Dobar glas...

Klub gastronomada 'zarobio' stranice The New York Timesa

Foto: robert anić /Pixsel
Klub gastronomada 'zarobio' stranice The New York Timesa
16.03.2011.
u 14:40
Klub gastrononomada mjesto je za one koji žele znati što jedu i kakva je hrana koja im je na tanjuru te razumiju da svaki sastojak ima svoje podrijetlo i povijest
Pogledaj originalni članak

Ne samo da su zagrebački gastronomadi zauzeli mjesto u prestižnom The New York Timesu nego su se i ondje našli u društvu s vrhunskim svjetskim gastronomskim odredištima! Riječ je o članku o zagrebačkom Klubu gastronomada koji je objavljen u posljednjem i najnovijem broju tjednog priloga The New York Timesa - Putovanja. Američko čitateljstvo u reportažnom prikazu zagrebačkog restorana imalo je prilike gotovo pa osjetiti mirise i okuse koji se šire iz kuhinje kluba nadomak glavnom gradskom trgu koliko ih je vjerno opisao Alex Crevar, autor teksta. Sezonska jela oduševila su američkog gastrokritičara, a posebno ona od mesa boškarina o kojem su mu voditelji kluba i ispričali priču.

Mjesto u nedjeljnom broju

– Klub gastronomada mjesto je za one koji žele znati što jedu i kakav je hrana koja im je na tanjuru te razumiju da svaki sastojak ima svoje podrijetlo i povijest – opisuje Robert Ripli Klub gastronomada u nedjeljnom broju The New York Timesa.

Alex Crevar, pišući o regionalnoj hrvatskoj kuhinji, Klub gastronomada uvrstio je uz bok reportaža o restoranima u Sao Paolu, Londonu, Milanu i Columbusu u državi Mississippi. Umjetnički Sao Paolo, Milano kao meka za šoping, London u koji svi hrle zbog kraljevskog vjenčanja... i Zagreb te Klub gastronomada i kulinarski laboratorij u kojem glavni kuhar Grga eksperimentira s izvornim lokalnim jelima dok se ne dođe do vrhunskog zalogaja. Alex Crevar piše o ideji gastronomada da se bave gastronomskim i enološkim konzaltingom za restorane i uzgajivače lokalnih proizvoda u Hrvatskoj i njezinu susjedstvu te o samom klubu u kojem članovi, ali i ostali gosti, mogu uživati u večerama i posebno kreiranim jelovnicima.
– Sezonska promjena jelovnika nije dovoljna. Nama je važna mikrosezona i nećemo ponuditi nešto ni tjedan dana prije nego što nam sezonske namirnice jamče perfekciju – citira autor suvlasnika restorana.

Tragači za perfekcijom

U potrazi za perfekcijom Ripli sa svojim partnerima putuje zemljom povezujući svoje klijente s distributerima vina, tartufa, maslinova ulja i sira, svježe ribe i odabrane govedine i janjetine, a izbor ne završava samo u rukama klijenata nego i na jelovniku restorana. Američkog novinara dojmilo se traganje za ekološkim i autohtonim proizvodima i starinskim načinima obrade namirnica i priprave jela poput onog kako se od starih sorti šljiva kuha pravi bakin pekmez i čuva aromu voća. U Klubu gastronomada može ga se kušati kao nadjev u palačinkama. Amerikanca su osvojili okusi hobotnice, domaćeg luka, ali i pečenog krumpira i pancete koja je pratila delicije od boškarina ‘'toliko mekanog da se gotovo može jesti žlicom'’.

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

JB
Juda ben Tudum
11:01 17.03.2011.

iljadu mu holokausta moje babe

KA
kajinx
23:16 16.03.2011.

16.03.2011. u 22:03h Juda ben Tudum je napisao/la: \"pa mogli su napisati i nesto o tome sta se jelo u vrijeme holokausta\". \"Juda\", daj piši o Anti Paveliću i Ustašama.