Za svakoga

Kineski, japanski, vegetarijanski... Fast food na drugačiji način

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Fast food
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Fast food
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Fast food
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Fast food
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Fast food
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Fast food
12.09.2014.
u 18:05
Na prvi pogled klasično, ali po sastavu različito, namijenjeno svima koji žele pojesti brzo, ali i zdravo
Pogledaj originalni članak

Restorani brze hrane koji imaju drugačiju ponudu od uobičajene sve su popularniji, a svima im je cilj pokazati da fast food nije samo brz i jeftin nego i zdrav te inovativan.

Stoga se danas u Zagrebu može pronaći brza kineska, japanska, ali i vegetarijanska hrana.

Na prvi pogled obični

Da i klasični burgeri mogu biti posluženi na neobičan način, pokazuje ponuda restorana Yellow Submarine u Frankopanskoj 11 koji je otvoren prije dva mjeseca.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

– Želio sam pokazati da su burgeri zanimljiva hrana koja može biti pripremljena na mnogo načina – kaže Dragoljub Božović, vlasnik restorana. Ističe da mu je drugi cilj bio pokazati da brzo ne znači i nezdravo. Upravo se zato u restoranu koriste samo namirnice s hrvatskih OPG-ova, a to je, kako kaže Božović, i način da se pokaže solidarnost prema gospodarstvu.

Ručno rezani krumpir i luk iz Slavonije, panceta i pršut iz Dalmacije, peciva iz lokalne zagrebačke pekare, salata iz Istre, meso iz Zagorja, sir škripavac iz Like i kozji sir s Krka namirnice su kojima se najviše ponose u Yellow Submarineu u kojem je trenutačno u ponudi osam burgera.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

– Jedina tajna dobrog okusa su kvalitetne namirnice – otkriva svoj recept Dragoljub Božović.

Egzotično i vegansko

Na prvi pogled klasično izgledaju i burgeri, tortilje, wokovi te salate u fast foodu Green Point, no zapravo se radi o vegetarijanskom i veganskom restoranu u Varšavskoj ulici 10, otvorenom 2011. godine. Kao zamjenu za meso koriste tofu, konoplju, seitan i slanutak, a na zidovima restorana ispisana su objašnjenja namirnica kako bi svatko znao što naručuje.

– Restoran nije namijenjen samo vegetarijancima nego svima koji se žele zdravo hraniti – kaže vlasnica Elena Izman te napominje da joj je drago što sve više ljudi pazi na to što jede.

– Jako volim sushi, ali smatram da si ga većina ljudi ne može priuštiti u restoranima i zato sam odlučio otvoriti fast food koji će nuditi pristupačnu, ali kvalitetnu i egzotičnu hranu – kaže Davor Bienenfeld koji je u siječnju otvorio restorane Binimoto sushi u Radničkoj i Teslinoj ulici.

– Ljudi prvo imaju averziju prema sushiju, no brzo promijene mišljenje – kaže Davor Bienenfeld, informatičar koji se više od 10 godina bavi kuhanjem, a za sushi se odlučio jer ima visoku nutritivnu vrijednost.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: Petar Glebov/Pixsell

Ističe da je posjet od početka veći no što je očekivao te da se dnevno proda više od 500 porcija. Mjesečno kupuje tonu lososa iz Norveške i više od dvije tone kalifornijske riže. Iz Jadrana u restoran svaki tjedan stiže svježa tuna.

U ponudi je 20-ak vrsta sushija koji se prodaje u bentu, što je japanski naziv za kutijice za ručak. Baza većine je losos, ali u ponudi su i ostale vrste ribe te piletina i pačetina. Kinesku brzu hranu priprema pak Matija Nikolić u restoranima Wok by Matija smještenim na nekoliko lokacija u gradu.

– Spojili smo tradicionalni kineski wok s domaćim namirnicama – kaže Matija Nikolić u čijim se restoranima poslužuju samo namirnice s imanja njegovih roditelja te s manjih OPG-ova.

>>Masna pizza koju ste upravo smazali urezuje se u DNK i mogla bi naškoditi vašoj nerođenoj djeci

>>Činjenice o Big Macu od kojih će vam se zavrtjeti u glavi

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
18:26 12.09.2014.

Dajte vi nama štrukle, knedle od šljiva, šmarn, frigane srdele, soparnik, languše, kalandraku, istarsku supu, šurlice i žgvacet . . .