Starije generacije znale su reći da je za zdravlje potrebno popiti jednu čašu crvenog vina na dan. Sada su znanstvenici otkrili da su naši "stari" bili u pravu". Crvena suha vina bogata flavonoidima najbolji su izbor ako želimo sačuvati zdravlje, tvrde znanstvenici, a prenosi How Life Works.
Flavonoidi su poznati po tome što sadrže antioksidanse koji pomažu organizmu u borbi protiv raka i kardiovaskularnih bolesti. Cabernet Sauvignon, Petit Syrah i Pinot Noir vina su koja sadrže najviše flavonoida i antioksidansa, dok ostale vrste crvenih vina imaju manje koncentracije, ali i dalje više nego bijela vina.
Preporučuje se popiti jednu čašu crvenog vina na dan i to je sasvim dovoljno za blagotvorno djelovanje, dok veće količine mogu narušiti naše zdravlje.
Moj pokojni djed valjda pripada tim starijim generacijama, a uz to je bio i vinogradar i vinar, a ne sjećam se da je ikad upotrijebio izraz "crveno vino". Crnog je pio svakodnevno. je li to novi pojam ili samo loš prijevod engleskog izvornika?