Uz ovaj ukusan kolač poslužite kuglicu sladoleda od vanilije, savjetuje gastroblogerica Tatjana Miletić, kojoj nikad ne nedostaje ideja s kojima će nam uljepšati dan.
Tart sa šljivama
Sastojci:
200 g maslaca
150 g šećera
1 vanilin šećer ili nekoliko kapljica ekstrakta od vanilije
2 žumanjka
1 žlica vrhnja
3 ulja ulja ili svinjska mast koliko možete zagrabiti kuhačom
400 g brašna
1 prašak za pecivo
Nadjev:
15 šljiva
žlica cimeta i muškatnog oraščića
20 g žutog šećera
šaka badema u listićima
Priprema:
Maslac umutite sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte žumanjke, vrhnje i ulje. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo, dodajte u pripremljenu smjesu i sjedinite kuhačom. Treba vam desetak minuta da umijesite tijesto, ne treba duže jer treba biti prhko, odnosno raspadati se u rukama. Stavite ga u vrećicu za zamrzivač i ostavite u hladnjaku na pola sata. Nakon toga tijesto razvucite valjkom ili rukom u posudi u kojoj ćete ga peći. Izbodite ga na više mjesta vilicom i po njemu poredajte očišćene šljive, koje ste presjekli na pola. Slažite jednu do druge i tako sve u krug. Zatim pospite žutim šećerom, cimetom i muškatnim oraščićem, a po želji možete posuti i šaku badema u listićima. Pecite na 180 stupnjeva oko pola sata.