Od silnih recepata za focacciu koje smo dosad isprobali mogla bi se napraviti knjižica, a ovaj nam je prirastao srcu odmah. Nije ni čudo jer gastroblogerica Tatjana Miletić dala si je truda i bezbroj puta isprobala prije nego je bila zadovoljna s konačnim rezultatom.
Focaccia
Sastojci:
400 g brašna
6 g svježeg kvasca
250 ml mlake vode
20 ml maslinova ulja
ravna žličica soli
Za premaz:
100 ml vode
100 ml maslinova ulja
1/2 žličice soli
Za nadjev:
2 grančice ružmarina
4 cherry rajčice
krupna morska sol
Priprema:
U mlakoj vodi razmrvite kvasac i razmutite ga. Brašnu dodajte razmućeni kvasac, maslinovo ulje i sol i dobro sve sjedinite u mekano tijesto. Za premaz sjedinite ulje, vodu i sol.
Kraća verzija:
Kad ste umijesili tijesto prekrijte ga folijom i držite na toplom ili u lagano zagrijanoj pećnici na pari 30 minuta. Zatim ga razvucite po dobro nauljenom limu za pečenje, prebacite ga 2 puta i ponovo razvucite. Tako razvučeno tijesto prekrijte ponovo folijom i držite na toplom još 30 minuta. Kada ga izvadite iz pećnice, pričekajte još desetak minuta i prstima sve dobro izbodite prstima. Premažite mješavinom ulja i vode, ugurajte ružmarin i cherry rajčice koji ste presjekli na četvrtine i pospite morskom solju. Focacciu stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 30 minuta na 210-220 stupnjeva.
Duža verzija:
Zamijesite tijesto, prebacite ga u lim za pečenje, razvucite, presavijete 2 puta, ponovo razvucite, prekrijte folijom i stavite u hladnjak preko noći. Kad ga izvadite, pustite da odmori 20 minuta, izbodite ga prstima što više, premažite i ostavite još 10 minuta da odmori. Ubacite ružmarin i cherry rajčice pa pospite morskom solju. Focacciu premjestite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 30 miuta na 210-220 stupnjeva. Gotovu focacciu prebacite na rešetku da se malo prohladi i navalite!