Restorani brze hrane koji imaju drugačiju ponudu od uobičajene sve su popularniji, a svima im je cilj pokazati da fast food nije samo brz i jeftin nego i zdrav te inovativan.
Stoga se danas u Zagrebu može pronaći brza kineska, japanska, ali i vegetarijanska hrana.
Na prvi pogled obični
Da i klasični burgeri mogu biti posluženi na neobičan način, pokazuje ponuda restorana Yellow Submarine u Frankopanskoj 11 koji je otvoren prije dva mjeseca.
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
– Želio sam pokazati da su burgeri zanimljiva hrana koja može biti pripremljena na mnogo načina – kaže Dragoljub Božović, vlasnik restorana. Ističe da mu je drugi cilj bio pokazati da brzo ne znači i nezdravo. Upravo se zato u restoranu koriste samo namirnice s hrvatskih OPG-ova, a to je, kako kaže Božović, i način da se pokaže solidarnost prema gospodarstvu.
Ručno rezani krumpir i luk iz Slavonije, panceta i pršut iz Dalmacije, peciva iz lokalne zagrebačke pekare, salata iz Istre, meso iz Zagorja, sir škripavac iz Like i kozji sir s Krka namirnice su kojima se najviše ponose u Yellow Submarineu u kojem je trenutačno u ponudi osam burgera.
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
– Jedina tajna dobrog okusa su kvalitetne namirnice – otkriva svoj recept Dragoljub Božović.
Egzotično i vegansko
Na prvi pogled klasično izgledaju i burgeri, tortilje, wokovi te salate u fast foodu Green Point, no zapravo se radi o vegetarijanskom i veganskom restoranu u Varšavskoj ulici 10, otvorenom 2011. godine. Kao zamjenu za meso koriste tofu, konoplju, seitan i slanutak, a na zidovima restorana ispisana su objašnjenja namirnica kako bi svatko znao što naručuje.
– Restoran nije namijenjen samo vegetarijancima nego svima koji se žele zdravo hraniti – kaže vlasnica Elena Izman te napominje da joj je drago što sve više ljudi pazi na to što jede.
– Jako volim sushi, ali smatram da si ga većina ljudi ne može priuštiti u restoranima i zato sam odlučio otvoriti fast food koji će nuditi pristupačnu, ali kvalitetnu i egzotičnu hranu – kaže Davor Bienenfeld koji je u siječnju otvorio restorane Binimoto sushi u Radničkoj i Teslinoj ulici.
– Ljudi prvo imaju averziju prema sushiju, no brzo promijene mišljenje – kaže Davor Bienenfeld, informatičar koji se više od 10 godina bavi kuhanjem, a za sushi se odlučio jer ima visoku nutritivnu vrijednost.
Foto: Petar Glebov/Pixsell
Ističe da je posjet od početka veći no što je očekivao te da se dnevno proda više od 500 porcija. Mjesečno kupuje tonu lososa iz Norveške i više od dvije tone kalifornijske riže. Iz Jadrana u restoran svaki tjedan stiže svježa tuna.
U ponudi je 20-ak vrsta sushija koji se prodaje u bentu, što je japanski naziv za kutijice za ručak. Baza većine je losos, ali u ponudi su i ostale vrste ribe te piletina i pačetina. Kinesku brzu hranu priprema pak Matija Nikolić u restoranima Wok by Matija smještenim na nekoliko lokacija u gradu.
– Spojili smo tradicionalni kineski wok s domaćim namirnicama – kaže Matija Nikolić u čijim se restoranima poslužuju samo namirnice s imanja njegovih roditelja te s manjih OPG-ova.
>>Masna pizza koju ste upravo smazali urezuje se u DNK i mogla bi naškoditi vašoj nerođenoj djeci
Dajte vi nama štrukle, knedle od šljiva, šmarn, frigane srdele, soparnik, languše, kalandraku, istarsku supu, šurlice i žgvacet . . .