Dezinfekcija

Iznenadit ćete se: Hotelsko osoblje otkriva koliko su čiste kade u kupaonicama...

Foto: shutterstock
Iznenadit ćete se: Hotelsko osoblje otkriva koliko su čiste kade u kupaonicama...
27.10.2024.
u 12:00
Ako ste jedan od onih koji uživaju u kupkama, vjerojatno vam se odmor čini kao savršeno vrijeme za uživanje u ovom jednostavnom luksuzu. No, ako boravite u hotelu, možda se pitate koliko je zapravo čista hotelska kada, ili čime je očišćena.
Pogledaj originalni članak

Prema izvješću na Safehome.org, zavjese za tuširanje i podovi tuš kabina (uključujući kade) imaju 60 puta više bakterija nego daska WC školjke, prenosi Huffpost. Drugim riječima, daske WC školjki su prilično čiste u usporedbi s njima. Zvuči zastrašujuće. Naravno, redovito čišćenje kade i zamjena zavjese za tuš kabinu mogu pomoći u rješavanju ovog problema, no u hotelu možda ne znate koliko često se kade čiste ili jesu li uopće očišćene nakon svakog gosta.

Prema Mary D’Argenis, predsjednici i osnivačici MDA Hospitality, tvrtke koja obučava hotelsko osoblje za čišćenje, možete biti sigurni da su kada (i cijela kupaonica) temeljito očišćene nakon svakog gosta. Zapravo, pandemija COVID-19 bila je značajan preokret (u pozitivnom smislu) za način čišćenja hotelskih kada. "Kupaonice su jedno od najosjetljivijih područja za čišćenje u hotelskim sobama", rekla je. "Gosti očekuju da prostor bude dezinficiran i bez bakterija, a hoteli su tijekom pandemije COVID-19 uložili velike napore u to.”

VEZANI ČALNCI: 

Dodala je da su hoteli uveli protokole koji su gostima pokazivali koje su točno površine u kupaonici dezinficirane, poput kada, dasaka WC školjki i pultova. Četiri godine kasnije, svi smo postali manje oprezni u vezi s bakterijama nego što smo bili prije dvije godine. No, D’Argenis je rekla da su mnogi hoteli imali stroge mjere čišćenja kupaonica i prije pandemije. "Za neke hotelske tvrtke, sanitarni postupci su postojali i prije ere COVID-a i i dalje su prioritet," rekla je. "Isticanje suradnje s robnim markama kojima gosti vjeruju, ulijeva povjerenje gostima. Nadalje, mnogi od tih provjerenih proizvoda zahtijevaju obuku zaposlenika kako bi se osiguralo pravilno korištenje. Hotelske tvrtke koje ističu te suradnje podržavaju sigurnost gostiju."

Hotelska cistačica s 12 godina iskustva rekla je za HuffPost da se u njezinom hotelu koriste "tri različita sredstva marke Ecolab za čišćenje kada, kao i Magic Eraser. Magic Eraser koristimo do dva dana, i ne koristimo novi za svaku sobu." Što se tiče stvarne čistoće hotelske kade, djelatnica je rekla da to ovisi. "Sobe koje se svakodnevno čiste naravno su najčišće, ali kad hotelska soba ostane nekoliko dana bez čišćenja, primjećujem više prljavštine i plijesni u kadi," rekla je. "Ako hotel nema automatsko svakodnevno čišćenje ili gost postavi znak 'Ne smetaj', prljavština se može nakupiti u kadi i po četiri, pet ili više dana dok čistačica konačno ne očisti sobu nakon odjave."

VEZANI ČLANCI: 

Objasnila je kako je teže očistiti kade u takvim sobama. "Moram više ribati kako bih u jednom čišćenju uklonila nakupljenu prljavštinu i plijesan od nekoliko dana," rekla je. "U tom slučaju koristim više kemikalija. Uvijek preporučujem odabir hotela koji ima svakodnevno čišćenje." No, Shaun Veran, mikrobiolog, rekao je za HuffPost da čak i ako u vašoj hotelskoj kadi (ili kod kuće) ostane nešto bakterija, to vjerojatno nije opasno. "Za većinu zdravih osoba, bakterije koje se nalaze u kadama nisu izrazito opasne i ne trebaju izazivati zabrinutost. Zapravo, velika većina mikroba u našim domovima dolazi iz naših vlastitih tijela," rekao je.

Tipične bakterije koje se mogu pronaći u kadama uključuju Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, e. coli (većina sojeva nije opasna, naglasio je Veran, pogotovo ako ih ne konzumirate), te plijesan i gljivice. Zdrave osobe vjerojatno neće doživjeti ozbiljne zdravstvene posljedice od izloženosti ovim bakterijama, no oni koji pate od problema s dišnim putevima ili kože mogu biti osjetljiviji na reakciju ili infekciju.

Medvjed napao zaštitara u luksuznom hotelu u SAD-u.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.