 70⁰C.

Slastičarska krema:

  • 500g mlijeka 
  • 1 štapić vanilije 
  • 100g šećer 
  • 2 jaja 
  • 50g brašna 
  • 70g maslac 

Mlijeko prokuhati i preliti preko jaja izmješanih sa šećerom i očišćenim sjemenkama vanilije vratiti smjesu natrag u lonac i nastaviti kuhati mješajući dok ne dobijete teksturu pudinga te na  kraju dodati maslac. Kremu je potrebno ohladiti prije serviranja. Na osušenu meringu stavite prethodno ohlađenu kremu i na nju posložite bobičasto voće po želji

Hladni lava cake

Foto: Paula Šantić

  • Čokoladni biskvit 60g
  • gustin 30g
  • kakao 200g
  • bjelanjak 60g
  • žumanjak 100g
  • kristal sećer 

Postupak:

Bjelanjke istući u snijeg zajedno sa šećerom te dodati i lagano umiješati žumanjke, zatim kakao i gustin i staviti na ravni pleh peći 10min na 165⁰C.

Čokoladni mousse

  • 450g vrhnja
  • 120g žumanjak
  • 200g tamne čokolade
  • 90g šećera

Čokoladu lagano otopiti na pari, zatim žumanjke staviti na paru skupa sa šećerom i miješati pjenjačom do 82c. Kada se smjesa od jaja lagano ohladi dodati lagano utučeno vrhnje i čokoladu. Silikonski kalup po izboru napuniti napravljenim moussom i biskvitom koji dimenzijama odrezan odgovara kalupu te sve zajedno zamrznuti.

Čokoladna glazura 

  • 200g tamne čokolade 
  • 200g kakao maslac 

Čokoladu i kakao maslac rastopiti na 37⁰C te prethodno napravljeni zamrnuti kolač lagano umočiti u mješavinu čokolade i kakao maslaca te ostaviti u frižideru da se temperira sljedeća 2 sata.

Choux pistacija vanilija

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Zagreb: Slastičar Robert Hromalić predstavlja novu ljetnu terasu u Le Kolaču

Pareno tijesto:

  • 250g vode
  • 250g mlijeko
  • 10g šećer
  • 2g sol
  • 300g brasno
  • 400g jaja
  • 220g maslac

Vodu,mlijeko i maslac zakuhati te dodati brašno i miješati dok se ne dobije jednolična smjesa zatim dodate sol i šećer. Maknuti s vatre i lagano umiješati jaja. Toplu smjesu kroz dresir vrećicu istisnite u željeni oblik i pecite 40 min na 170⁰C. 

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Zagreb: Slastičar Robert Hromalić predstavlja novu ljetnu terasu u Le Kolaču

Slasticarska krema s pistacijom

  • 500 dl mlijeko
  • 1 štapić vanilije
  • 70g pistacija pasta
  • 100g žumanjak
  • 30g gustin
  • 80g maslac
  • 100g šećer

Mlijeko, pistaciju i vaniliju prokuhati , zatim u odvojenoj posudi izmiješati žumanjak, gustin i šećer te toplo mlijeko preliti preko smjese i vratiti sve zajedno na vatru te kad prokuha miješati još 2-3min. Na kraju ubacite maslac i ohladite. Ohlađenom kremom napunite prethodno pečeno tijesto i ukrasite kremom i malinama po želji.

VEZANI ČLANCI:

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.