Riblji meni petkom

Kako u Zagorju pripremaju brancina? Točno po našem ukusu – isprobajte recept i procijenite sami!

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Kako u Zagorju pripremaju brancina? Točno po našem ukusu – isprobajte recept i procijenite sami!
23.09.2022.
u 06:21
I dalje kuhamo po receptima učenika Srednje škole Zabok i uživamo u dobrim jelima. Brancin se odlično slaže s kuhanim ječmom, a uz njega i pire od celera koji je već godinama totalni hit i mi ga obožavamo.
Pogledaj originalni članak

Brancin se odlično slaže s kuhanim ječmom, a uz njega i pire od celera koji je već godinama totalni hit i mi ga obožavamo. Iskažite se s ovim ukusnim jelom, svi će za stolom biti jako sretni.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Brancin s ječmom, celerom i mrkvom

Sastojci:

filet brancina

sol

maslinovo ulje

1 korijen celera

povrtni temeljac

mlijeko

maslac

ječam

duxelle od gljiva

mlada mrkva

malo šećera

papar u zrnu

lovor, ružmarin

Priprema:

Brancin filetirajte, izvadite malene kosti i nježno začinite s malo soli i nekoliko kapi maslinova ulja te pustite tako desetak minuta prije samog pečenja. Korijen celera očistite, režite na veće kockice (2 x 2 cm) i stavite ga kuhati u povrtni temeljac (70%) i mlijeko (30%). Kad zakipi, smanjite temperaturu i pustite da se nježno kuha 20 minuta. Kad je celer mekan, suvišnu tekućinu ocijedite, prebacite u blender i miksajte, dodajte soli i maslaca te napravite glatki pire. Ječam kuhajte zasebno s dodatkom malo duxella od gljiva i pazite da se ne raskuha – sporo ga kuhajte i nježno miješajte. Kad je ječam gotov, prebacite ga u manju posudu s vodom, prekrijte PVC folijom i pustite da se hladi. Mladu mrkvu ne gulite, dobro je operite četkicom i potom stavite kuhati u vodu s dodatkom šećera, papra u zrnu, lovorom i ružmarinom te kuhajte oko 10 minuta, ovisno o mrkvi. Izvadite je i hladite u ledenoj vodi da se naglo zaustavi kuhanje. Filet brancina pecite na pročišćenom maslacu, prvo na strani s kožom da dobijete lijepu koricu. Okrenite i ugasite vatru da riba sama „nadođe“. Zagrijte priloge, mrkvu prepecite na tavi, da se karamelizira korica, i prerežite je uzdužno za serviranje. Na tanjur slažite sve priloge i na kraju filet ribe nježno podlijte maslinovim uljem. 

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Dobro obrazovanje

Svi hoće u Zabok: Upoznajte školu u kojoj stasaju budući kuhari i konobari koji već sad stažiraju kod chefova s Michelinovim zvjezdicama

Srednja škola Zabok postala je 2018. godine regionaln i centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu. U rujnu se sele u novu zgradu vrijednu tridesetak milijuna kuna u kojoj ih očekuje kuhinja s najsuvremenijom opremom, premda oni – kako kaže njihov nastavnik i mentor Tomislav Kožić – čuda rade i s običnim štapnim mikserom!

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.