znate li koje je?

Jedno ulje je najbolje za prženje: Evo o kojemu se radi!

Foto: Shutterstock
Jedno ulje je najbolje za prženje: Evo o kojemu se radi!
21.12.2023.
u 08:00
Ulja za preženje imaju niz točaka dimljenja ili temperatura na kojima više nisu stabilna, pa je važno razmotriti je li ulje i dalje zdravo za jelo nakon što ste ga zagrijali tijekom kuhanja
Pogledaj originalni članak

Većina ljudi redovito koristi ulja za prženje, jer ih možete koristiti za pripremu svih vrsta jela, uključujući meso, jaja, povrće, umake i određena jela od žitarica. Ljudi se često fokusiraju na to kako odabrati zdravo ulje. Međutim, zdravstvena ispravnost ulja kada dođe s police samo je dio priče. Također je važno razmotriti je li ulje i dalje zdravo za jelo nakon što ste ga zagrijali tijekom kuhanja.

To je zato što ulja za prženje imaju niz točaka dimljenja ili temperatura na kojima više nisu stabilna. Trebali biste izbjegavati korištenje ulja za kuhanje na temperaturama iznad njihove točke dimljenja. Evo koje je, čak i prema znanosti, najzdravije ulje za prženje, piše Healthline

VEZANI ČLANCI:

Naime, najbolje ulje za prženje, suprotno klišejima, je maslinovo ulje. U stvari, maslinovo ulje je biljna mast s vrlo visokom točkom dimljenja (oko 240°) koja je dobra za lagano i za jako prženje.  U otklanjanju svake nedoumice pomoglo je istraživanje objavljeno u Journal of Agricultural and Food Chemistry, znanstvenom časopisu Američkog kemijskog društva, dajući nam konačan odgovor.

Istraživanje pod nazivom “Praćenje karakteristika kvalitete i stabilnosti te sastava masnih kiselina rafiniranih maslinovih ulja i ulja od sjemenki tijekom ponovljenog prženja u tavi i dubokom prženju” analiziralo je ponašanje različitih ulja i uočilo kako je maslinovo ono koje je najbolje za ovu vrstu kuhanja. Razlog je vrlo jednostavan: maslinovo ulje bolje podnosi visoke temperature koje se postižu tijekom prženja, što omogućuje zdraviju pripremu hrane.

Znanstvenici su objasnili kako različita ulja, koja posjeduju višestruka fizikalna, kemijska i nutritivna svojstva, reagiraju na različite načine kada se zagrijavaju i ponekad to može dovesti do stvaranja novih spojeva koji su štetni za ljudsko zdravlje. Nadalje, novi spojevi dobiveni zagrijavanjem ulja sposobni su drastično smanjiti nutritivne vrijednosti hrane. Cilj provedenog istraživanja bio je stoga upravo otkriti koje je ulje uspjelo zadržati svoja svojstva gotovo netaknuta čak i pri visokim temperaturama i nakon višekratne uporabe.

VEZANI ČLANCI: 

Ispitana su četiri različita ulja:

– maslinovo ulje

– kukuruzno ulje

– sojino ulje

– suncokretovo ulje

Sva su zagrijana na vrlo visokim temperaturama (160°-180°) i ponovno korištena desetak puta. Iz ovog testa pokazalo se da je jedino ulje koje može zadržati visoku kvalitetu i u ovim uvjetima upravo maslinovo ulje koje je pokazalo veću stabilnost i otpornost na toplinu i oksidativno propadanje. Ostala ulja su imala lošije rezultate, posebno suncokretovo koje se pokazalo najnepogodnijim za prženje.

Stručnjaci otkrili: Nemojte držati ulje na ovom mjestu jer može biti štetno!

CIMERFRAJ SE RJEŠAVA RENTIJERA

Je li konačno odzvonilo rentijerima u turizmu? Privatni smještaj od Nove godine na udaru pet novih zakona

Turističko iznajmljivanje odavno je preraslo socijalnu kategoriju i pretvorilo se u rentijerstvo od kojeg se lijepo živjelo, a vlasti su prve korake počele poduzimati tek kad je to dovelo do pucanja infrastrukture u turističkim mjestima, pada kvalitete i smanjenja broja turista, upozoravaju i turistički stručnjaci dr. Sanja Čižmar i Branko Bogunović

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.