ne zaboravite vodu

Kad nema dovoljno vode, mozak se smanjuje

Kad nema dovoljno vode, mozak se smanjuje
20.05.2010.
u 15:20
Ako je dugo bez vode, siva tvar ne može dobro funkcionirati, pa često može znatno utjecati na učinkovitost na poslu i u školi.
Pogledaj originalni članak

Vaš će mozak lakše razmišljati ako ima dovoljno kisika, to je poznato, ali stručnjaci upozoravaju da je mozgu potrebna i voda. Naime, ako ne pijete dovoljno vode, siva tvar u mozgu će se smanjiti, odnosno stisnuti, što će otežati razmišljanje.

Samo 90 minuta znojenja može smanjiti mozak koliko i godina dana starenja, vjeruju stručnjaci. Kad nema dovoljno vode, sivoj tvari treba duže da bi procesuirala informaciju nego kad ima dovoljno vode. Nakon nekoliko dana ili čak tjedana nedostatak tekućine može smanjiti učinkovitost na poslu ili u školi.

No, ne brinite se, nakon samo čaše ili dvije vode, sve se ubrzo vraća u normalu.

Tim znanstvenika proučavao je mozgove tinejdžera nakon sat i pol vožnje biciklom. Tinejdžeri su bili različito slojevito odjeveni, odnosno neki su imali više, a neki manje odjeće. Oni koji su imali više odjeće izgubili su gotovo kilogram zbog znoja, a njihova se siva tvar osjetno stisnula.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
01:24 21.05.2010.

A kad nema piva trbuh se smanjuje.

TH
than
21:32 20.05.2010.

Ima ovo logike... Nije niti cudo sto imamo ovakve zakone, kada u saborskoj kantini ide najvise alkohol, pa kava, a najmanje voda...