POMOZITE IM

Jeste li znali da i psi mogu biti pod stresom: Ovo je 5 znakova da vaš ljubimac treba pomoć

Foto: shutterstock
Jeste li znali da i psi mogu biti pod stresom: Ovo je 5 znakova da vaš ljubimac treba pomoć
28.09.2024.
u 08:00
Kako biste pomogli psu, pronađite uzrok stresa, a onda ga eliminirajte. No, ponekad će biti potrebno potražiti stručnu pomoć
Pogledaj originalni članak

Zbog ubrzanog načina života, stres je postao dio svakodnevice. No, osim ljudi, pod stresom mogu biti i psi. Oni svoju anksioznost i nelagodu ne mogu artikulirati riječima pa je potrebno pratiti njihovo ponašanje bismo na vrijeme prepoznali problem te im pomogli. Prema stručnjacima s American Kennel Cluba, ovo su najčešći znakovi stresa kod pasa.

Režanje: Iako režanje većina povezuje s agresivnošću, to ne mora uvijek biti slučaj. Režanje je očit znak da se pas ne osjeća ugodno. To može značiti da je netko ušao u njegov prostor, da se osjeća ugroženo ili da ga nešto boli. Psa nemojte pokušavati odvratiti od režanja već mu osigurajte prostor ili pronađite drugi način da ga smirite. Primjerice, ako pas reži zbog hrane, dajte mu prostor da mirno jede. Ako reži zbog kosti koju želite skloniti, dajte mu manju poslasticu kako biste sigurno uklonili kost.

VEZANI ČLANCI:

Cviljenje ili lajanje: Psi često cvile dok su pod stresom, to je automatska reakcija njihova tijela te upozorenje ljudima da nešto u okolini izaziva anksioznost životinje. Isto vrijedi i za lajanje, posebice ako vidite da ga pas ne može kontrolirati.

Govor tijela: Norveška trenerica pasa Turid Rugaas razvila je teoriju o tzv. signalima za smirenje kod pasa. Ona tvrdi da psi razlikuju više od 30 načina da izbjegnu stresne situacije i te da se pokušaju smiriti. Neki od tih signala su 'kitovo oko', odnosno situacija kad pas otkriva bjeloočnice, zatim uvučene uši ili rep, podignute dlake na leđima, lizanje usana, zijevanje i dahtanje. Pas često izbjegava kontakt očima ili gleda u stranu.

GALERIJA: Omiljeni kućni ljubimci: Ovo je 10 najpopularnijih vrsta pasa u Hrvatskoj

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: Shuttershock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: Hrvatski kinološki savez
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Zamrzavanje: Kada se pas 'zamrzne' odnosno postane ukočen, često je pod stresom zbog nečega što vidi.

Šetanje: Kada psi šeću naprijed-nazad, to je znak da se ne mogu smiriti jer ih nešto muči. Ne trebate se brinuti ako se to događa povremeno, no ako se često ponavlja, trebali biste reagirati. Kod starijih pasa, ovakvo šetanje može biti znak demencije.

Kako smiriti psa pod stresom: Razmislite utječe li vaše ponašanje na psa. Životinja može biti pod stresom ako joj izdajete nejasne naredbe ili ako je nepotrebno kažnjavate. Kako biste pomogli psu, prvo morate otkriti što uzrokuje stres, a zatim morate eliminirati taj okidač. Ako ne uspijete sami, svakako potražite pomoć veterinara ili trenera za pse.

VIDEO Namjerili se na krivu: Pokušali preveslati bakicu, no prevaranti ovo nisu očekivali!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.