Želite li da kolač bude još sočniji, šljive možete odmah u posudi posuti žlicom šećera pa neka stoje dok ne budu spremne za slaganje.
Pita od šljiva s meringom
Za podlogu:
150 g šećera
115 g maslaca, omekšanog
2 jaja, sobne temperature
1 žličica limunova soka
1 žličica ekstrakta vanilije
160 g brašna
1 žličica praška za pecivo
¼ žličice soli
Za nadjev:
3 bjelanjka
4 žlice šećera
200 g šljiva, prepolovljenih i očišćenih i otkoštenih
120 g datulja
Priprema:
Prvo pripremite podlogu. U većoj posudi miksajte maslac i šećer dok boja ne postane blijeda, zatim dodajte jaja, ekstrakt vanilije i koricu limuna. Ponovo miješajte da se sve sjedini. Na kraju dodajte brašno, prašak za pecivo i sol. Dobit ćete gusto tijesto koje treba rasporediti na dno kalupa za torte promjera 22 cm ili kvadratnog kalupa 23 x 23 cm. U posudu za mikser ubacite bjelanjke i miksajte istovremeno dodajući postupno 3 žlice šećera. Miksajte dok ne dobijete gusti snijeg s čvrstim vrhovima. Odložite na stranu. Uzmite polovice šljiva i u svaku stavite po jednu datulju. Zatim lijepo poslažite šljive po tijestu, licem okrenutim prema dolje. Kad ste gotovi pospite s preostalom žlicom šećera i sokom koji je ostao u posudi u kojoj ste držali šljive. Želite li da šljive puste više soka možete ih odmah u posudi posuti žlicom šećera neka stoje dok ne budu spremne za slaganje. Na vrh lijepo prebacite pripremljenu meringu i stavite peći 30 minuta na 180 stupnjeva. Provjeravajte povremeno kolač ovisno o snazi vaše pećnice.