bolje ga izbjeći

Koliko je zapravo šećer štetan za naš mozak?

Foto: Thinkstock
Koliko je zapravo šećer štetan za naš mozak?
27.02.2014.
u 10:50
Istraživanja pokazuju da nakon samo šest tjedana redovnog konzumiranja ovakvih napitaka u našem mozgu može nastati nepovratna šteta.
Pogledaj originalni članak

Ukoliko se ovih dana spremate za ispit ili neki važan javni nastup, izbjegavajte bezalkoholne gazirane napitke.

Istraživanja pokazuju da nakon samo šest tjedana redovnog konzumiranja ovakvih napitaka u našem mozgu može nastati nepovratna šteta.

Stručnjaci su otkrili da uzimanjem namirnica koje u sebi sadrže visoku količinu šećera usporavamo rad mozga i to može dovesti do poremećaja kod pamćenja i učenja. Međutim, dobre vijesti su da pojačan unos ribe i orašastih plodova može napraviti balans. Priznajte, sigurno nije baš toliko teško bez toga?

>>Ipak ćemo se morati odreći pržene slanine i jaja?

>>Vjerujete deklaracijama na hrani? Evo 6 načina na koje nas varaju!

Foto: Thinkstock

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar ambientocclusser
ambientocclusser
18:46 27.02.2014.

Kakvo senzacionalističko zastrašivanje, grozota. Šećer je glavno gorivo za brzu proizvodnju energije(glikogena), a ljudski mozak troši 1/5 energije čitavog organizma, najviše od bilo kojeg drugog organa, i to kad ne radi ništa naporno. 1/3 se koristi samo za održavanje pohranjenog pamćenja i naučenih vještina. ostalo za koordinaciju ostalih organa ze koju nismo ni svjesni. Mozak uzima energije koliko mu u trenutku treba. NIKAKVO NEPOVRATNO OŠTEĆENJE šećer neće napraviti mozgu, jer je on gorivo a ne otrov. Osim toga, mozak se u stanju "povratiti" dakle obnoviti i od teških mehaničkih oštećenja, moždanog udara ili operacije, to je vrlo dobro evoluiran dio tijela. Višak šećera može posredno negativno utjecati, kako kroz kombinaciju sa raznim drugim psihostimulansima(kofeinom, taurinom, alkoholom, itd), tako posredno kroz taloženje u obliku masti i tima kroz pojavu dijabetesa ili kolesterola i zakrečenja žila. Tekst je uglavnom žutilo.