Kod kuhanja rozate temperatura kreme mora doći do 83 stupnja. U slastičarstvu je sve u detaljima i preciznim mjerama pa se možete poslužiti s kuhinjskim termometrom.
Rozata Petre Jelenić
Pripremite keramičke posudice za kuhanje kreme, ova smjesa je za cca 8 posudica od 150 ml
Za karamel:
350 g šećera otopite u karamel i u pripremljene keramičke posudice sipajte karamel na dno.
Za kremu:
1 l mlijeka
6 jaja
3 žumanjka
150 g šećera
kora 2 nešpricane naranče
kora 2 nešpricana limuna
liker od ruže, po želji
mahuna vanilije, po želji
Priprema:
Limune i naranče ogulite na gulilicu i sa kore odstranite bijeli dio – on daje gorčinu. Kore naranče, limuna i vaniliju stavite u mlijeko. Lagano grijte do vrenja i maknite s vatre pa pustite da infuzira sat vremena. Jaja umutite sa šećerom – stari dubrovčani to rade vilicom da se ne podigne pjena, ja kratko izblendam sa štapnim mikserom. Mlijeko procijedite, dodajte jaja sa šećerom i liker od ruže po želji. Procijedite smjesu i sipajte u pripremljene posudice. Staviti kuhati u pari – keramičke posudice stavite u veću posudu i dolijte tople vode do polovice visine posudica. Stavite u pećnicu na 110 stupnjeva, oko 30 minuta. Temperatura kreme mora doći do 83 stupnja. Možete kuhati sa kuhinjskim termometrom za svaki slučaj. Smjesa ne smije zakipiti – tada rozata dobije mjehure i smjesa "smrdi" na jaja.