Obiluju beta-karotenom

Jedite ih prije sunčanja: Ove male energetske bombe pravi su melem za organizam, a tajni sastojak je – smokva!

Foto: Vedran Bošković
Jedite ih prije sunčanja: Ove male energetske bombe pravi su melem za organizam, a tajni sastojak je – smokva!
07.08.2022.
u 07:00
Energetske kuglice od smokava u potpunosti opravdavaju svoj naziv jer unatoč tome što sadrže i do 80 posto vode, smokve su istovremeno voće s najvišom razinom prirodnih šećera, pa su izuzetan izvor energije, a potiču i rad mozga, poboljšavaju koncentraciju i pamćenje. Nije naodmet znati da obiluju beta-karotenom pa ih se preporučuje jesti nekoliko dana prije odlaska na sunčanje.
Pogledaj originalni članak

Ovaj ćete recept poželjeti sačuvati, a možete u njima uživati tijekom cijele godine – samo svježe smokve zamijenite kvalitetnim sušenim.

Foto: Vedran Bošković

Energetske kuglice by Vedran Bošković

Sastojci:

200 g svježih smokava

200 g datulja (mekanih)

1 žlica ribane kore naranče

1 žlica soka naranče

1/2 žličice cimeta

1/2 žličice ekstrakta vanilije

100 g badema

4 žlice zobenih mekinja

Posip:

2 žlice bademova brašna

2 žlice smeđeg šećera

1/2 žličice cimeta

Foto: Vedran Bošković

Priprema:

Smokvama uklonite stabljiku i prepolovite ih. Datuljama uklonite koštice. Sve sastojke stavite u multipraktik i sjedinite u jednoličnu masu. Po potrebi dodajte još mekinja ako je smjesa ostala previše vlažna jer zrelost smokava može utjecati na konzistenciju. Smjesu stavite tridesetak minuta u zamrzivač, a u međuvremenu pripremite posip. Navedene sastojke pomiješajte na tanjuriću i u njih uvaljajte jednu po jednu kuglicu koje ste prethodno formirali između dlanova. Količina smjese po kuglici neka bude 1 čajna žličica otprilike. Dodatna opcija za posip je da kuglice uvaljate u kakao prah. Prije posluživanja neka kuglice budu još pola sata do sat vremena u hladnjaku.

Foto: Vedran Bošković

Recept omiljene hrvatske slastičarke

Pripremite rozatu prema receptu Petre Jelenić – najslađu od "tri sestre" koje su ovoga ljeta bile glavni hit u Zagrebu

Nema istinskog ljubitelja vrhunskih slastica koji tijekom lipnja i srpnja nije barem jednom svratio u zagrebački bistro Brokenship. Tamo se bez imalo grižnje savjesti uživalo u sljedovima Petrinih slastičarskih kreacija, od obavezne mak torte do rum babe, crème brûléea i savršene rozate koju sada možete i sami kod kuće pripremiti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.