Srednja škola Zabok postala je 2018. godine regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, a s početkom sljedeće školske godine sele se u novu zgradu s ultramodernom kuhinjom i najsuvremenijom opremom. U zadnji čas jer ove godine morali su odbiti jako puno kandidata koji su htjeli upravo u ovu školu. Provjerite kako kuhaju, garantiramo vam da ćete recept sačuvati i često koristiti!
Zlevka s kremom od sira
Sastojci:
120 g palente
150 g oštrog brašna
1 prašak za pecivo
4 jaja
40 ml suncokretova ulja
210 g otopljenog maslaca
180 g šećera
1 manja žlica soli
500 g domaćeg kravljeg sira
350 ml mlijeka
200 ml domaćeg kiselog vrhnja
50 ml slatkog vrhnja
150 g jabuka
20 g bagremova meda
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješajte jaja i šećer. U smjesu dodajte sve preostale sastojke osim kiselog vrhnja. Izlijte smjesu u lim/GN posudu, koji ste prethodno premazali maslacem. Uzmite žlicu po žlicu kiselog vrhnja i lagano stavljajte na smjesu koju ste izlili u lim. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 25-35 minuta, ovisno o veličini posude i visini kolača. Zlevka mora izvana dobiti lijepu zlatno-smeđu boju. Kad se ohladi, režemo je na pravokutne komade i pečemo na „putru“ da dobije zlatnu, lagano zapečenu boju zbog okusa. U sredinu tanjura dodajte kremu (protisnut svježi sir, kiselo vrhnje i malo tučenog slatkog vrhnja koje smo pomiješali s bagremovim medom). Dekorirajte svježom breskvom, melisom i pireom od jabuka (jabuke ogulite, režite na 1/4 i izvadite koštice pa ih kuhajte u slatkoj vodi, a kad je gotovo, ohladite u istoj vodi i potom samo jabuke dobro sjedinite blenderom da dobijete neodoljiv pire).
Miris djetinjstva i toplina bakine peći ,neprocijenjivo