Prema jednom novijem istraživanju, povećanje dnevnog unosa zelenog povrća može utjecati na mentalno zdravlje, a jedenjem samo dvije i pol porcije dnevno, možete primijetiti značajnu promjenu u svojoj ukupnoj sreći. Nije tajna da hrana koju jedemo može utjecati na naše raspoloženje, no stručnjaci su objasnili zašto je to zapravo tako.
Kako piše Mind Body Green, osluškivanje kako se vaše tijelo osjeća nakon što pojedete određenu hranu, ključno je za određivanje najboljeg prehrambenog obrasca za vaše fizičko i mentalno zdravlje, a povrće ovdje ima vrlo važnu ulogu.
Želite unositi više vlakna u organizam? Pojačajte ove namirnice:
U istraživanju koje je objavljeno u Journal of the Academy Nutrition and Dietetics, 75 odraslih osoba u Sjevernoj Dakoti, koji nisu dostizali preporučeni unos povrća, bilo je podijeljeno u dvije grupe: kontrolnu skupinu koja je jela vrlo malo povrća, te intervencijsku skupinu kojoj je davano različito povrće. Intervencijska skupina jela je dvije i pol porcije povrća dnevno, kao i mahunarke, avokado i druge biljke bogate hranjivim tvarima. Na kraju osam tjedana ti su sudionici postigli više rezultate na ljestvici sreće u usporedbi s početnom ocjenom i kontrolnom grupom.
- To je mala studija, ali govori i povezanosti crijeva i mozga i moći jednostavnog stvaranja vrlo malih promjena. Ti ljudi nisu jeli 10 ili 20 šalica povrća dnevno. Bile su to samo dvije i pol šalice - rekla je stručnjakinja za funkcionalnu medicinu, Amy Sapola.
Razlog tomu je činjenica da povrće sadrži visoku razinu vitamina C koji sudjeluje u proizvodnji dopamina, neurotransmitera koji može odrediti raspoloženje, motivaciju i fokus. Bez obzira na to volite li jesti povrće prženo, kuhano ili u nekom drugom obliku, vaše tijelo bit će vam jako zahvalno.
Što jesti za život bez boli i upala? Stručnjaci otkrivaju koje namirnice uključiti u prehranu: