Kada netko kaže jesen odmah pomislimo na kišu, opadanje lišća i naravno, kestene! Ovu omiljenu grickalicu možete kupiti gotovo na svakom koraku, ali i pripremiti kod kuće.
Nakon što ste ih kupili, dobro ih pregledajte te bacite one koji na sebi imaju bilo kakvu rupicu. Dobar plod prepoznat ćete jednom metodom - lagano ga pritisnite vrhovima prstiju - trebao bi biti blago mekan.
Kako bi se ravnomjerno ispekli važno je prerezati koru, ali pažljivo. Napravite jednu tanku liniju po sredini ploda - ne predugačku i duboku. Stavite kestene u jednu posudu i dobro ih isperite pod vodom.
Zatim ih stavite u plitku posudu za pečenje i pazite da ne budu preblizu jedan drugome. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C otprilike 30 minuta. Ogulite koru dok su još topli.
Osim što ih možete jesti tako pečene, možete napraviti kesten pire, razne namaze i juhe.
U videu pogledajte cijelu pripremu:
Isprobajte ovu genijalnu metodu pečenja krumpira koju preporučuje slavna glumica:
Za pečenje kestena najbolje je nabaviti cincilatorsku gefufnu tramvajske getribe, obložene inoxom koja je 2 tjedna odležala u pacu za meso. Netreba ni vatra, kesteni sami isjaču iz ljuske čim čuju kamo idu.