Brancin se odlično slaže s kuhanim ječmom, a uz njega i pire od celera koji je već godinama totalni hit i mi ga obožavamo. Iskažite se s ovim ukusnim jelom, svi će za stolom biti jako sretni.
Brancin s ječmom, celerom i mrkvom
Sastojci:
filet brancina
sol
maslinovo ulje
1 korijen celera
povrtni temeljac
mlijeko
maslac
ječam
duxelle od gljiva
mlada mrkva
malo šećera
papar u zrnu
lovor, ružmarin
Priprema:
Brancin filetirajte, izvadite malene kosti i nježno začinite s malo soli i nekoliko kapi maslinova ulja te pustite tako desetak minuta prije samog pečenja. Korijen celera očistite, režite na veće kockice (2 x 2 cm) i stavite ga kuhati u povrtni temeljac (70%) i mlijeko (30%). Kad zakipi, smanjite temperaturu i pustite da se nježno kuha 20 minuta. Kad je celer mekan, suvišnu tekućinu ocijedite, prebacite u blender i miksajte, dodajte soli i maslaca te napravite glatki pire. Ječam kuhajte zasebno s dodatkom malo duxella od gljiva i pazite da se ne raskuha – sporo ga kuhajte i nježno miješajte. Kad je ječam gotov, prebacite ga u manju posudu s vodom, prekrijte PVC folijom i pustite da se hladi. Mladu mrkvu ne gulite, dobro je operite četkicom i potom stavite kuhati u vodu s dodatkom šećera, papra u zrnu, lovorom i ružmarinom te kuhajte oko 10 minuta, ovisno o mrkvi. Izvadite je i hladite u ledenoj vodi da se naglo zaustavi kuhanje. Filet brancina pecite na pročišćenom maslacu, prvo na strani s kožom da dobijete lijepu koricu. Okrenite i ugasite vatru da riba sama „nadođe“. Zagrijte priloge, mrkvu prepecite na tavi, da se karamelizira korica, i prerežite je uzdužno za serviranje. Na tanjur slažite sve priloge i na kraju filet ribe nježno podlijte maslinovim uljem.