Svima nam u posljednje vrijeme treba optimističnijeg pogleda na svijet i budućnost, a britanski znanstvenici su nam dali jednostavnu i jeftinu formulu za to - puno zelenog voća i povrća izmamit će nam smješak na lice.
Optimističnost glede budućnosti
Znanstvenici su otkrili da optimisti imaju višu razinu biljnih spojeva u krvi pod nazivom karotenoidi nego ljudi koji ne jedu tako često voće i povrće. Neki karotenoidi u tijelu čovjeka mogu imati ulogu antioksidansa, a prethodne su studije pokazale da visoke razine antioksidansa - mogu biti pokazatelj dobrog zdravlja. Najpoznatiji karotenoid je beta-karoten, pigment pronađen u velikim količinama u narančastom voću i povrću i zelenom lisnatom povrću.
U istraživanju u kojem je sudjelovalo oko tisuću Amerikanaca u dobi između 25 i 74 godine ustanovljeno je da su optimističnije osobe imale povećanu koncentraciju karotinoida u usporedbi s manje optimističnom grupom. Jedno objašnjenje je da antioksidansi pomažu u sprečavanju tijela od proizvodnje slobodnih radikala, koji oštećuju stanice i pridonose bolesti te tako imaju antistresni učinak.
- Pojedinci s većim optimizmom obično imaju veću razinu karotenoida poput beta karotena - kazala je voditeljica istraživanja Julia Boehm s Harvarda, piše Daily Mail.
Istraživači vjeruju da veća potrošnja voća i povrća među optimističnim ljudima može barem djelomično objasniti rezultate. Ljudi koji su jeli dvije ili manje porcija voća i povrća dnevno su znatno manje optimistični nego ljudi koji su jeli tri ili više obroka dnevno. U zaključku stoji da se odnos između optimizma i razine karotenoida može djelomično objasniti činjenicom da su optimističniji ljudi skloniji zdravijem načinu života, što uključuje konzumaciju voća i povrća i izbjegavanje pušenja.
U prošlogodišnjem istraživanju znanstvenika sa sveučilišta Warwick zaključeno je da su ljudi koji su jeli sedam porcija voća i povrća dnevno - najsretniji.