Jako često čujemo da trebamo jesti šareno – dakle, voće i povrće koje je prepuno antioksidansa i vitamina. Kaže se, što hrana ima manje boje, to je lošija za nas, a toj skupini pripadaju kruh i tjestenina. Ipak, novo istraživanje pokazalo je da smanjuju rizik od smrti, prenosi Metro.
U nedavnom istraživanju objavljenom u JAMA Internal Medicine Journalu istraživači su prikupljali rezultate 416.104 muškaraca i žena u posljednjih 16 godina. U prosjeku, sudionici su u danu dobili oko 15 posto energije iz proteina, 40 posto iz biljaka, 60 posto iz mesa, ribe i jaja, uključujući i 19 posto energije dobivene iz mliječnih proizvoda. Dokazano je da je konzumacijom proteina biljnog porijekla smanjen rizik od smrti i kardiovaskularnih bolesti više nego proteinima dobivenim iz mesa i jaja.
Zamolio djecu da se pretvaraju kao da pričaju na telefon, pa ih njihova gesta iznenadila:
U skupinu proteina biljnog porijekla pripadaju tjestenina, kruh i žitarice. Kada su meso zamijenili kruhom, muškarci su smanjili rizik za 13 posto, a žene za 15.
Također, stručnjaci kažu da ugljikohidrati smanjuju krvni tlak, razinu masti i šećera u krvi.
Zašto ne imenuju ove naučnike? Njih treba predložiti za Nobelovu nagradu. Da ih nema čovječanstvo bi i dalje bilo u ne znanju glede kruha.