Mnogi zelenjavu smatraju sastojcima za salatu, no ona može biti puno više od toga. Donosimo popis najčešćeg zelenog lisnatog povrća uz savjet kako ih konzumirati i pripremiti.
1. Rimska salata
Ako imate svježu rimsku salatu najbolje ju je koristiti svježu u salati, a ako vam stoji u frižideru nekoliko dana i izgubila je svoju hrskavost i boju možete ju staviti na gril.
2. Puterica
Putericu morate ocijeniti prema njezinoj težini, a ne veličini jer je iz nutra 'šuplja', a najbolje ju je koristiti kao salatu. Možete staviti cijeli list na tanjur pa si gosti sami mogu rezati na komadiće veličine koje žele.
3. Rikula
Rikula okusom sliči na povrće poput brokule, te se osim kao salata njezino korištenje preporuča u kuhanim jelima. Npr. možete popržiti luk, papriku i kobasicu zajedno s rikulom i to poslužiti s tjesteninom.
4. Potočarka
Ako niste znali, potočarka se može koristiti cijela i nema potrebe za odstranjivanjem stabljika. Može se koristiti na sve moguće načine; svježa, kuhana i blendana.
5. Špinat
Špinat je također moguće pripremati na različite načine; može biti u salati, može biti kuhani špinat. Također ga možete skuhati pa od njega napraviti hladan namaz.
6. Kelj
Iako kelj možete jesti sirov, preferira se kuhana varijanta zbog njegove gorčine kada je svjež, a kuhanih jela s keljom postoji čitav niz.
7. Endivija
Za razliku od kelja, endivija je jednako fina i svježa i kuhana. Može služiti kao podloga mesu ili jačoj hrani, a možete ju i karamelizirati.
8. Radič
Ako niste znali radič možete koristiti u salatama, s tjesteninom i u juhi. Također ga možete staviti na gril.
9. Iceberg salata
Iceberg salata može biti odlična za salate ili kao prilog teškim umacima npr. u hamburgeru. Bogata je vodom i vlaknima.
Po svoju zelenjavu navratite do trešnjevačkog placa.