Budući da je jednostavna za pripremu, brzo zasiti, a obožavaju je i djeca, tjestenina je u mnogim kuhinjama neizostavna kao prilog ili kao cjeloviti obrok, no čini se da većina ljudi u pripremi rade iste greške.
Prema kulinarskom portalu Taste.com, ovo je devet najčešćih, pa obratite pažnju na njih ako želite da i doma tjestenina bude kao iz talijanskog restorana...
10 namirnica koje niti nutricionisti ne bi konzumirali
Nemojte je prekuhati
Trebala imati biti 'blago čvrsta' i lako se žvakati, te posvuda imati ujednačenu boje.
Zato ju provjerite minutu prije nego istekne preporučeno vrijeme kuhanja, a nikad nemojte to vrijeme prekoračiti da ne postane kašasta.
Pazite na omjer tjestenine i vode
Tjestenini dok se kuha treba puno prostora za širenje, pa vam treba veća posuda ili lonac, a u njemu se neće ni lijepiti u kipućoj vodi.
Također, trebali biste ju redovito miješati.
Nemojte dodavati maslinovo ulje u vodu
Iako zaista jest zdravo i dobro za mnoga jela, nemojte tjestenini dok se kuha dodavati maslinovo ulje da se ne slijepi, jer će ono na njoj ostariti sloj koji sprječava i da se umaci sjedine s tijestom.
Nakon cijeđenja nemojte baciti vodu
Obavezno posolite vodu za tjesteninu čim proključa, a dodavanje malo vode od tjestenine u umake pomaže da se razrijede ako je potrebno i pojačava okus bez dodavanja soli.
Nemojte ju ispirati
Jer ćete isprati i okus tjestenine, a izgubit ćete i dio škrob koji pomaže u vezivanju umaka s tjesteninom.
Pazite koji umak ide uz koju tjesteninu
Špageti dobro idu uz bolognese, a slažu se i s kremastim umacima, dok se kratka tjestenina u obliku cijevi najbolje slaže s umacima od povrća.
Nemojte pretjerivati s umakom
Pokušajte da tjestenina bude 'premazana' umakom, a ne da se utapa u njemu: ocijeđenu tjesteninu stavite u veliku tavu, a zatim polako dodajte i umak.
Carbonaru radite na manjoj temperaturi
Jeste li ikada napravili carbonaru koja podsjeća na kajganu? To se događa kad je temperatura previsoka.
Nemojte prekuhati tjesteninu za pečenje
Skuhajte ju do pola, samo nekoliko minuta, jer će se nastaviti kuhati u pećnici.
Kuhar pokazao kako najjednostavnije izvaditi sjemenku iz avokada!
"Špageti dobro idu uz bolognese, a slažu se i s kremastim umacima, dok se kratka tjestenina u obliku cijevi najbolje slaže s umacima od povrća"! Zanimljivo je da "špagete bolonjez" možete naručiti kojekuda ali u Bologni to jelo ne postoji!