Ukoliko ste ljubitelj okusa naranče u desertima, ovaj biskvit će vas osvojiti. Jednostavan je za pripremu, a vrlo ukusan i sočan.
- 3 naranče
- 80 g smeđeg šećera
- 3 komada zvjezdastog anisa
- 10 g cimeta
Na samom početku obavezno operite naranče, odrežite krajeve te ih pažljivo izrežite na jednake polovice. U standardni pleh koji koristite za pečenje kruha posložite polovice naranči, pospite šećerom i cimetom te lagano dodajte anis. Pleh umotajte u aluminijsku foliju i naranče pod folijom ostavite peći punih 45 minuta na 170 stupnjeva. Nakon što završite s pečenjem, potrebno je uz pomoć ručnog blendera napraviti kašu od naranče.
- 3 jaja
- 250 g šećera
- 250 g bademovog brašna
- 0,5 dl maslinovog ulja
Obavezno odvojite jaja dok ćete bjelanjke miješati mikserom u snijeg s polovicom šećera. Žumanjke ne zaboravite miksati s preostalom polovicom šećera dok ne udvostruče volumen te postanu sjajna i svijetla. U posudi srednje veličine pomiješajte kašu od pečenih naranči, bademovo brašno, maslinovo ulje te dodajte žumanjke. Na kraju dodajte snijeg od bjelanjaka te čitavu smjesu dobro promiješajte. Biskvit obavezno pecite 30 minuta na 160 stupnjeva. Pazite na vrijeme jer vrlo je bitno da ga ne
prepečete!
Krema od vanilije:
- 300 ml mlijeka
- 10 žumanjka
- 40 g kukuruznog škroba
- 120 g šećera
- mahuna vanilije
- 2 dl slatkog vrhnja
Žumanjke, šećer i kukuruzni škrob pomiješajte s malo mlijeka, dok ostatak mlijeka kuhajte s mahunom vanilije koju ste prepolovili na pola i ostrugali sjemenke. Čekajte dok mlijeko zakipi, pa dodajete pripremljenu smjesu i sve zajedno kuhajte uz lagano petominutno miješanje. Kremu obavezno ohladite i tek kada je potpuno hladna dodajte istučeno slatko vrhnje.
Krema od naranče:
- 3 naranče
- 50 g šećera
- Prstohvat soli
- 95 g glukoze
- Timijan
Proces dobivanja kreme od naranče je vrlo kratak i jednostavan. Operite naranče hladnom vodom, obavezno odrežite krajeve te ih narežite na tri deblje ploške. Prije svega dobro ugrijte grill tavu, odložite ploške naranči, pospite šećerom i dodajte grančicu timijana. Svaku plošku pecite oko dvije minute. Pečene naranče dobro sameljite u blenderu, dodajte prstohvat soli i glukozu. Tako pripremljenu smjesu odložite u zamrzivač.
Aromatizirani bademi:
- 100 g badema
- 30 g smeđeg šećera
- 15 g cimeta
- Žličica papra
- 1 bjelanjak
Bademe obavezno operite te svakako posušite prije upotrebe. Sve sastojke pomiješajte zajedno u zdjeli kako bi se sjedinili te ostavite peći u pećnicu 15-ak minuta na 170 stupnjeva. Po potrebi možete malo promiješati tokom pečenja, dok ohlađene bademe nasjeckajte nožem. Serviranje: Biskvit lagano odrežite na manje komade po obliku koji sami želite, dok kremu od vanilije stavite u vrećicu za ukrašavanje te iscijedite četiri puslice srednje veličine na tanjur. Dobar tek!
Komentar chefice Ane Grgić: I najobičniji biskvit može biti potpuno očaravajući ako je u njemu barem mali djelić sočne naranče! Ovo je slastica koju mogu pripremiti i oni s vrlo malo iskustva, a gotovo uvijek je preporučujemo za vruće ljetne dane. Ova lako probavljiva slastica odličan je osvježavajući izbor za one koji ne konzumiraju gluten, ali i za sve ljubitelje naranče. Gotovo je u tren oka, a idealno pristaje uz kavu, čaj, ali i pjenušac!
VEZANI ČLANCI: