zdravlje iz prirode

Još jedan odličan razlog da češće jedete češnjak

Foto: Thinkstock
garlic and a whole wooden table closeup
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Češnjak
Foto: Thinkstock
Češnjak
Foto: pexels.com
češnjak
23.05.2019.
u 09:43
Osim što će svakom jelu dati posebnu aromu, često ga upotrebljavamo i zbog njegovih antibakterijskih, antivirusnih, antigljivičnih, antiparazitskih i antioksidacijskih svojstava koja sprečavaju i liječe infekcije.
Pogledaj originalni članak

Znamo da je češnjak namirnica koju neizostavno morate imati u svojoj kuhinji. Osim što će svakom jelu dati posebnu aromu, često ga upotrebljavamo i zbog njegovih antibakterijskih, antivirusnih, antigljivičnih, antiparazitskih i antioksidacijskih svojstava koje sprečavaju i liječe infekcije. 

Studije također potvrđuju da češnjak može poslužiti kao odlična prevencija mnogih vrsta raka. Znaju to dobro naše mame i bake koje su često pribjegavale ovom prirodnom lijeku, ali uz jednu neugodnu nuspojavu – neugodan miris češnjaka nakon jela osjeća se još satima. 

Pogledajte i galeriju Prehrana prema krvnim grupama...

Foto: Thinkstock
Hrana, jelo
Foto: Thinkstock
hrana
Foto: Thinkstock
doručak
Foto: Thinkstock
Žena jede pizzu
Foto: Thinkstock
Palenta s jajima

Ipak, čak ni to ne sprečava mnoge da maksimalno iskoriste blagodati ove namirnice. Uza sve navedeno, studije su kroz godine istraživanja pokazale da je češnjak korisna namirnica i u snižavanju razine lošeg kolesterola i to za oko 10 posto. 

Jedna studija pokazala je da osobe koje su konzumirale dvije tablete češnjaka kao dodatka prehrani tijekom šest tjedana, imale su za 12 posto manje razine lošeg kolesterola, piše TOI.

Pokazalo se i da može sniziti razinu triglicerida za šest posto. 

Ipak, svakako nemojte izbjegavati lijekove koje vam je propisao liječnik i ako imate problema s povišenim kolesterolom, svakako pratite preporuke liječnika.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.