Krajem ljeta mnoge domaćice ukuhavaju umak od sočnih rajčica kako bi u okusima ljeta uživali i tijekom zime. Domaće, punog okusa, rajčice, šteta je ne sačuvati za hladne zimske dane, a najbolji način za to jest svakako umak od rajčice, odnosno šalša.
Ipak, iako je većina priprema ukuhavanjem u loncu, možda biste trebali isprobati jednostavniji način, a kuhari će se složiti i ukusniji. Umjesto ukuhavanja u loncu, rajčice stavite u posudu za pečenje, posolite i pošećerite, poprskajte s malo limunova soka, dodajte češnjak i maslinovo ulje, malo ljute paprike i ostale začine po želji. Zatim stavite u pećnicu na sat vremena na oko 150 stupnjeva, uz povremeno miješanje. Ako vam se gornji sloj "zapeče", snizite temperaturu pečenja i ostavite u pećnici dok se ispari višak tekućine. Pred kraj pečenja, umiješajte ocat ( ista količina koliko ste upotrijebili soli i šećera).