FINO VARIVO

Jesensko varivo od slanutka, bundeve i špinata

Jesensko varivo od slanutka, bundeve i špinata
08.10.2019.
u 07:00
Hladno vrijeme traži i topla jela, a ima li što bolje od finog variva? Donosimo recept za vrlo nutritivno bogato varivo od namirnica koje su karakteristične za jesen i zdravu prehranu.
Pogledaj originalni članak

Recept za varivo od slanutka, bundeve i špinata dala nam je Nasja Duplančić, food blogerica koja više voli Facebook od Instagrama jer priče o hrani važnije su joj od fotografija. Ako nemate pojma o čemu govorimo, možda ne pratite gastroblogersku scenu ili niste majka vrtićkog ili školskog djeteta pa vam dosad još nije uši zaparala ona poznata: ,,Mama, ja sam gladan!'' po kojoj je Nasja prije 12 godina i nazvala svoj blog

Varivo od slanutka, bundeve i špinata 

Sastojci:

400 g do pola skuhanog slanutka

400 g hokaido bundeve (narezane na malo veće kocke)

2-3 žlice prosa

1 luk i 1 manja paprika

1 svježa rajčica (veća), oguljena i nasjeckana

250 g svježih listova špinata

crvena mljevena paprika

1 žličica garam masale

1-3 žlice curry začina (po želji)

čili po želju

voda ili povrtni temeljac

sol i maslinovo ulje

Priprema: 

Suhi slanutak potrebno je namakati u vodi 12-16 sati. Nakon toga ocijedite vodu od namakanja i stavite ga kuhati oko 30 minuta. Luk nasjeckajte na sasvim sitno i stavite ga pirjati na malo maslinova ulja. Odmah dodajte sol i začine. Pazite kod curryja! Prvo stavite 1 žlicu. Pred kraj kuhanja ćete još dodavati po ukusu. Nakon 5 minuta pirjanja dodajte situno narezanu papriku pa još kratko pirjajte dok luk sasvim ne uvene. Dodajte bundevu i još kratko pirjajte. Sada ulijte rajčicu i slanutak. Dodajte vode da prekrije sadržaj lonca. Neka kuha oko pola sata na laganoj vatri. Povremeno promiješajte, dodajte vodu i još začina po želji. Pred kraj kuhanja dodajte 2-3 žlice prosa koje će zgusnuti varivo. Neka se kuha još 15-ak minuta. Na samom kraju dodajte špinat i promiješajte doslovno 20-30 sekundi. Ugasite vatru!

Po sastojke za fino varivo otiđite do trešnjevačkog placa. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.